Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Cewkę jak sprawdzić? oraz muli na ciepłym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam takie problemy może na tym forum maja większe ale chciał bym mieć sprawne auto w 100% do rzeczy.

1 zagadka to jak sprawdzić cewkę zapłonową? mam 1 taką dużą silnik 125 KM ADR 1.8 Sedan. Obawy to na ciepłym(rozgrzanym) przy 3100 obrotach do 3400 na maxa gaz a on tak jak by nie ciągną i zaraz ciągnie.

No a 2 problem czemu tego nie ma na ciepłym hehe daje na maxa na biegu np 3 gazu i leci az do 4 tyś :D:D a przy ciepłym niet.

Błędów na vag nie ma. Do wymiany mam uszczelkę pod głowicą bo cieknie olej w zbiorniczku jeszcze nie ma oleju.

Jakieś pomysły? Czasami przy tych obrotach 3100+ przełącza mi się na PB oczywiście problemu jest na LPG i PB

Opublikowano

Cewka jest Bosch, podjedź autem do jakiegoś serwisu Bosch-a i ci powinni sprawdzić. Ale zanim pojedziesz do tego serwisu to sprawdź rezystancję kabli wysokiego napięcia.

Opublikowano
  • Autor

ok podlece a koszt takiego spr? chyba u mnie w mieście nie ma ;p a rezystancję kabli wysokiego napięcia to znaczy ? możesz wiece informacji podać?

Opublikowano

Niestety nie wiem ile kosztuje sprawdzenie cewki ale kiedyś jak byłem w bosch serwis w zupełnie innej sprawie to jakoś się zgadałem z tym gościem co tam pracował i powiedział że może sprawdzić cewkę ale tylko na samochodzie a jak wyjęta z auta to nie. Natomiast w książce "Sam naprawiam jest napisane że cewka i moduł wzmocnienia zapłonu stanowią jeden zespół i nie ma możliwości ich sprawdzenia"

Zobacz tu: http://bosch-service.pl/search/ pod tym linkiem masz serwisy Bosch to znajdź najbliższy i się skontaktuj.

Jeśli chodzi o rezystancję kabli to należy odpiąć kable i zmierzyć omomierzem ich opór.Pprawidłowy opór to około 2 kOhm, każdy elektryk samochodowy to sprawdzi. Zejdzie z tym góra 15 do 30 minut.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

ok sprawdzenie cefki i wykręcenie to moment. zadzwonie do nich i niech sprawdzą czy ona działa ok, a co do rezystancję kabli sam nie dam rady ale wymieniałem je i muszą być one sprawne ;) dzieki za link i pomoc. [br]Dopisany: 09 Kwiecień 2011, 23:51_________________________________________________dzwoniłem do 3 w mojej okolicy twierdzą że nie ma takiego urządzenia aby spr czy ma dobre napięcie, jedyny sposób mówi to wyciągnąć cewkę z innego samochodu sprawnego i sprawdzić jaka jest iskra, ciekawe kto by mi udostępnił w moim mieście albo okolicy cewkę sprawnego samochodu.

Przypomnę problem przy 3 do 3.5 tyś samochód ma przestój na PB oraz LPG nie chce jechać tzn coś tam chce ale to nie to samo co od 80 do 100. 3 tyś to 100 km/h i do 130 km/h potrzebuje dobrą chwile... ja sobie robie ze na 4 bieg ale to obroty 4+ są. i leci samochód.

Ktoś wie co to może być nie ma błędów na Vag?

Opublikowano

Kolego a kiedy świece wymieniłeś ?Cezka z zewnątrz jest cała nie jest popenkana?

Opublikowano
  • Autor

świece hmm 15 tyś temu kable też cewka nie jest popękana dziś odłączyłem czujnik temperatury wody jest to samo co można jeszcze odłączyć aby coś wyeliminować :D

Opublikowano

np. przepływomierz

Opublikowano

Niestety nie wiem ile kosztuje sprawdzenie cewki ale kiedyś jak byłem w bosch serwis w zupełnie innej sprawie to jakoś się zgadałem z tym gościem co tam pracował i powiedział że może sprawdzić cewkę ale tylko na samochodzie a jak wyjęta z auta to nie. Natomiast w książce "Sam naprawiam jest napisane że cewka i moduł wzmocnienia zapłonu stanowią jeden zespół i nie ma możliwości ich sprawdzenia"

Zobacz tu: http://bosch-service.pl/search/ pod tym linkiem masz serwisy Bosch to znajdź najbliższy i się skontaktuj.

Jeśli chodzi o rezystancję kabli to należy odpiąć kable i zmierzyć omomierzem ich opór.Pprawidłowy opór to około 2 kOhm, każdy elektryk samochodowy to sprawdzi. Zejdzie z tym góra 15 do 30 minut.

w "Sam naprawiam" (wydanie z 2010) wyczytałem że cewki też sprawdza się pod kontem rezystancji... I były podane schematy, co i jak mierzyć. Później umieszczę tą stronę

Opublikowano
  • Autor

up masz tą strone?

a co do przepływomierz odłączyłem jest to samo ;d a po ponownym podłączeniu obroty wzrosły i spadły do normy czyli jak by widział że działa przepływomierz

a może rozrząd złe ustawiony? po wymianie napinacza łańcuszka rozrządu to się dzieje ale sprawdzali rozrząd i niby ok. może jak będą mi wymieniać uszczelkę pod głowicą powiem żeby zobaczyli czy dobrze jest ustawiony rozrząd?

Opublikowano

Proszę:

52b2jd.jpg

2mwxjb7.jpg