Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] REgeneracja sprzęgła - czy to ma sens?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

zakupiłem jakieś 2 miesiące temu Audi a4 Avant (ver kombi z 2000r). Po tym okresie okazało sie że sprzęgiełko zaczyna powoli odmaiwać posłuszeństwa - czasami jednynka i wsteczny cięzko wchodzą, sprzęglo sie ślizga. Oczywiście w warsztacie od razu chcieli wymieniac sprzęło na nowe (koszt ok 1000 zł + 300 robocizna). Dlatego wpadłem na pomysł z regeneracją (Radzikowski) - koszt sporo mniejszy (na razie wstepna wycena - max 300 zł). I tu pytanie do reszty - ma to sens? Jaka jest trwałość takiego regenerowanego sprzęgła do nowego?

Opublikowano

Nie ma sensu robić u Radzikowskiego sprzęgła tym bardziej, że masz 110KM auto - po co Tobie takie sprzęgło skoro nie musi przenosić dużego momentu obrotowego. Kup sobie sprzęgło SACHSa i na pewno wystarczy.

Tylko martwi mnie cena tego co napisałeś. Komplet sprzęgła SACHS w detalu kosztuje 930 zł. Ja mogę je mieć za 700 zł.

Jak dodasz do tego robociznę to wyjdzie 1000 zł z wszystkim, bo możesz sobie je wymienić w każdym warsztacie (np. na Przasnyskiej lub gdzie indziej) - będzie to kosztowało właśnie jakieś 300 zł.

Jesteś z Warszawy więc jak będziesz potrzebował te sprzęgło to daj znać na PW to podjedziesz do mnie i sobie je odbierzesz.

Opublikowano
  • Autor

no nie chodzi mi o sprzygotowanie sprzęgła pod samochód sportowy, tylko o cenę. Zwykła regeneracja wychodzi sporo taniej niz zakup nowego...

Opublikowano

no nie chodzi mi o sprzygotowanie sprzęgła pod samochód sportowy, tylko o cenę. Zwykła regeneracja wychodzi sporo taniej niz zakup nowego...

Regeneracja to nie to samo co nowe.

Poza tym i tak dochodzi robocizna.

Opublikowano

Jeżeli jeździsz spokojnie to nie wpędzaj się w koszta i rób regenerację. Znam takiego (od nas z klubu) który zrobił regenerację i to nie u radzikowskiego i śmiga ale on śmiga a nie jeździ spokojnie :)

Napisz PW do platinium powinien odpisać gdzie robił. Z tego co pamiętam to chyba na pa Halera w Warszawie.

Opublikowano
  • Autor

No szprzęgło już zregenerowane :>. U Radzikowskiego :> Ponadto Radzikowski polecił swojego mechanika który wymontował je i po wszystkim założył. Cała operacja trwała kilka godzin - po pracy jużmiałem samochód złożony. Różnica w działaniu samochodu jest ogromna - biegi wchodzą leciutko, a najważniejsze że sprzęgło sie nie ślizga, samochód od razu sie zbiera po zmianie biegu :> No i silnik nie dostaje takich obrotów po zmianie biegu! Koszt wszystkiego - 470 zł (350 demontaż i montaż sprzęgła, 120 - regeneracja).

Opublikowano

a mowił coś dokładnie na czym polega ta regeneracja ?? wymiana tarczy czy coś innego ??

pytałeś sie ile takie sprzęglo zrobi kilometrów ??

Opublikowano
  • Autor

z tego co pamiętam to spiłowywał cos, i na pewni wymieniał okładziny. Koło dwi\umasowe było w dobrym stanie. Jest ryzko, że jak już ci wymontują to sprzęgło to sie okaże że go sie nie da zregenerować...ale najcześciej sie da.

Co do ilości kilometrów - to nikt cie czegoś takiego nie zagwarantuje - zalezy jak jeździsz....

Opublikowano

rozumiem - w każdym razie cena dość przystępna :th:

oby przejeździło swoje kilometry przy w miare normalnej jeździe :wink4: