Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Błąd ABSu przy prędkości ponad 150km/h- Sprawdzenie logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Kiedyś przy prędkościach rzędu 180-190km/h zapalała nam się kontrolka ABSu, po czym oczywiście ABS przestawał działać. Po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu problem ustawał a kontrolka już się nie świeciła.

Teraz ten sam problem następuje przy prędkościach w granicach 150km/h i więcej ;)

Niestety nie mam jeszcze spisanego numeru błędu, gdyż akurat nie miałem przy sobie laptopa, a dzisiaj nie miałem warunków do tego aby się bujać z takimi prędkościami.

Zrobiłem blogi pomiarowe ABS-u i prosiłbym o jakąś diagnozę.

Na postoju na każdym z kół prędkość wynosi 1km/h, a podczas jazdy tak jak w tabelce poniżej:

logiabs.png

Z tego co już poczytałem to problemem są czujniki absu, ale co dokładniej? Trzeba je docisnąć, wyczyścić, wymienić? Proszę o jakieś rady ;)

Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

na obu osiach masz opony o tym samym rozmiarze ??

Opublikowano

Kiedyś miałem podobny problem, tylko przy mniejszych prędkościach problemem okazał się jeden z tylnych czujników. Musiałem wyciągnąć przeczyścić czujnik oraz wyczyścić tarczę bo tam też był syf ze smarem oczywiscie tę stronę gdzie czujnik dochodzi spróbuj może pomorze .

Podłącz potem vaga usuń błąd i sprawdź oczywiście w twoim przypadku jak nie wiesz który to czujnik to radze wszytskie czyscic .

Lub jeśli miałeś nie dawno wymieniane tarcze to radzę tam zacząć Pozdrawiam

Opublikowano

spisz jaki błąd wywala vag, będziesz wiedział w którym kole trzeba ustawić, wyczyścić wieniec i czujnik, a przynajmniej ustawić czujnik w odpowiedniej odległości od wieńca, miałem do samo, powyżej 160km wywalało błąd, aż pewnego razu złapałem błąd i musiałem bardzo ostro hamować, skoczyło się zrobieniem 400 stopni na drodze przy 150km i wjechaniem d*pą do rowu.. zrób to czym prędzej bo hamowanie A4 bez abs w deszczy czy śniegu to dramat... u mnie wieniec był pordzewiały i z centrowany, a odległość z tego co pamiętam ustawiasz 0,7mm

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki.

Opony wszędzie identyczne, a wszystkie tarcze były wymieniane w tamtym roku pod koniec zimy jakoś.

TO muszę się przejechać na S-3 i tam się rozbujam, żeby błąd złapać ;)

Gdzie ten wieniec się znajduje? Bo z tego co pamiętam, to jedna tarcza na początku po wymianie była jakby krzywa- przy niskich prędkościach słychać było czasem ocieranie klocków o tarczę (z czasem przeszło a tato powiedział, ze nie ma czasu się tym zająć :no:). Może to tutaj leży problem.

Opublikowano

jak wymieniałeś tarcze to wieniec musiałeś ze starej tarczy wbić na nową, czyż nie? :) mogłeś się też pokusić o przejechanie wieńca szczotką drucianą..

krzywa tarcza nie ma nic do błędu asb, ale krzywo osadzony wieniec w tarczy jak najbardziej, wyjmij czujnik abs, włóż w jego miejsce co kol wiek i kręć tarczą, włożony bolec będzie tarł o wieniec i tym sposobem sprawdzisz czy wieniec jest z centrowany, jak będzie bicie poniżej 0,5mm ustaw aby dobrze czujnik i po problemie

Opublikowano
  • Autor

Ja tego nie robiłem oczywiście, pewnie nawet mój tato nie wie co tam dokładnie robili :gwizdanie:

Jutro jak będzie czas to się tym zajmiemy :good:

Dzięki za pomoc