Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] ZBIEŻNOŚĆ, pochylenie lewego koła przedniego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam spory problem, choć w sumie nie wiem czy jest spory. Otóż moja kochana A4 jeździła pięknie prosto i wszystko było super, jednak tej zimy spotkała na swojej drodze uskok asfalt - brak asfaltu - asfalt i przedni zawias nie dał sobie z tym rady.

Wymieniłem całe przednie zawieszenie razem z końcówkami i pojechałem na zbieżność, a tam zonk.

Okazało się, że wszystkie parametry mi wyciągnął, tylko nie POCHYLENIE LEWEGO przedniego KOŁA, które wynosi 2.02 stopnia a norma jest podono max pół. Gość na zbieżności powiedział mi, że on nie jest w stanie tego ustawić i on by się tutaj zastanawiał nad zwrotnicą. (swoją drogą co to wogole jest;-))

i że takie pochylenie koła będzie jest niedopuszczalne, będzie mi cięło opony, i wogole masakra. Dał kontakt do swojego znajomego gościa co robi takie rzeczy, i tu włączyła mi się lampka ostrzegawcza i dlatego chciałem zapytać, czy przypadkiem nie chcą mnie na kasę wyrypać - (jeden znajduje problem, a drugi go naprawia).

Pomóżcie, co to może być i czy się tym przejmować, czy jeździć, auto MINIMALNIE znosi w prawo, ale wręcz nieodczuwalnie. Co polecacie???

CCI20110221_00000.jpg

Opublikowano

jesli faktycznie masz tak posypany kąt koła to przyczyn moze byc kilka :

- wahacze górne

- wahacze dolne

- zwrotnica (ciężko to uszkodzić moim zdaniem)

- sanki pod silnikiem mocujące wahacze (ciężko to uszkodzić moim zdaniem)

Ogólnie ....uszkodzenie zwrotnicy mozliwe ale malo prawdopodobne :good:

Przyjrzyj sie jak Ci zamontowali wahacze - jest tam mozliwosc pomylki

Opublikowano

Czy przednie amortyzatory, sprężyny były wymienione? Jakiej marki są wahacze?

Opublikowano
  • Autor

Zawias jest cały nowy, LMF, zatem nie ma tutaj mowy o tym aby coś z nimi było nie w porządku, po znajomości zapłaciłem 1,9K. auto było bite przez cały lewy bok, ale przed wymianą jeździło porsto a teraz minimalnie znosi.

Jeden znajomy mówił mi, że po wymianie zawiasu zniknęły wszystkie luzy, które były wczesniej i być może dlatego nagle odczułem znoszenie. mimo że wcześniej jeździł prosto.

Ach ta mechanika i zawieszenia i kąty i nie wiadomo co jeszcze;-)

Gość od zbieżności mówił, że na pewno na początek obstawiałby zwrotnice, bo jak auto po dzwonie to może ciągneli tak żeby było dobrze do sprzedaży i że już wiele razy widział takie rzeczy.

p.s. a jak mogę sprawdzić, czy zawias jest dobrze zamontowany, jak sam się na tym nie znam????

AMORY przód sprawność 70%, a sprężyny mechanik mówił, że dobre i że nie ma sensu wymieniać.

Opublikowano

Jedz do kolesia od zbieznosci i niech ci wysrodkuje pochylenie kół z przodu..Na jednym masz -2 a na drugim -0,36 czyli różnicy 1,7 podzielic na pół 0,85 stopnia i da sie tak jezdzic..Ja po zmianie sprezyn mam z przodu pochylenie w lewym -1,20 a w prawym -1,10 i miesci sie w normach, no prawie bo przy zawiasie 1BE pochylenie ma byc od -1,12 do -0,22, niech mechanik ruszy lekko sanki zeby bylo równo po obu stronach i nic nie szukaj wiecej :good:

