Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie można uruchomić silnika - Multitronic A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od poniedziałku męczy mnie nietypowy problem. Z początku myślałem że to immobiliser, alarm, rozrusznik... a okazuje się że coś jest nie tak z elektryką skrzyni multitronic, skrzynia odcina rozrusznik. Cały problem polega na tym że z niewiadomych przyczyn znika mi podświetlenie P i N na FISie co uniemożliwia odpalenie auta. Ranem wszystko działa, auto odpala, problem pojawia się jak trochę się pojeździ, zagrzeje skrzynie, zgasi silnik i jak się ponownie przekręci kluczyk to na FISie niema podświetlenia P i N. Zauważyłem że wystarczy wyjąć kluczyk na ok 5min i znowu wszystko działa, choć czasem auto postoi z 30min - 1h i problem ciągle jest. Skrzynia natomiast działa poprawnie a VAG nie wskazuje żadnych błędów poza jednym który pojawił się ostatnio i tylko raz

Address 02: Auto Trans Labels: 01J-927-156.lbl

Control Module Part Number: 8E0 910 157 H HW: 01J 927 156 HT

Component and/or Version: V30 01J 2.0l PD RdW 0060

Software Coding: 0000001

Work Shop Code: WSC 70230 259 98468

VCID: 2C5C06EEB051217C

1 Fault Found

005924 - Starter Interlock Signal: Short to Ground

P1724 - 000 - - - Intermittent

Freeze Frame

Fault Status: 00100000

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 2

Time Indication: 0

Sprawdzałem już płytkę która określa położenie lewarka zmiany biegów i jak się ją odłączy gdy wszystko działa, można odpalić auto i ruszyć, a w przypadku kiedy znika podświetlenie P i N jej odpięcie nic nie pomaga...

Wrzucam schemat elektryki i liczę na pomoc, bo mi już opadają ręce :dontknow:

http://www.speedyshare.com/files/26872564/automat_sch87.pdf

Opublikowano

Potrzebny mi odczyt z MVB5 gdy usterka występuje...

Na pierwszy ogień do sprawdzenia przekaźnik rozrusznika (pozycja 1 na rysunku poniżej - przekaźnik jest w skrzynce sterownika silnika):

rc4pin.jpg

Jeśli się nie mylę przekaźnik ma nr 7M0 951 253 C (ale trzeba by to potwiedzić) - koszt w ASO to 35zł.

Jeśli to nic nie da - kontrola wiązki elektrycznej pomiędzy przekaźnikiem a sterownikiem skrzyni (kabelek brązowo/biały - wychodzi z pinu 1 w przekaźniku - wchodzi w pin 4 w sterowniku skrzyni).

W przypadku gdy powyższe zawiedzie - pozostaje niestety po raz kolejny uszkodzenie czujnika F125 w sterowniku skrzyni (jeśli pękł lut od ostatniego czujnika halla to wtedy pojawia się problem z identyfikacją pozycji P i N, objawem jest m.in. brak możliwości uruchomienia silnika).

Działaj Tomku i daj mi znać - zależy mi na tym abyś miał sprawne auto bo naprawdę chętnie napiję się z Tobą w Bukowinie :)

Opublikowano

Moze licznik?

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Bartku, będę działać :good:

MVB5 to pozycja w której znajduje się lewarek podczasz problemu? Jak tak to zamiast P wyświetla ZR

Opublikowano

Potrzebuję wszystkich wskazań MVB5 - dorzuć jeszcze MVB2.[br]Dopisany: 15 Luty 2011, 09:56_________________________________________________Zapisz wskazania dla obu pozycji (P i N).[br]Dopisany: 15 Luty 2011, 10:00_________________________________________________Jeśli w pozycji P masz ZR a w pozycji N będzie ZN - to wg. mnie znów walnął F125. Oczywiście sprawdź też co pokazuje dla pozostałych pozycji drążka (MVB2, printscreen w każdej pozycji). Jeśli pozostałe pozycje są OK, to tylko potwierdza moją teorię...

