Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wydajność klimatyzacji w Audi A4 B6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega na tym że pomimo tego że według szpeców od klimatyzacji wszystko mechanicznie jest ok ( ciśnienia a układzie takie jak powinny być) błędów klimatronik nie pokazuje jednak wydajność chłodzenia jest słaba i nie wystarczająca. Może ktoś mi podpowiedzieć co może być przyczyną słabo chłodzącej klimatyzacji.

Opublikowano

Jest zima

Klima najlepiej działa jak jest gorąco

Opublikowano
  • Autor

Jest zima

hehe dobra odpowiedź. Kolego w zimie to klimatronik steruje tak że nadmuchy są ciepłe więc głupi nie jestem. Takie odpowiedzi nie wnoszące nic do tematu szkoda pisać i zajmować miejsca na serwerze.
Opublikowano

Jest zima

hehe dobra odpowiedź. Kolego w zimie to klimatronik steruje tak że nadmuchy są ciepłe więc głupi nie jestem. Takie odpowiedzi nie wnoszące nic do tematu szkoda pisać i zajmować miejsca na serwerze.

po czym wnioskujesz że słabo chłodzi, jakieś przykłady :cool1:

Opublikowano

miałem to samo niby napełniona okazało się że pajac mechanior nalał za mało czynnika podjedź do dobrego warsztatu i niech napełni jeszcze raz

Opublikowano

Nie chciałem robić z ciebie głupka.

Po prostu, po czym wnosisz, że słabo chłodzi, przy temperaturach otoczenia rzędu 5*C?

Opublikowano

dokladnie, jak teraz mozesz sprawdzic dzialanie klimy i jej wydajnosc jak na dworze 2-3 st na + ? powietrze i tak bedzie leciec cieple, chyba ze ustawisz na low to wtedy faktycznie dmuchnie mocnym zimnym, ale napewno nie takim jak na dworze + 25 st, teraz to przydatne by osuszyć chociażby szyby ;)

pzdr.

Opublikowano
  • Autor

Ja pisze o tym co było w lecie przy wysokich temperaturach. Po prostu klimatyzacja nie chłodziła tak jak powinna - w porównaniu do kolegów i innych autach to moje chłodzenie to nędza. Chciałbym dowiedzieć się jakie mogą być przyczyny tej sytuacji. W warsztacie wymienili mi czynnik wyczyścili zawór rozprężny ale to nie pomogło. Czynnika o ile dobrze pamiętam wtłoczyli 450gram.

Opublikowano

Ja pisze o tym co było w lecie przy wysokich temperaturach. Po prostu klimatyzacja nie chłodziła tak jak powinna - w porównaniu do kolegów i innych autach to moje chłodzenie to nędza. Chciałbym dowiedzieć się jakie mogą być przyczyny tej sytuacji. W warsztacie wymienili mi czynnik wyczyścili zawór rozprężny ale to nie pomogło. Czynnika o ile dobrze pamiętam wtłoczyli 450gram.

mi też tyle wtłoczyli okazało się że maszyna była niesprawna i wydajność 12 st na wyjściu z kratek po napełnieniu u innego mechanika wydajność 1,7st :shocked:
Opublikowano

Trzeba było od razu pisać, że w lecie...

Sprawdzałeś jaką masz temperaturę na kratkach?

Może czynnika jest za dużo, wtedy też może być problem, albo osuszacz zabity.

Spotakłem się z takim przypadkiem, że gość przyjechał na napełnienie, po pierwszym napełnieniu temp na kratkach 12*C, przy temp zewn rzędu 23*C.

Po kilku kolejnych napełnieniach temp na kratkach spadła w okolice 5*C

Opublikowano

jakie masz ciśnienie w układzie?

Opublikowano
  • Autor

2,5 i 15 bar

Opublikowano

to masz coś niechalo bo z tego co pamiętam to powinno byś 2 i 12 bar

Opublikowano
  • Autor

Może jeszcze ktoś potwierdzić że ciśnienia powinny być na niskim 2 a na wysokim 12 , bo ja dokładnie nie pamiętam ale chyba miałem 15 i 2,5 ale na 100% nie powiem.

Opublikowano

przepraszam masz ok po ssącej powinno być kilka bar nie określono ile a po stronie tłocznej kilkanaście,wydaje się dobre,wymieniłeś filtr pyłkowy ew. jeszcze osuszacz i dysza rozprężna do weryfikacji,no i przewody tłoczny powinien być oszroniony a ssący ciepły :wink4:

Opublikowano
  • Autor

przepraszam masz ok po ssącej powinno być kilka bar nie określono ile a po stronie tłocznej kilkanaście,wydaje się dobre,wymieniłeś filtr pyłkowy ew. jeszcze osuszacz i dysza rozprężna do weryfikacji,no i przewody tłoczny powinien być oszroniony a ssący ciepły :wink4:

Zawór rozprężny wyciągali i czyścili chyba że trzeba wymienić, filtr powietrza wymieniony a co do osuszacza to nie wiem. Jak tem osuszacz można sprawdzić?
Opublikowano

nijak po prostu wymieniamy co 2 lata jak układ był nieszczelny to od razu do wymiany,zawór rozprężny czyścili to znaczy, że był zasyfiony opiłkami to niedobrze oznaczać to może początek końca sprężarki u mnie po 140tyś wyglądał jak nowy :rolleyes:

Opublikowano
  • Autor

nijak po prostu wymieniamy co 2 lata jak układ był nieszczelny to od razu do wymiany,zawór rozprężny czyścili to znaczy, że był zasyfiony opiłkami to niedobrze oznaczać to może początek końca sprężarki u mnie po 140tyś wyglądał jak nowy :rolleyes:

nie było opiłków tylko tak zachowawczo wyczyścili. A ile taki osuszacz może kosztować?
Opublikowano

nie było opiłków tylko tak zachowawczo wyczyścili. A ile taki osuszacz może kosztować?

100pln plus wymiana napisz do tom77 kupiłem u niego NRF :wink4:
Opublikowano
  • Autor

Ale to chyba nowy osuszacz trzeba a nie używany, bo nie wiadomo w jakim stanie on jest. A przez osuszacz może być taki objaw jak u mnie? Co proponujecie zrobić aby to chłodzenie było bardziej wydajne? Może to sterowanie tzn panel coś szwankuje jednak żadnych błędów nie pokazuje - kiedyś miałem problem z silniczkiem nastawczym klapy regulacji temp prawym ale po wymianie jest ok. Może jakiś czujnik temp szwankuje i okłamuje sterownik klimatronika.