holek182 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Witam Zaczeło sie cos tak jakby ocierać dziwny dzwięk tak jakby dochodziło to od rozrządu rolki itp byłem u jednego znachora tylko usłyszał na 90 % pompa wody drugi oo coś sie odzywa pompa wody ale w 100% nie mam pewności cięzko okreslić ale dodam że ostatnio za kazdym razem czuje spalony płyn chłodniczy czy to jest nie podważalny dowód że pompa do wymiany jak sądzicie ??
tomaszstn Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Jak mi padła pompa to objawy jakby termostat się zatarł. Temperatura mi wzrastała do 100-120C a wąż za termostatem zimny. W zbiorniczku się już gotowało. Powiedzili mi że to termostat, wymieniłem a tu dalej to samo. Okazało się że to ukręcił się wirnik w pompie. Po wymianie Mój mechanik polecił pompę wbrew pozorom nie SKF tylko jakąś z metalowym wirnikiem.
holek182 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Wiatm u mnie temp cały czas na 90 i ani grama nie pójdzie w podrzód tylko zauwazyłem ze szybko dochodzi do 90 w mik i poza tym ten spalony płyn chłodniczy czuć trzeba sie upewnić żeby na pewno to pompa wody bo ja przyjdzie do wymiany i zakupie ją a okazę sie nie nie to, to będzie nie dobrze pozdro
tomaszstn Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Zrób tak, jak silnik zimny to otwórz korek i wtedy zagrzej silnik. Jak twierdzisz że szybko Ci się grzeje to będziesz widział czy Ci się w zbiorniczku nie zacznie gotować. Sprawdź też temperaturę na wężu za termostatem. Jak na liczniku będziesz miał 90C a wąż zimny to może być wina właśnie pompy. Ja miałem ukręcony wirnik ale jeszcze się kręcił. Jak się skończyła to wtedy dopiero zaczęło już gotować się wszędzie.
Rekomendowane odpowiedzi