Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] instalacja CNG!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Czy ktoś zna koszt instalacji pod CNG, zastanawiam sie nad zmiana auta i szukałem już autek na mobile.de z gotowa instalacja niestety A4 jest niewiele, ale zainteresowało mnie volvo juz z fabryczna instalacja, tylko że jeszcze nie wiem jak jest z serwisowaniem tego sprzętu.

W związku z tym chyba lepiej zainstalować w kraju i tu już mieć możliowść serwisowania. Poza tym jak oglądałem fotki z mobil to butle faktycznie są POTĘŻNE co powoduje że sedanik jest bez bagażnika - szkoda.

U mnie z tankowaniem nie ma problemu ponieważ jedną stacje mam w Gdynia a drugą w Gdańsku więc jest git.

Ja robi rocznie około 25tyś km teraz mam dieselka który połyka około 7l/100km a takie volvo które widziałem połyka CNG około 12m3/100km, w moim przypadku oszczędność taka wyniesie około 2000zł przy dzisiejszych cenach paliw- pyt: OPŁACA SIĘ???? Chodzi mi o to czy pokryje to koszta serwisowania i wymian cześci świec.....itp itd.

Sorki że tak się rozpisałem licze na jakieś podpowiedzi i odpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich :a4fan:

Opublikowano

Ile kosztuje litr gazu ziemnego ? 1,75 PLN ? Ile jest stacji CNG w Polsce ? Ilu jest fachowców od tych instalacji ? Ile miejsca w porownaniu do LPG zajmują zbiorniki ?

Ja bym tego nie zakladal.

Opublikowano
  • Autor

wiem o co ci chodzi. :thumbup:

widzisz jak pisalem ja nie mam problemu u mnie w 3miescie sa 2 stacje cng, tylko czy nie lepiej kupic auto juz z instalacja cng ?

no i jak beda sie ksztaltowac ceny - ciekawe ja wychodzi na tym komunikaca w TYCHACH jest tam 18 autobusów

Opublikowano

Koszt instalacji to około 6 tysięcy.

Minusem jest to, że mało firm jeszcze się tym zajmuje, po drugie butle są duże i na dodatek mało zrobisz kilometrów na baku co wiąże się z częstym tankowanie. W swojej okolicy masz stacje ale co będzie jak wyjedziesz w trasę, tam nie ma prawie w ogóle stacji.

Robisz mało kilometrów rocznie więc montaż takiej instalacji jest nieuzasadniony w twoim przypadku.

Można by wymieniać plusy i minusy w nieskończoność.

CNG to bardzo obiecujące paliwo jednak technologia jego wykorzystywania w samochodowych silnikach spalinowych jest na poziomie podstawowym m.in. z powodu ograniczonego sprężania metanu - w niedalekiej przyszłości problem powinien zostać cześciowo zredukowany przez zastosowanie nowych, kompozytowych zbiorników.

Mądre głowy szacują, że w przeciągu kilku najbliższych lat prawdopodobne jest, że aż 10% samochodów w Europie będzie zasilanych przez CNG.

Opublikowano

ciekawe ja wychodzi na tym komunikaca w TYCHACH jest tam 18 autobusów

Właśnie w autobusach miejskich to opłacalna inwestycja, ze względu na duże przebiegi i sporo miejsca na butle gazowe.

Opublikowano

Na dzień dzisiejszy zapomnij o CNG (pomimo że w Gdańsku jest stacja) jak myślisz o zmienie auta to tylko na A4-B6 1,9TDI lub A6 1,9TDI chyba że chcesz być mistrzem ekonomi to jakiś 1,6 HDI albo fabia z TDI

Opublikowano

Ile kosztuje 1 l gazu ziemnego w 3miescie?

Opublikowano
  • Autor

Z tego co mi powiedział sąsiad to 1,5zł ale to info od sąsiada

Opublikowano

A czy czasem cena CNG nie jest podawana w m3 a nie litrach?

Dodam że przyjmuje się 1m3 CNG to nieco ponad litr paliwa dla silnika ;) by sobie ktoś nie przeliczył że tankuje tysiące litrów

Wykaz stacji i strochę info znajdzie się tutaj:

http://www.infogaz.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=994

Opublikowano
  • Autor

No nie!!!

Masz racje ze m3 a nie litry zreszta jak widzisz kolega ktory pytal ma :audi: na gaz

Opublikowano

A ile mozna zatankowac m3 do zbiornika cng w sedanie?

Opublikowano

No i to jest podstawowa wada tej instalacji - aby auto miało sensowny zasięg to zabierają bardzo dużo przestrzeni.

Opublikowano
  • Autor

i tu mozna sobie wejść na www.mobile.de w szukaniu zawansowanym wziaść opcję aut na CNG bez wybierania modelu. W niektorych autach na fotkach mozna zobaczyc jak duze sa butle i ile miejsca zajmuja. W jednym passacie kombi byly wsadzone 3 sztuki, cały bagażnik mial zajęty, lipa :thumbdown:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

tu jest troche info o cng: http://www.gazownia.pl/gaz_ziemny_cng.php

a co do zasiegu to ja na lpg tankuje tak co 200-250km tak ze to nie problem gozej ze stacjami ktorych jest malo prawie zadna 24h a na niektorych to nawet sie trzeba umawiac bo maja cienkie kompresory i ladowanie trwa kilka godzin. no jest jeszcze mozliwosc kupienia sobie kompresora i podlaczenie sie pod instalacje gazu ziemnego w domu. wada; kompresor kosztuje kolo 10000pln i laduje zbiorniki+/- cala noc. zaleta gaz jest jeszcze tanszy . fajne rozwiazanie jak ktos ma swoj dom, duzo jezdzi, ale w kolo komina.

Opublikowano

Ja bym jeszcze poczekał z tym CNG bo to dopiero wchodzi i narazie jest mało punktów tankowania i wykfalifikowanych serwisów. To jest tak samo jak z lpg, na początku była to nowość a teraz jest normalka. Radzę poczekać jeszcze z rok może dwa, ludzie zaczną instalować to i sewisów przybędzie i i ceny napewno pójdą w dół :)

Opublikowano

Ja bym jeszcze poczekał z tym CNG bo to dopiero wchodzi i narazie jest mało punktów tankowania i wykfalifikowanych serwisów. To jest tak samo jak z lpg, na początku była to nowość a teraz jest normalka. Radzę poczekać jeszcze z rok może dwa, ludzie zaczną instalować to i sewisów przybędzie i i ceny napewno pójdą w dół :)

Wtedy to i CNG podrozeje.. :decayed:

Opublikowano

I podrożeje gaz ziemny w domu (żeby kierowcom nie było za dobrze a przy okazji przywalą zwykłym ludziom np. ogrzewającym gazem)