Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Usterka podnoszenia/opuszczania szyby.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

Dziasiaj będąc na myjni zauważyłem że troche wody przedostało się do wnętrza od strony pasażera. Myśląc, że szyba niedomknięta dałem guzik w góre i usłyszałem tylko "piaskowy" dzwięk to samo robiąc w dół. Szyba ani drgnie musiałem ręcznie wypchnąc ją do góry kilka milimetrów aby się domknęła. Wygląda to tak:

Chciałem rozprówać dzwi i sprawdzić jednak wczesniej zapytam się tutaj o możliwą przyczyne usterki i drugie jak zdemontować bok drzwi aby dostać się do mechanizmu. Mam nadzieje, że szyba nie opadnie sama podczas jazdy?

Opublikowano

Znam dokładnie taki dźwięk z poprzedniego samochodu, spadła mi wtedy linka z tego bębna przy silniku i to trzeszczenie to jest właśnie jej "mielenie" - nie wiem jak to nazwać, u mnie po wyjęciu linka była pozałamywana i pognieciona tragicznie przez to kręcenie.

Opublikowano

Najlepsze rozwiązanie tylko i wyłącznie wymienić mechanizm podnoszenia szyby miałem to samo :kox: :gwizdanie:

Opublikowano

Najlepsze rozwiązanie tylko i wyłącznie wymienić mechanizm podnoszenia szyby miałem to samo :kox: :gwizdanie:

potwierdzam, miałem tak samo - jedynie wymiana mechanizmu.

będzie wytarte koło, po którym linka się przemieszcza i prowadnice linki

Opublikowano
  • Autor

Rozprułem drzwi i znalazła się przyczyna

IMG_4006.jpg

Aby to zrobić trzeba całe drzwi rozbierać :thumbdown:

Opublikowano

trzeba wyjąc mechanizm od podnoszenia szyby który wyjdzie z ramka co jest wokół szyby. Niestety troche rozbierania i rozkręcania jest

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dzisiaj wymieniałem cały mechanizm podnoszenia szyby, tyle że od strony kierowcy. Szczerze pisząc nie orientowałem się nigdzie

jak to zrobić, intuicja zrobiła cuda :) niestety nie dokumentowałem tego w postaci zdjęć ale puki co pamiętam na bieżąca co i w której kolejności odkręcać i wyciągać. Robota na 1,5h dla laika + pomoc do wyciągnięcia ramy z szybą i mechanizmem i do włożenia go do drzwi :) Koszta jakie poniosłem za używany oryginalny mechanizm to 160zł no i 6-cio pak piwka :>. Do "operacji" potrzebne będą imbusu i śrubokręt krzyżakowy. Na początek zdjęcie boczka drzwi (na zdjęciu kolor zielony)=> centralnie na dole wkręt, cztery wkręty za listwą ozdobną na drzwiach (na zatrzaskach) i dwa wkręty pod uchwytem drzwi. Ja odciągałem boczek od dołu (dwa lub trzy zatrzaski na całości boczka). Wyłania nam się gąbka wyciszająca która w całości oderwałem. Odpinamy wszystkie kostki, następnie odkręcamy silniczek (kolor żółty)podnoszenia szyby, który mocowany jest na trzech wkrętach. Pod nim kryje się mechanizm z rolką nawijającą linkę którą wyczepiamy z blachy. Odkręcamy następnie wkręty mocujące szyny prowadnic szyby (kolor pomarańczowy). Dalej przystępujemy do odkręcania ramy drzwi, chyba pięć śrub imbusowych (kolor czerwony). Uważając na szybę, linki od szyby i kostki z przewodami wyciągamy do góry ramę szyby wraz z prowadnicami i szybą oczywiście. Wymieniamy mechanizm na nowy => wyjęcie szyby + cztery wkręty, niestety nie ma zdjęcia :( i przystępujemy do czynności odwrotnych. Nie napotkałem żadnych trudności, wszystko spasowało się tak jak fabryka to zrobiła. Mam nadzieje że choć trochę pomogę i z góry przepraszam za niefachowy język :) Jakby co to ślijcie zdjęcia z problemami, postaram się pomóc. Pozdrawiam i powodzenia.

Opublikowano

Miałem niedawno to samo. Kupiłem mechanizm kompletny z linkami za 80zł ale trochę się naszukałem. Niebawem wymiana.

Opublikowano

zdjęcie :)

czerwony.jpg

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich,

Odkręciłem wszystkie czerwone i pomarańczowe śrubki pokazane na tym rysunku u góry

...ale wychodzi mi przód okna z prowadnicami i ramkami od strony lusterka,

a od strony klamki do drzwi nawet nie drgnie. O czymś zapomniałem?
Nawet odkręciłem te 2 śrubki z boku na środku drzwi przy zamku od drzwi - ale nic to nie dało.

Może ktoś mi pomóc, może trzeba zdjąć tą cała gumę wokoło drzwi , albo te wycieraczki na dole okna.

Może są tam gdzieś jeszcze jakieś spinki/zaczepy.

Sam już nie wiem dla czego ten tył nie chce wyjść.

Mowa oczywiście o A4 B6 z 2003 , Sedan. Elektryczne szyby i lusterka na przodzie.

Proszę o jakieś podpowiedzi.

Dziękuję.