Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Nie świecą lampki w panelu bocznym drzwi tylnych prawych .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od jakiegoś czasu walczę z lampkami w tylnym boczku drzwi prawych , czyli u mnie w wersji angielskiej drzwi tylne za kierowcą. Mam tam dwie lampki które powinny sie zapalać po otwarciu drzwi czerwoną ostrzegawczą i białą do podświetlenia przestrzeni nóg przy wyjściu z samochodu. Wszystkie inne lampki sie świecą bez problemu tylko te dwie z tej strony nie. Dodam że ściągałem ten boczek z drzwi i sprawdziłem z dziesięć razy dokładnie połączenie wszystkich kostek i nie ma tam nic co by miało jaki kolwiek wpływ na to żeby one nie świeciły, żarówki dobre i nawet próbówka nie reaguje na otwieranie drzwi. Ściągałem także boczek plastikowy w słupku gdzie jest wpięta kostka od drzwi , rozpiołem ją wyczysciłem ( tą operacje zrobiłem chyba z dziesięć razy ) i dalej nic . Pod tą sprężynową gumą miedzy drzwiami i słupkiem też wszystko jest ok tzn żadne kable nie są poprzecierane ani nie poprzerywane . Nie mam już żadnego pomysłu co może byc źle , więc proszę o pomoc .

Po podpięciu vaga i sprawdzeniu błędów w module komfortu wyskakuje mi taki błąd i nie da się go skasować:

01331 - Door Control Module: Driver Side(J386)

80-00 - Single-Wire Operation

Z góry dzięki za pomoc .

Aha zapomniałem jeszcze dodać , że gdy otworze te drzwi to nie zapala mi się na Fisie informacja że te drzwi są otwarte i tu może jest pies pogrzebany .

Proszę o pomoc [br]Dopisany: 22 Marzec 2011, 13:11_________________________________________________Nikt nic nie pomoże :confused4: ;(

Opublikowano

no właśnie mam ten sam problem tylko drzwi tylne od pasażera,też mnie to wnerwia bo w nocy gdy ktos odworzy drzwi nie zapala sie nawet lampka w podsufitce,na kompie tez nic,sprawdzałem kable i sa ok,nie wiem gdzie jest pies pogrzebany ale to strasznie denerwujace

Opublikowano

Z tego wynika, że błąd dotyczy modułu J386 - jest to w wersji europejskiej jednostka sterująca drzwi kierowcy, a nie tylnych drzwi. Nie wiem jak w wersji angielskiej ale chyba tak samo.

Rozmieszczenie%20el%20komfort.jpg

Opublikowano
  • Autor

Z tego wynika, że błąd dotyczy modułu J386 - jest to w wersji europejskiej jednostka sterująca drzwi kierowcy, a nie tylnych drzwi. Nie wiem jak w wersji angielskiej ale chyba tak samo.

Rozmieszczenie%20el%20komfort.jpg

To ja już teraz całkiem zgłupiałem :wallbash: . Vag mi pokazuje z tego co wynika z tego obrazka 8) jednostka sterująca drzwi kierowcy J386 ze mam cos zrąbane w drzwiach kierowcy , ale nie z tymi drzwiami mam problem , one działają bez problemu. Więc ja juz nie wiem . Jeżeli vag mi nie pokazuje że coś jest zrabane w dzwiach tylnych prawych to chyba nie mam co rozbierać tego sterownika, no bo przeciez jak by było tam coś nie tak, to vag od razu by to wychwycił .

Możliwe żeby sterownik drzwi kierowcy był też odpowiedzialny za drzwi tylne. [br]Dopisany: 23 Marzec 2011, 19:53_________________________________________________Dodam jeszcze że z tyłu mam korbki i chyba gdzieś niedawno wyczytałem że oświetlenie tych drzwi idzie prosto z modułu komfortu i że w drzwiach z korbkami nie ma żadnego sterownika tak jak jest to drzwiach z elektrycznymi szybkami. [br]Dopisany: 23 Marzec 2011, 19:58_________________________________________________ :confused4: kurcze nikt nic nie pomoże

:mysli: na pewno wszyscy siedzą w swoich garażach i rezają jakiś nowy bajer do swojej furki

Opublikowano

Tak jak napisałeś. W pełnej elektryce tym oświetleniem steruje jednostka sterująca drzwi tylnych. Jeżeli nie ma tej jednostki w drzwiach, wtedy za oświetlenie drzwi odpowiada tylko moduł komfort (J393). Polecam poczytać:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=129290.15

Opublikowano
  • Autor

Tak jak napisałeś. W pełnej elektryce tym oświetleniem steruje jednostka sterująca drzwi tylnych. Jeżeli nie ma tej jednostki w drzwiach, wtedy za oświetlenie drzwi odpowiada tylko moduł komfort (J393). Polecam poczytać:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=129290.15

Wiedziałem że gdzieś o tym czytałem . Tylko czemu nie wywala mi żadnego błędu na vagu odnośnie tych drzwi , a jeżeli to idzie jeszcze prosto z modułu konfortu to tym bardziej vag powinien widziec jakiś błąd . Vag widzi tylko błąd drzwi przednich kierowcy z którymi wszystko jest wpożądku .

Mam jeszcze jedno pytanie , jezeli w drzwiach tylnych z korbkami nie żadnego sterownika to w jaki sposób jest przesyłany sygnał do modułu komfortu że drzwi są otwarte . Może jest tam w zamku jakiś przekaźnik który informuje moduł że drzwi są akurat otwarte i może on sie wysrał? Kurcze już sam nie wiem :confused4:

Opublikowano

Mam jeszcze jedno pytanie , jezeli w drzwiach tylnych z korbkami nie żadnego sterownika to w jaki sposób jest przesyłany sygnał do modułu komfortu że drzwi są otwarte . Może jest tam w zamku jakiś przekaźnik który informuje moduł że drzwi są akurat otwarte i może on sie wysrał? Kurcze już sam nie wiem :confused4:

Tu masz schemat elektryki centralnego zamka tylnych prawych drzwi, jak dobrze widzę F11 daje info o otwarciu drzwi :naughty::

rear_right_central_locking.png

Opublikowano

No to schemacik wyjaśnił wszystko. Moduł systemu komfortu dostaje potwierdzenie bezpośrednio z zamka o zamknięciu lub otwarciu drzwi. Wynika z tego, że są problemy ze stykiem w zamku (F223) lub na złączach. Może być tak, że trzeba będzie wymienić cały zamek. Oby nie. Kolega mariuszijo miał już taki problem może zrób tak jak on:

Miałem dokładnie ten sam problem z prawymi drzwiami z tyłu. Nagle przestało mi działać oświetlenie kabiny po otwarciu drzwi no i komputer też nic nie pokazywał że drzwi są otwarte. W moim przypadku poskutkowało zdjęcie tapicerki z drzwi, rozcięcie gąbki (w okolicach zamka) osłaniającej zamek, jak już tam się dostałem poruszałem wtyczką zamka i zaczęło działać.

[br]Dopisany: 24 Marzec 2011, 00:27_________________________________________________A tu kolega wymienia zamek ale ma tam elektryczne szyby. Warto zerknąć, jest tam kilka ciekawych obrazków.

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=192038.0;highlight=zamek+drzwi

Musisz zakasać rękawy i jeszcze raz to rozebrać :gwizdanie:. Daj znać co było. Powodzenia.

Opublikowano

No to schemacik wyjaśnił wszystko. Moduł systemu komfortu dostaje potwierdzenie bezpośrednio z zamka o zamknięciu lub otwarciu drzwi. Wynika z tego, że są problemy ze stykiem w zamku (F223) lub na złączach. Może być tak, że trzeba będzie wymienić cały zamek. Oby nie. Kolega mariuszijo miał już taki problem może zrób tak jak on:

Miałem dokładnie ten sam problem z prawymi drzwiami z tyłu. Nagle przestało mi działać oświetlenie kabiny po otwarciu drzwi no i komputer też nic nie pokazywał że drzwi są otwarte. W moim przypadku poskutkowało zdjęcie tapicerki z drzwi, rozcięcie gąbki (w okolicach zamka) osłaniającej zamek, jak już tam się dostałem poruszałem wtyczką zamka i zaczęło działać.

[br]Dopisany: 24 Marzec 2011, 00:27_________________________________________________A tu kolega wymienia zamek ale ma tam elektryczne szyby. Warto zerknąć, jest tam kilka ciekawych obrazków.

Musisz zakasać rękawy i jeszcze raz to rozebrać :gwizdanie:. Daj znać co było. Powodzenia.

U mnie po sprawdzeniu wszystkich przewodow doszedlem do zamka i tam byla przyczyna :wink4:

Opublikowano
  • Autor

U mnie po sprawdzeniu wszystkich przewodow doszedlem do zamka i tam byla przyczyna :wink4:

:hi: :hi: Dzięki chłopaki za te wszystkie info , na pewno się przydadzą . Prawdę mówiąc nie zaglądałem do tego zamka i nie ruszałem nawet tam żadnej wtyczki , więc mam nadzieje że to będzie przyczyną tego problemu . Bo juz zacząłem myślec że cos sie moze w z modułem komfortu zaczyna dziać. Jutro z samego rana biorę sie za ponowną rozbiórkę tych drzwi , może znowu mi się uda ściągnąć boczek bez połamania kołków/spinek :naughty: .

Na pewno dam znać co z tego wyszło.[br]Dopisany: 24 Marzec 2011, 20:50_________________________________________________No i problem rozwiązany i wszystko znowu śmiga jak wcześniej :ok2::dance:

Co do przyczyny to winny był zamek ale nie do końca, bo w moim przypadku wystarczyło że wypiełem i wpiełem z powrotem wtyczkę przy zamku i zaczęło świecić . A ja kurcze wcześniej prawie cały samochód rozebrałem :polew: :polew: :polew:

Dzięki chłopaki za pomoc

Opublikowano
:good:
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam!

Ja u siebie mam podobny problem. Dołożyłem do drzwi białe lampki do podświetlenia przestrzeni po otwarciu drzwi, czerwone już były. W przednich drzwiach jest wszystko w porządku, a w tylnych przestały zarazem świecić czerwone i białe, które podpiąłem pod te co były czerwone w obu drzwiach.

A jak teraz czytając ten wątek przypominam to u mnie w drzwiach tylnych prawych też czasami nie działało podświetlenie kabiny po otwarciu drzwi, potem działało aż do teraz, kiedy to dołożyłem białe lampki.

Opublikowano

Witajcie:) Z tego co czytam to po otwarciu drzwi czy to z przodu czy to z tyłu powinny mi się zapalić lampki w podsufitce tak?:D. Do tej pory nie zwracałem na to uwagi ale teraz widzę, że tak właśnie powinno być, natomiast lampki nie zapalają się:(. Proszę o potwierdzenie:)

Opublikowano

Tak właśnie powinno być, pod warunkiem, że wyłącznik w lampce nie jest przełączony na zero.

Na Fis powinieneś mieć info, które drzwi zostały otwarte.