Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Plus na podszybiu przy ECU po włączeniu stacyjki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem na etapie montowania blokady zapłonu. Blokada potrzebuje plus stały i plus tylko po włączeniu stacyjki. Z plusem stałym nie ma problemu bo jest go pod dostatkiem (chociażby bezpośrednio z akumulatora).

Znalazłem plus po włączeniu stacyjki na czarno-czerwonym kablu w jasno brązowej kostce. Chcę się upewnić czy dobrze znalazłem i czy ten plus w jakieś sytuacji nie zniknie.

Bardzo przydałaby mi się informacja, gdzie znajdę przewód od krańcówki kierowcy (jaka kostka, jaki kolor kabla).

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Wojtek

Opublikowano

Najlepiej weź sobie kontrolkę i sprawdź tego plusa, jak nie zniknie przy kręceniu rozrusznikiem i chwilę po odpaleniu to raczej będzie cały czas.

Jutro sprawdzę Ci jaki kolor i w której kostce jest od krańcówki drzwi :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Najlepiej weź sobie kontrolkę i sprawdź tego plusa, jak nie zniknie przy kręceniu rozrusznikiem i chwilę po odpaleniu to raczej będzie cały czas.

Jutro sprawdzę Ci jaki kolor i w której kostce jest od krańcówki drzwi :wink4:

Tak, mam odpowiedni miernik. Plus nie znika przy kręceniu rozrusznikiem. Mam nadzieje, że nie zniknie przy czymś innym i podpięcie innego kabla nie zakłóci pracy jakiegoś urządzenia w aucie : )

Dzięki, poczekam jeszcze na informacje o krańcówce.

Opublikowano

Krańcówkę od drzwi kierowcy masz na różowo-zielonym cienkim kablu w okolicach dźwigni otwierania maski (wiązka jest zaizolowana). Pojawia się tam "-" po otwarciu drzwi i znika zaraz po zamknięciu. Uwaga: na tym przewodzie również pojawiają się szpilki minusowe po otwarciu obojętnie których drzwi!

Nie sprawdzaj tego miernikiem tylko żarówką, bo czasami na kablu masz np: 12V na mierniku, a pod minimalnym obciążeniem napięcie spada.

Opublikowano
  • Autor

Krańcówkę od drzwi kierowcy masz na różowo-zielonym cienkim kablu w okolicach dźwigni otwierania maski (wiązka jest zaizolowana). Pojawia się tam "-" po otwarciu drzwi i znika zaraz po zamknięciu.

Dzięki!

Rozumiem, że te kable nie idą dalej do jednej z wtyczek pod osłoną progu (pod dźwignią otwierania maski)?[br]Dopisany: 10 Luty 2011, 13:00_________________________________________________

od drzwi kierowcy masz na różowo-zielonym cienkim kablu

Niestety nie ma takiego kabla w wiązce która idzie od drzwi, mam na myśli wiązkę już wewnątrz samochodu, bo na łączeniu drzwi/karoseria jest zamiana kolorów.

Posprawdzałem miernikiem łączność każdego przewodu z masą i niestety, na żadnym nie ma masy...

Opublikowano

Musi być, przecież jakoś się światełko zapala i fis Ci pokazuje otwarte drzwi. Ewentualnie możesz zdjąć tapicerkę i podpiąć się pod przewód sterujący tą czerwoną lampką w tapicerce. Kolory mogą się różnić, ale mam takie samo auto jak Ty i nawet ten sam rocznik.

Opublikowano
  • Autor

Musi być, przecież jakoś się światełko zapala i fis Ci pokazuje otwarte drzwi. Ewentualnie możesz zdjąć tapicerkę i podpiąć się pod przewód sterujący tą czerwoną lampką w tapicerce. Kolory mogą się różnić, ale mam takie samo auto jak Ty i nawet ten sam rocznik.

Ja to rozumiem, ale taki sygnał może leci już po CAN?

Takiego koloru kabla jak Ty nie mam, więc jest to podejrzane : )

Opublikowano

no jest podejrzane :tongue4: ale skoro ja mam to Ty tez musisz mieć :wink4: a masz 4 szyby na prądzie czy 2? i pakiet oświetlenie w drzwiach?

Opublikowano
  • Autor

a masz 4 szyby na prądzie czy 2? i pakiet oświetlenie w drzwiach?

Mam tylko dwie szyby el. i oświetlenie czerwone sygnalizujące otworzone drzwi. Na pewno nie mam kabla różowo-zielonego w wiązce wewnątrz kabiny, która idzie od drzwi.

Opublikowano

a masz 4 szyby na prądzie czy 2? i pakiet oświetlenie w drzwiach?

Mam tylko dwie szyby el. i oświetlenie czerwone sygnalizujące otworzone drzwi. Na pewno nie mam kabla różowo-zielonego w wiązce wewnątrz kabiny, która idzie od drzwi.

to myślę że nie ma co kombinować tylko odpinaj tapicerkę i podłącz sie pod masę czerwonego światełka i będzie działać :wink4:

ja ma 4 szyby el. i pakiet oświetlenie w drzwiach więc może dlatego jest coś inaczej :tongue4: