Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Sprawdzenie chłodnicy spalin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

proszę o pomoc w jaki sposób sprawdzić czy chłodnica spalin nie puszcza płynu do układu wydechowego (ubytek płynu ), lub wyeliminować ją z obiegu w celu sprawdzenia czy auto będzie po porannym rozruchu dymić na biało/szaro do zagrzania 60-70st. oraz czy ubytek płynu będzie postępował.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

miałem/ mam ten sam problem, mechanik "wyłączył" tymczasowo chłodnice spalin, więc płyn chłodniczy do niej nie dociera, ponoć biały dym znikł po tym zabiegu, auto mam w trybie awaryjnym, zrobione zostało to tylko po to aby przejechać do tunera na programowe usunięcia dpfa

Opublikowano

Sprawdzić chłodnicę czy nie puszcza płynu można właśnie poprzez odłączenie ją z układu chłodzenia bez jej demontażu z silnika. Jest to bardzo prosty zabieg bo wystarczy odłączyć od niej jedyne dwa węże wodne (dolny to dopływ cieczy chłodzącej a górny to odpływ) i węże połączyć ze sobą tworząc tzw. bypass i oczywiście należy spuścić a potem odessać resztę płynu z chłodnicy spalin np. wysysając płyn wężykiem włożonym w dolny króćciec wodny chłodnicy na zaledwie 5 cm. Następnie pojeździć i upewnić się czy następuje nadal ubytek płynu i objawy dymienia z wydechu albo też wykonać bypass na wężach wodnych i sprawdzić szczelność chłodnicy po jej wymontowaniu z silnika.

Opublikowano

Dokładnie mam tak samo jak kolega powyżej opisał, czerwone koło obrazuje "bypass"

zdjcie031xg.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,mam u siebie problem z ubywającym płynem mam odłączoną chłodnice spalin nie ma nigdzie wycieków a mimo to ubywa płyn ze zbiorniczka, przy uruchomianiu pojawia się biały dym.Czy to możliwe ze głowica się posypała? :thumbdown:

Opublikowano

Ja u siebie jestem po wymianie tego ustrojstwa. Cena 270 euro.