Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] (edit.) huczenie łożyska oporowego i drgania na postoju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam "mały" problem, mianowicie gdy wrzucam 3 4 i 5 bieg to słychać jak by huczenie łożyska tyle że przy dodawaniu gazu dźwięk się nasila a gdy puszczam to troche cichnie. Dźwięk jest zależny też od prędkości, im szybciej tym głośniej. Do tego przy jeździe jak np docisnę lub poruszam gałką zmiany biegów (oczywiście jadąc na 3 4 lub 5 biegu. Na 1 i 2 nie sprawdzałem) to dźwięk też się nasila. Na luzie, na postoju nic nie słychać.

Opublikowano

A jak jedziesz na tym np 3 biegu i huczy to wcisnij sprzegło i sluchaj czy dalej huczy. Może to łożysko w skrzyni

Opublikowano
  • Autor

O kur.... przepraszam wszystkich... taka głupota... Jutro sprawdze co się dzieje jak wcisnę sprzęgło. A jak dźwięk nie ustanie? Mam nadzieje że to nie skrzynia[br]Dopisany: 28 Luty 2011, 21:50_________________________________________________Sprawdziłem dzisiaj, tak przy około 30km/h zaczyna szumieć. Jak wcisnę sprzęgło to dźwięk dalej słysze tylko troche ciszej niż jak np dodaje gazu. No i dźwięk nasila się wraz z zwiększaniem prędkości. Więc to chyba nie skrzynia. Tylko co to może być :mysli: Możliwe że łożysko w kole?

edit.

Troche potestowałem dzisaj na mieście i do tego huczenia dochodzi jeszcze to że jak wciskam sprzęgło to troche telepie budą i czuje na pedale stukanie. To wszystko ustępuje po chwili albo jak zwiększe obroty.

Opublikowano

to pewnie łożysko oporowe sprzęgła Ci się sypie

Opublikowano
  • Autor

to pewnie łożysko oporowe sprzęgła Ci się sypie

Chyba gorzej :confused4: Dzisiaj na trasie był korek więc troche postałem na luzie i zaczęło się coś dziwnego dziać. Obroty silnika stały w miejscu a zaczęło telepać silnikiem. Wcisnąłem sprzęgło i nalej to samo, do tego na pedale sprzęgła było czuć te drgania i tak jak by metaliczny "chrupot". Nie było to głośne ale slyszalne. Wydaje mi się że to dwumas ;( Co dziwne, sprzęgło nie bierze wysoko. Czemu tak budą mogło zatelepać? Czy coś w dwumasie mogło się zablokować i odblokować? Pytam bo po około minucie telepanie i dźwięk ustały i się nie powtórzyły przez kolejne 130km[br]Dopisany: 06 Marzec 2011, 18:07_________________________________________________Edytowałem temat z tego względu iż wiem już z kąd dochodzi szumienie... z łożyska oporowego. Do tego chyba dwumas również ;( Na luzie, tepelie silnikiem i słychać tak jak by charczenie. Gdy dodam choć troszke gazu, tak do 1000- 1100 obr. dźwięk i telepanie zanika. Gdy wyłącze silnik i odpale ponownie nie mam problemu z telepaniem. Po przejechaniu około 200 km problem znowu się pojawił i takie same objawy. Dodam że przy wciśnięciu sprzęgła jest tak samo tylko jak by troche miej telepie. Oczywiście i za drugim razem po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Teraz pytanie do was, czy to na pewno dwumas i sprzęgło? I jak długo można tak jeździć? Ptyam bo do polski wybieram sie na wakacje dopiero i chciałem w pl wszystko naprawić.

ps. http://allegro.pl/kolo-dwumasowe-sprzeglo-vw-passat-1-9tdi-101km-avb-i1464079338.html Taki zestaw dobry? Szukałem firmy LUK ale nie mogę znaleźć, a gdzieś na forum czytałem że LUK lepszy.