Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Czy padające przeguby trzaskają się cały czas?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wiem, ze o przegubach bylo juz 1000x. przeszukalem juz forum, wiem jakie sa objawy padajacych przegobow ale.. no wlasnie ale sam juz nie wiem, ktory to przegub u mnie.

jest tak: najpierw przy ruszaniu na prostych kolach, szczegolnie pod gorke cos trzeszczalo/skrzypialo z przodu. nie byl to jednak stukot zebatki tylko jakby wydluzony dzwiek skrzypienia drzwi, nie wiem jak to dokladnie okreslic - taki dzwiek jakby jakis element za bardzo sie wysilal. dzwiek dochodzil wg mnie z prawej strony. dziwne jest to, ze moglem jezdzic kilka dni i bylo cicho a na drugi dzien juz trzeszczalo.

potem zaczynalo wyc podczas ruszania i przyspeiszania na prostej drodze na prostych kolach na I biegu - ten sam dzwiek - tak jakby przedluzone skrzypienie drzwi - na pewno nie jest to dzwiek terkotania/stukania. dzwiek narastal wraz ze wzrostem predkosci i po chwili ustawal. ale znowu ten sam problem - moge jezdzic kilka dni i cisza a na drugi dzien znowu trzeszczy.

kilka dni temu zaczelo mi strzelac podczas ruszania na skreconych kolach w lewo. tu juz slychac jakby cos przeskakiwalo. jednak tak jak wyzej, dzwiek nie wystepuje za kazdym razem.

teraz sam juz nie wiem, czy to przegub zew. czy wew. czy cos innego. moze poduszki silnika bo tez wyczytalem, ze moga byc takie objawy jak silnik stoi nie rowno.

Opublikowano

uszkodzony przegub zawsze będzie stukał/trzeszczał/terkotał et cetera regularnie,ze względu na jego budowę,opisywane objawy,mogą wskazywać na uszkodzone łożysko-u mnie strzelało,jakby gorący metal stygł i strzelający dźwięk wydawał-z początku myślałem,że coś się w hamulcach urwało,ale sprawdziłem i nic tam nie znalazłem-myślałem,że do przegubu jakiś piasek,czy coś się dostał i sobie tam "strzela"-okazało się ,ze łożysko klękło...nie wyło,nie piszczało-tylko strzelało,jak gorący metal-podnieś auto i mocno zakręć kołem,ale na prawdę mocno i sprawdź,czy nie ma luzu ,łapiąc za koło na godzinie 12 i 6 :wink4:

Opublikowano

przed chwila spawdzilem. kazda strona na podnosnik i z przodu nie czuc luzu. ale podnioslem tez tyl i strona lewa luz jak chyce kolo na godzinie 12 i 6, strona prawa luz na godzinie 12 i 6 oraz 9 i 3. mozliwe, zeby tak przenosilo dzwieki z tylu na przod? dzisiaj jak jechalem do pracy to znowu wylo przy ruszenia i przyspieszaniu.

dodatkowo podjechalem sobie na parking, skrecilem kola na max w prawo i zaczalem jezdzic w kolko - slychac bylo terkotanie, ktore wg mnie tez dochodzi z przodu. ale teraz zrobilem tak samo i juz jest cisza. wyglada to tak jakby auto troche postalo to jest cisza a jak sie zagrzeje to sa te dziwne dzwieki.

Opublikowano

mozliwe, zeby tak przenosilo dzwieki z tylu na przod?

tak ,

sprawdzałeś osłony przegubów ,czy nie są uszkodzone ?Przeguby terkoczą najpierw na skręconych kołach ,a później również na wyprostowanych.

Chociaż po odgłosach opisanych przez Ciebie pasuje bardziej na łożysko .