Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ASN] Sonda Lambda - jest czy nie ma ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przedmiot sprawy: Audi A4 ASN, 3.0 V6, 220 KM, wersja amerykańska, 2003 r.

Mam taki problem - do jakiegoś czasu zaczął mi się świecić engine check. Po odczytaniu logów VAGiem powstała teoria że to coś z katalizatorem lub sondą lambdą. Dla pewności zrobiłem diagnostykę silnika w Jetroniku we Wrocławiu - teoria się potwierdziła - padnięta grzałka sondy lambdy. Na wydruku z testów sympatyczny pan spisał wszystkie swoje uwagi, przekazał co czynić wg niego dalej - wymienić sondę i zrobić inne rzeczy które jeszcze wyszły. Ponieważ do Wrocławia mam kawałek, a wymiana sondy to raczej niezbyt skomplikowana czynność - postanowiłem zrobić to w autoryzowanym warsztacie Boscha w okolicy. Jednak teraz zaczyna się mały problem - wg moich informacji (google moim przyjacielem ;-) ), informacji od TommyLee (takie samo autko - pozdrawiam Tomek ;-) ) i innych - wychodzi że w mojej wersji auta są cztery sondy: po 2 na jeden katalizator. Jednak jakie było moje zdziwienie w Boschu gdy po podniesieniu auta okazało się że nie ma sondy za katem ?? Po podłączeniu sprzętu pan z Boscha wyjaśnił mi że prawdopodobnie oprogramowanie źle odczytuje położenie czujników: rząd 1 czujnik 1 i rząd 2 czujnik 2 - właśnie ze względu na amerykańskie pochodzenie auta i że diagnosta z Jetronika źle zinterpretował odczyty. Drugą z teorii jest możliwość zmiany układu wydechowego i pominięcie czujników, jednak wydaje mi się to mało możliwe ze względu na to że po zakupie auta nic się nie działo przez jakiś miesiąc lub dwa (jeżeli chodzi o świecenie engine check). Po dodatkowej rozmowie z panem z Jetronika oraz z TommyLee - doszła trzecia teoria: sonda jest mocowana od góry i dlatego może jej nie widać normalnie po podniesieniu auta. Teraz pytanie do fachowców - ile w końcu jest czujników sonda-lambda w tej wersji auta ???

P.S. Dzisiaj kolejna diagnostyka na kolejnym warsztacie - trochę mnie to zaczyna ciągnąć po kieszeni ... Liczę na pomocne wskazówki, z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Klaymen

Opublikowano

cztery sondy według mnie (w amerykańskiej i europejskiej specyfikacji)

Opublikowano

Są 4 sondy. Która sonda padła wg. Jetronika? Pana Kazia z Bosha bym nie słuchał.

Jetronik mówił, że przed katem czy za katem??

Opublikowano
  • Autor

No i po diagnostyce ;-) Pierwsza rzecz, podstawowa - okazuje się że wersja silnika to jednak AVK a nie ASN jak podałem w topicu - lama ze mnie, ale przyznaję się bez bicia że nie wiedziałem do tej pory gdzie to sprawdzić w aucie, teraz już wiem :-). Po drugie - jednak są dwie sondy regulujące, brak kontrolujących za katami - problem wynikał prawdopodobnie z tego że to jednak wersja amerykańska, gdzie w Ameryce Górnej raczej nie przykłada się tak dużej wagi do kontroli emisji CO2 itp. jak w Europie. Stąd prawdopodobnie tylko 2 sondy przed katalizatorami. Dodatkowo właśnie się dowiedziałem że mam starszą wersję OBD (nie OBDII), dlatego też soft pokazuje "rząd 1 czujnik 1", "rząd 2 czujnik 2" - stąd zła interpretacja diagnosty w Jetroniku. Dziwna sprawa że OBD/OBDII wymyślone w 1996 r. Kalifornii - występuje w starszej wersji w produkcie z 2003 r. na amerykański rynek :blink: ...

Opublikowano

miedzy AVK a ASN jest różnica :P

Opublikowano
  • Autor

Wiem, lama ze mnie :embarrassed: Żałuję tylko że za 250 pln, które wydałem w Jetroniku na pełną diagnostykę - technik popełnił taki "czeski błąd" - mam to zresztą zapisane na wydruku jak byk: "sonda lambda prawa strona za katalizatorem". W Boschu mieli wątpliwości czy to aby na pewno ta sonda, ale na własną odpowiedzialność na podstawie wcześniejszych informacji z Jetronika kazałem ściągnąć i wymienić. Dobrze że nie obciążyli mnie kosztami ściągnięcia tej sondy bo bym już mocniej popłynął z kasą ... Przy najbliższej okazji i tak nie omieszkam zajechać do J. i porozmawiać na ten temat (pomimo "czeskiego błędu" i tak duży szacun dla firmy).

Opublikowano

Szacun nie szacun. Zwalili diagnozę, powinni oddać kase. Tego się domagaj.

Opublikowano

a co to jest 06C 906 265 ? :P

http://www.autopart.com/partsout/2004/AUDI_A4QUATTRO/5132.htm

W USA też zwracają uwagę na emisję spalin, zwłaszcza w autach nie ze stanów :)

Tam nawet katalizatory potrafią wymienić na gwarancji, żeby auto spełniało normy emisji.

Hmm, no ale w końcu mieli auto na podnośniku i widzieli. Dla mnie trochę dziwne...

Może zostały usunięte ?

Opublikowano
  • Autor

Szacun nie szacun. Zwalili diagnozę, powinni oddać kase. Tego się domagaj.

O tym przede wszystkim chcę porozmawiać ;-) - poproszę o "promo" cenę za wjazd na hamownię (jak już porobię wszystko co trzeba z autem).

a co to jest 06C 906 265 ? :P

http://www.autopart.com/partsout/2004/AUDI_A4QUATTRO/5132.htm

Może zostały usunięte ? [...]

No właśnie też sugerowałem się partnumberami z katalogów on-line, tutaj link który dostałem do TommyLee:

http://www.vagcat.com/epc/cat/au/A4/2001/249/57/3160517/

Tylko że ja wtedy szukałem S-L pod ASN - i tak faktycznie wynika że są 4. Natomiast teraz szukając pod AVK - wychodzi że jest tylko jedna: "Lambda probe / (in front of catalyst) / ASN,BBJ,AVK" i nic więcej nie znajduję pod AVK. Ech, jeszcze raz przepraszam za zamieszanie, ale człowiek po prostu uczy się na błędach, szkoda że najczęściej swoich :(