Opublikowano
  • Autor

Jak dobrze pamiętam to w pozycji N jest N a reszta działa prawidłowo i podświetla te biegi na FISie ale dla pewności sprawdzę.

Jestem też w kontakcie z kumatym elektronikiem, który pracował u Sopy i ma dziś do nich zadzwonić i zapytać czy mieli podobny przypadek, bo już sam za bardzo niewie.. [br]Dopisany: 15 Luty 2011, 10:21_________________________________________________Zapodaje screeny

Pozycja P

36170169.jpg

Pozycja R

93634028.jpg

Pozycja N

92701073.jpg

Pozycja D

99864508.jpg

Pozycja S

46373815.jpg

Opublikowano

Jednak sterownik. Brakuje sygnału z ostatniego czujnika halla wbudowanego w F125. Daje to objawy dokładnie jak u Ciebie - przy P pokaże ZP a na N będzie ZN. Do tego przekaźnik nie pozwala uruchomić auta (sterownik skrzyni nie potwierdza prawidłowej pozycji wybieraka - odczyt z F125).

Opublikowano
  • Autor

Czyli trzeba się udać do Sopy :confused4:[br]Dopisany: 15 Luty 2011, 13:43_________________________________________________Dziwne że raz działa a raz nie...

Opublikowano

Dopiero co klękło... Lut jest jeszcze na swoim miejscu - widocznie zależnie od tego jak się ułoży, raz zamyka obwód a raz nie.

Do Sserwis masz blisko ale... Może warto pomyśleć o kimś kto da Ci gwarancję (ile km masz do Ozorkowa?).

Opublikowano
  • Autor

Na zimnym problemu niema, dopiero po czasie się pojawia...

Do Ozorków k/Łodzi mam ponad 300km a do Sopy 25km i auto odbieram tego samego dnia a gwarancje też dają na to co naprawili. Choć z tego co słyszałem Sopa wycofuje się z naprawy automatów a szczególnie z DSG, bo to podobno porażka...

Opublikowano

Coraz więcej złego słysze na temat DSG :confused4:

Ale nie robiąc OT - rzeczywiście jeśli Sopa daje gwarancję to uderzaj do niego. Swoją drogą - raz daje, raz nie... Max. z tego co słyszałem to 6 miesięcy (w Ozorkowie lub Zielonej masz rok, no ale ten dystans :confused4:).

Jeśli dobrze pamiętam to Sserwis naprawiali Ci driver w sierpniu - zatem wytrzymał pół roku (fakt nie padł lut, który naprawiali, tylko kolejny fabryczny :wallbash:).

Opublikowano
  • Autor

Jestem umówiony u Sopy na środę na wymianę sterownika w skrzyni.

Opublikowano

Wymianę? Naprawę? Orientacyjne koszty? Gwarancja?

Opublikowano
  • Autor

Wymianę na inny używany. Co do kosztów i gwarancji jeszcze nie pytałem. Stary pewnie oddam w rozliczeniu.[br]Dopisany: 18 Luty 2011, 13:56_________________________________________________Wstępny koszt sterownika + wymiana to 1500zł.

Opublikowano

Tylko nie daj sobie nic wciskać - sterownik pod 7L dla GYJ i ten sam soft co ostatnio (0060) :wink4:

Opublikowano
  • Autor

A stary zostawię w rozliczeniu :naughty:[br]Dopisany: 18 Luty 2011, 15:57_________________________________________________Auto zrobione, sterownik mi wymienili (stary dostałem na pamiątkę). Koszt naprawy to 1500zł za wszystko (sterownik, robocizna). Gwarancja 12miesięcy.

Jakąwersję softu mam teraz, to jeszcze nie sprawdzałem.

Opublikowano

Świetnie - cel osiągnięty :good: Zatem do zobaczenia w BT :decayed:

Tomku temat zamykam a Ty jeśli możesz podeślij mi jeszcze na pw aktualny RdW sterownika :wink4: