Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Przewód od akumulatora do..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

... no właśnie nie wiem do kąd. opisze problem:

od akumulatora idą sobie 2 przewody z klemy dodatniej. jeden jak wszędzie i drugi dodatkową śrubką przykręcony idzie sobie w stronę czarnej puszki w której moim zdaniem powinien być komputer (może tam jest coś innego ale nie zaglądałem). i ten właśnie przewód dostał wody do środka, przetarł się lekko o metalową część karoserii, zrobił zwarcie i się przepalił. efekt taki, że autko zatrzymało się na środku jezdni, zgasło wszystko co mogło się świecić i koniec.

pytanie - jak odszukać taki przewód (nazwać?) w serwisie / allegro / gdziekolwiek bo nawet nie wiem jak go nazwać. wujek google też nie powiedział wiele (bo dokładnie nie wiem o co pytać). pomożecie?

p.s. zrobił bym fotkę żeby go pokazać, ale zrobiło się ciemno i kompletnie nic nie widać pod maską (cudem na sztukowanym kabelku dojechałem do domu).

Opublikowano

A nie można po prostu dosztukować tam innego przewodu, porządnie zlutować (nie żadne skręcanie kabli) i zaizolować koszulkami termokurczliwymi ?

Opublikowano

... no właśnie nie wiem do kąd. opisze problem:

od akumulatora idą sobie 2 przewody z klemy dodatniej. jeden jak wszędzie i drugi dodatkową śrubką przykręcony idzie sobie w stronę czarnej puszki w której moim zdaniem powinien być komputer (może tam jest coś innego ale nie zaglądałem). i ten właśnie przewód dostał wody do środka, przetarł się lekko o metalową część karoserii, zrobił zwarcie i się przepalił. efekt taki, że autko zatrzymało się na środku jezdni, zgasło wszystko co mogło się świecić i koniec.

pytanie - jak odszukać taki przewód (nazwać?) w serwisie / allegro / gdziekolwiek bo nawet nie wiem jak go nazwać. wujek google też nie powiedział wiele (bo dokładnie nie wiem o co pytać). pomożecie?

p.s. zrobił bym fotkę żeby go pokazać, ale zrobiło się ciemno i kompletnie nic nie widać pod maską (cudem na sztukowanym kabelku dojechałem do domu).

Z tego co opisujesz mam tak pociagniety kabel od wzmaka przez skrzynke tam gdzie jest komp..taki masz? http://allegro.pl/wysokiej-klasy-kable-sinus-line-ks25-wzmacniacza-i1517588757.html ??
Opublikowano
  • Autor

no właśnie nie. dziś plan jest na dosztukowanie kabelka na złączki metalowe (miedziane) i izolacja z koszulek termo + taśma.

zdjęcia później.

Opublikowano

dosztukowanie kabelka na złączki metalowe

ja bym jednak to polutował, takie złączki potem w najmniej odpowiednim momencie tracą przewodność :mysli:

Opublikowano

Odkręć go i idź do sklepu elektrotechniczego niech Ci sprzedawca dobierze przekrój i typ izolacji. Tylko to byś musiał iść do sklepu elektrotechnicznego czyli tam gdzie są zabezpieczenia do rozdzielnic, rozdzielnice itp oni mają tam przewody i kable do instalacji wysokoprądowych. Najprawdopodobniej da Ci kabel na 230 V ale to nie szkodzi (lepsza izolacja)

Opublikowano

żeby nie było że nie dokończyłem tematu. chodziło o ten przewód:

DSC09940.jpg

DSC09941.jpg

Opublikowano

Tym przewodem idzie prąd do listwy koło skrzynki bezpiecznikowej.

Najlepiej to byś zrobił jakbyś wymienił ten przewód i tyle. Na szrocie kupisz taki przewód a nawet grubszy za pare złotych i bedziesz miał spokój.

Jak nie będą miec tego akurat to kup inny gruby np taki jak idzie od aku do altka lub podobny w tym stylu o podobnym przekroju. Wymienić go nie powinno być wiekszego problemu. kupisz konkretną końcówke do zarobienia go na końcu i przykręcasz. Nie pamiętam jak jest łączony z listwą w środku wiec tam musisz zobaczyć.

Luty lubia pękać szczególnie przy tak grubych przewodach a złączki śniedzieja i kontakt sie pogarsza.

Ewentualnie dokup troche peszla żeby nowy kabel włożyć i żeby sie znów nie przetarł. I zabezpiecz to miejsce gdzie sie przetarł żeby nowy tez sie nie uszkodził.

Możesz tez kupić nowy przewód ale będzie cholernie drogi.

Opublikowano

A tak na marginesie wyczyść przegrodę przy podszybiu. Tam są kanały odprowadzające wodę jak się zapchają to woda zaczyna dostawać się do środka autka i zalewa komputer.

Widzę że tam trochę syfu masz.

Opublikowano

to pamiątki po wycieczce do lasu :) przegląd / czyszczenie zaplanowane jest na długi weekend.

dziękuję za informacje i pomoc