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Jak macie ten trójkąt od mocowania sanek pod nogami kierowcy i pasażera. To od strony kierowcy przykręcony do sanek jest na równi a od strony pasażera jest pod skosem. Mowa o tym trójkącie montowanym na 2 śruby do auta i jedną do sanek. Po prostu mają nie równy kont opadania . i Jakby prawe koło było lekko cofnięte i do tego ściąga mnie na prawo, czy to ma coś do tego... :mysli:

Opublikowano
Panowie mam pytanie. Jak macie ten trójkąt od mocowania sanek pod nogami kierowcy i pasażera. To od strony kierowcy przykręcony do sanek jest na równi a od strony pasażera jest pod skosem. Mowa o tym trójkącie montowanym na 2 śruby do auta i jedną do sanek. Po prostu mają nie równy kont opadania . i Jakby prawe koło było lekko cofnięte i do tego ściąga mnie na prawo, czy to ma coś do tego...

Wiele przyczyn moze byc..kola, tarcze, klocki, wachacze, koncowki, zbierznosc itd czy trójkąt :mysli: raczej powinien byc rowno..długo masz autko?? po dzwonie?? jak ci sciaga to posprawdzaj zawieszenie, kola, cisnienie, hamulce czy nie trzymaja, a jak nic z tych to jedz na geometrie..

Opublikowano

Auto mam Rok. Było oki. Do puki nie wpadłem w dość dużą dziurę. I zastanawiam się czy sanki mogły się cofnąć w prawej strony.

Opublikowano

Jeśli chodzi o zwrotnice to wcale nie są takie wytrzymałe, szczególnie po dzwonach się lubią krzywić (aluminium w końcu). Ja miałem krzywy wąchacz z lewej strony i koła było przesunięte trochę do przodu. Auto ściągało trochę w lewo.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Jedz do kolesia od zbieznosci i niech ci wysrodkuje pochylenie kół z przodu..Na jednym masz -2 a na drugim -0,36 czyli różnicy 1,7 podzielic na pół 0,85 stopnia i da sie tak jezdzic..Ja po zmianie sprezyn mam z przodu pochylenie w lewym -1,20 a w prawym -1,10 i miesci sie w normach, no prawie bo przy zawiasie 1BE pochylenie ma byc od -1,12 do -0,22, niech mechanik ruszy lekko sanki zeby bylo równo po obu stronach i nic nie szukaj wiecej :good:

Poradziłem tak, że wogóle nie poradziłem ;-) ostatnio trochę tyły z funduszami, a po drodze kilka innych rzeczy trzeba było zrobić i jeżdżę na takim pochyleniu... Generalnie Przejechałem już jakieś 7 tys. km i puki co nie widać żadnego nadmiernego zużycia opony...

Jedyny mankament to niestety lekkie ściąganie na prawo, ale byłem u jednego machera i jak mu powiedziałem co ma zrobić ( w sensie to co powiedziałeś, żeby podzielił to na dwie strony, to mnie wyśmiał)... no i nie wiem jak rozmawiać z debilami żeby zrobili to o co mi chodzi... Masz jakiś pomysł??

Opublikowano
Poradziłem tak, że wogóle nie poradziłem ;-) ostatnio trochę tyły z funduszami, a po drodze kilka innych rzeczy trzeba było zrobić i jeżdżę na takim pochyleniu... Generalnie Przejechałem już jakieś 7 tys. km i puki co nie widać żadnego nadmiernego zużycia opony...

Jedyny mankament to niestety lekkie ściąganie na prawo, ale byłem u jednego machera i jak mu powiedziałem co ma zrobić ( w sensie to co powiedziałeś, żeby podzielił to na dwie strony, to mnie wyśmiał)... no i nie wiem jak rozmawiać z debilami żeby zrobili to o co mi chodzi... Masz jakiś pomysł??

Kiepskich masz tam macherow widze... no cuz mozna poradzic :mysli: jedynie podjechac do jakiegos konkretnego zakladu albo pokaz gosciowi sanki i niech je przestawi w jedna lub 2 strone, ach mechaniki od siedmiu bolesci :wallbash: