Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] N75 i przepływomierz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka tygodni temu dałem do czyszczenia turbinę, ponieważ co jakiś czas się zacinała i auto łapało notlauf.

Niestety po czyszczeniu, choć turbina się nie zacina, to pojawił się nowy problem z dynamiką.

Auto jakby trudniej wkręca się na obroty i czasami zaczyna przyspieszać z pewnym opóźnieniem, przez chwilę wogóle nie reaguje na gaz..

Podczas czyszczenia turbiny wyczyszczony został też przepływomierz. Czy może to mieć z tym jakiś związek?

Na VAG-u nie pokazało żadnych błędów. Diagnosta w trakcie testu drogowego ustalił, że turbina pracuje

zgodnie z ustawieniami fabrycznymi, a przepływomierz działa. Jedyne co ustalił to, że zawór N75 pracuje wg niego z małym,

ok. jednosekundowym opóźnieniem. Powiedział jednak, że nie ma potrzeby tego ruszać. Czy może to mieć jednak związek z moimi problemami

z dynamiką i gorszym wchodzeniem auta na obroty? Czasami muszę nawet popuszczać trochę gaz, żeby auto zaczęło przyspieszać.

Wcześniej tego nie było.

Opublikowano

Miałem podobny przypadek z mocą, tzn była dziura w przedziale od 1800 do 2500, auto jechało dopiero przy 3 tys, oraz z opóźnieniem reagował na pedał gazu.

Problemem była uszkodzona membrana gumowa w N75. Dojrzałem to kiedy wyjąłem go by go wyczyścić. Wymieniłem to i autko juz było w porządku.

Opublikowano

wymień N75 to nie duże koszty a bedziesz miał pewność

Opublikowano
  • Autor

Niestety oryginalny nowy N75 to koszt 280 zł :/

Opublikowano

Zamień N75 z N18 (tylko wąż podciśn. od EGR najlepiej odepnij i zaślep) i sprawdź jak się jeździ. Jeżeli okaże się, że to N75 to na "alledrogo" na pewno znajdziesz coś tańszego a można też spróbować go wyczyścić - mało skomplikowana operacja i przy odrobinie chęci oraz nawet niewielkich zdolnościach manualnych można ten temat opanować.

Opublikowano

najtrudniejsze jest jego rozebranie. Jest instrukcja nawet e necie. Jak go rozbierzesz sprawdz czy nic nie jest uszkodzone.

Opublikowano

Tutaj jest opis: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=67926 z rozebraniem nie ma problemu, ja po wyczyszczeniu dodatkowo daję trochę smaru, żeby tłoczek się nie zacierał w obudowie cewki i kleję na poxipol - wszelkie kropelki i superglue nie są elastyczne i mocno "ściągają", więc istnieje ryzyko pęknięcia spoiny. Jak delikatnie rozegniesz pierścień metalowy, to da się go potem założyć i zacisnąć. Oczywiście warunkiem powodzenia takiej operacji jest nieuszkodzona cewka i membrana.

Na Twoim miejscu jednak, w pierwszej kolejności, sprawdziłbym szczelność i jakość wężyków podcisnienia i podmienił te zaworki. Jest jeszcze kwestia złożenia turbiny po czyszczeniu i regulacji długości sztangi - o ile była kiedykolwiek ruszana.