Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Sprzegło wiskotyczne wentylatora chłodnicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wentylator chlodnicy powinien obracac sie coraz szybciej wraz ze wzrostem temperatury silnika ? Czy przy kazdej temperaturze silnika mozna ten wentylator zatrzymac ręką ?

Pytam bo troche mi sie grzeje na postoju i gdy jade pod stromą górę - tak do 99 st max , nigdy nie było więcej.

W trasie jest 89 st.

Chodzi mi głownie o wiskoze - czy padlo czy nie ?

Opublikowano

Ja miałem podobny problem, temperatura w mieście do 105 *C w trasie 89*-91* Test przy 105*C (włączony silnik wentylator się kręci, po wyłączeniu silnika wentylator kreci się jeszcze przez kilka sekund. Wniosek wisko nie trzyma ! wymieniłem wisko i mojemu zdziwieniu wisko dalej się nie zakleszcza z silnikiem, ale temperatura max 93*C w korku oczywiście temperatura mierzona na Vag-u dodam ze przed wymianom był sam płyn w układzie po wymianie dolałem z 3 litry wody. a wisko się ma zakleszczać ON/Off czy działa na zasadzie sprzęgła ?

Opublikowano

Wisko działa na zasadzie sprzęgła, przy ok. 94 stopniach C powinien się zasprzęglić ale też nie zupełnie na sztywno tylko z bardzo lekkim poślizgiem: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=138783.0.

Opublikowano
  • Autor

Czyli u mnie chyba uszkodzone wisko bo przy 97 st C mogę bez problemu zatrzymac wiatrak palcem, czy mam rację ?

Opublikowano

jak najbardziej masz rację, wisko powinno zasuwać już przy takiej temp. i jakby było sprawne to mogłoby ci uszkodzić opuszki palców bo napewno byś go palcem nie zatrzymał.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Żeby sprawdzić wisco zasłoniłem chłodnice kartonem :) przejechałem z 20 km tem max 89*C od chłodnicy wyjście gorące, Wisko kręci sie jak na zimnym silniku czyli ( gazetą nie zatrzymam, zatrzymałem dopiero jak grubą gazete przystawiłem to sie zatrzyma ale z lekkim oporem ) kupione wisko było tanie 35 funtów może to wisko jest cały czas zakleszczone ? i się nie zmienia, nawet od temperatury ? wiecie taki bubel ! moze takie coś być ?

Filmiki czy tak ma być ?

Wisko A4 1.9TDI AHH

Wisko A4 1.9TDI B5 AHH 90km

Jeszcze zobaczę jak się ociepli żeby się wreszcie zagrzał do tych 94*C