Opublikowano 5 Stycznia 200818 l Witam Zbliża się w mojej pora na wymianę rozrządu, który planuję zrobić sam. Na allegro znalazłem zestaw blokad rozrządu do silników 1.9 TDI w skład tego kompletu wchodzą: -Blokada wału korbowego wraz z regulacją -Blokada napinacz hydraulicznego -Listwa blokująca wałek 1,9 TDI -Trzpień blokujący Proszę o poradę osób mających doświadczenie które już robiły takie wymiany czy muszę kupować cały zestaw który z przesyłką wyniesie mnie 100 zł a z kompletu wykorzystam listwę i trzpień blokujący pompę, czy też kupić samą listwę bo też jest taka możliwość. Zastanawia mnie czy pozostałe dwie blokady są w moim silniku do wykorzystania ponieważ nikt o nich na forum nie wspominał. Z góry dziękuję za poradę.
Opublikowano 5 Stycznia 200818 l W AFN beda potrzebne: listwa blokujaca walek rozrzadu i trzpien do blokady pompy wtryskowej (czyli to co juz sam napisales). Pozostale blokady sa do silnika na pompowtryskach. Jesli masz mozliwosc to kup sama listwe do blokady walka rozrzadu, a pompe zablokujesz trzonkiem wiertla o odpowiedniej srednicy (sposob zupelnie amatorski, a skuteczny - listwe do blokady tez mozna zastapic jakas inna podkladajac szczelinomierz). Na oryginalnej listwie tez podkladam szczelinomierz miedzy listwe, a plaszczyzne glowicy - dla unieruchomienia.
Opublikowano 5 Stycznia 200818 l Do AFNa to wystarczy ci suwmiarka, szczelinomierz i wiertło szóstka ;-) Sówmiarką i szczelinomierzem blokujesz wałek, co jest nawet dokładniejsze od ori blokady. Wiertłem jak się łatwo domyśleć blokujesz pompę.