Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Problem z akumulatorem i światłami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Moje auto: Audi A4 B6 2.0 benzyna 2002 rok

Posiadam problem taki ze naładowałem akumulator w czwartek.. i dzisiaj chciałem odpalić samochód a akumulator był doszczętnie rozładowany...

drugi problem jest taki gdy wychodzę już z samochodu zamykam drzwi i zamykam od razu drzwi pilotem to nie gaśnie mi lampka w środku na podsufitce i kontrolka od alarmu mryga po chwili się zawiesza i znowu mryga...ale światło wewnątrz się nadal pali...aby ten problem znikł muszę po zamknięciu drzwi odczekać parę sekund aż zgaśnie światło i wtedy pilotem zamknąć samochód...trzeci problem jest natomiast taki: po każdym rozładowaniu akumulatora są dwa błędy które występują na przemian... pali się ciągle kontrolka od ESP i nie mogę wyłączyć... albo kontrolka się zapala o niskim poziomie paliwa...

Myślę że ktoś pomoże... i dziękuje z góry za wszelkie wypowiedzi..

Pozdrawiam

DSC_0082.jpg

Opublikowano

Witam

Moje auto: Audi A4 B6 2.0 benzyna 2002 rok

Posiadam problem taki ze naładowałem akumulator w czwartek.. i dzisiaj chciałem odpalić samochód a akumulator był doszczętnie rozładowany...

drugi problem jest taki gdy wychodzę już z samochodu zamykam drzwi i zamykam od razu drzwi pilotem to nie gaśnie mi lampka w środku na podsufitce i kontrolka od alarmu mryga po chwili się zawiesza i znowu mryga...ale światło wewnątrz się nadal pali...aby ten problem znikł muszę po zamknięciu drzwi odczekać parę sekund aż zgaśnie światło i wtedy pilotem zamknąć samochód...trzeci problem jest natomiast taki: po każdym rozładowaniu akumulatora są dwa błędy które występują na przemian... pali się ciągle kontrolka od ESP i nie mogę wyłączyć... albo kontrolka się zapala o niskim poziomie paliwa...

Myślę że ktoś pomoże... i dziękuje z góry za wszelkie wypowiedzi..

Pozdrawiam

Jak ładowałeś aku? Wyjąłeś z auta, czy może z podpiętymi klemami?

Mierzyłeś napięcie aku przed i po naładowaniu. Jeżeli aku jest sprawny, to po pełnym naładowaniu powinien dawać między 13,5 - 14,0V.

Zmierz też napięcie ładowania podczas pracy silnika - powinno wynosić ok. 14,4V.

Poza tym, wygląda to na coś z kompem (general error?! ;-) ). Podepnij VAGa i zobacz jakimi informacjami krzyczy do Ciebie ta Twoja NiebieskA...

Opublikowano

Co do kontrolki ESP, to gdy występują problemy z napięciem zasilania (za niskie) jednostka sterująca ABS/ESP(...) jest wyłączana - tzw. oszczędzanie energii. Wydaje mi się, że pozostałe problemy też są związane z niskim napięciem zasilania.

W poprzednim aucie miałem korozję na styku przewodu minusowego z karoserią i były podobne problemy.

Opublikowano

ja myślę,że standardowo VAG wiele powie na ten temat-podepnij,zobacz jakie błędy i napisz :wink4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

WYMIENIŁEM AKUMULATOR I JEST TERAZ WSZYSTKO OK :>

Opublikowano

A zakup był z wymianą, czy sobie sam wymieniałeś? Chodzi mi o to, że jak z wymianą to sprawdzają, a przynajmniej mają sprawdzić czy jest prawidłowe ładowanie. Poza tym, jak sobie wymienisz sam, to czasami są problemy z gwarancją na aku.

Opublikowano

Mnie chyba tez czeka wymiana acu, mam taki error:

1 Fault Found:

00576 - Terminal 15

57-10 - Electric Circuit Failure - Intermittent

A jak byly mrozy doładowalem go prostownikiem a potem znalazlem takie:

1 Fault Found:

18010 - Power Supply Terminal 30: Voltage too Low

P1602 - 002 - Lower Limit Exceeded - Intermittent

3 Faults Found:

00526 - Brake Light Switch-F

27-10 - Implausible Signal - Intermittent

01826 - Sensor for Steering Angle (G85): Supply Voltage Terminal 30

35-00 - -

01206 - Signal for Duration of Ignition: OFF

27-10 - Implausible Signal - Intermittent

Wykasowalem je i przez pare miesiecy ich nie widzialem.

Ostatnio tez zmierzylem napiecie po kilkudniowym postoju, wyszlo 11,60V - to chyba jeszcze nie tak zle nie? Mimo wszystko musze go 2sekundy dluzej kręcic z rana przy odpalaniu.

Zastanawiam sie teraz czy wymieniac acu juz teraz czy poczekac do jesieni. Jak myslicie?

Pozdrawiam

Opublikowano

11,6V to jeszcze nie jest tak strasznie.

-Jak stary jest ten aku?

-Jakie jest napięcie przy pracy silnika?

-Widać w aku tzw. zielone oczko?

Siostra miała padnięty aku w Astrze 2, no i tej zielonej kuleczki nie było widać. Okazało się że są pod naklejką korki i było trochę sucho. Dolałem destylowanej, podładowałem, sprawdziłem napięcie przy ładowaniu (pracy silnika). Już dwa lata minęło i jest ok. Silnik (diesel) kilka razy dziennie odpalany, jeździ na krótkich trasach. Obecnie aku ma 9 lat i tej zimy był doładowany tylko jeden raz. Ale chyba następnej zimy nie wytrzyma :no::wink4:.

Macie takie wrażenie, że aku które były na wyposażeniu nowego auta są lepsze niż te, które można kupić w sklepach? I jest niezależnie od producenta aku. Kupione w sklepie pochodzi od 4 do 6 lat i na śmietnik.

Opublikowano

acu mam originalny z 2001 roku - jest bezobsługowy, czyli nie da sie nic dolac.

Przy pracujacym silniku wyciaga okolo 13,5V

sprawdze zaraz to zielone oczko.[br]Dopisany: 26 Marzec 2011, 15:46_________________________________________________sprawdzalem ale to oczko nie jest zielone tylko raczej czarne bym powiedzial - co to oznacza?

Opublikowano

Poślę Ci prywatną wiadomość, bo tu już zaczynamy nową dyskusję.