piter1114 Opublikowano 12 Maja 2011 Opublikowano 12 Maja 2011 Witam! Mam pyt.dot. podłączenia buzera, który bedzię informował,że zapomniałem wł.światła mijania ;( Jako,że na tablicy widać coś tylko w nocy chcę coś takiego podłączyć. Czy ktoś doradzi gdzie? (najlepsza opcja byłaby,gdyby syg.włączał się po uruchomieniu silnika, a wyłączał się po włączeniu świateł) Pzdr.
Gwerty Opublikowano 12 Maja 2011 Opublikowano 12 Maja 2011 bardzo proste wystarczy podpiąć buzer na 12V z diodą żeby nie popiskiwał. wpinasz sie pomiędzy +12V po kluczyku a +12V świateł jak po kluczyku masz +12V a nie włączone światła czyli 0V jest różnica potencjałów i słychać dźwięk, jak włączysz światła potencjały sie wyrównują i buzer milknie. było to nawet na forum ze zdjęciami.
Golem1 Opublikowano 12 Maja 2011 Opublikowano 12 Maja 2011 wejdź sobie na allegro tak kiedyś znalazłem takie buzery, ja akurat kupiłem sobie taki tylko co mnie informuje o nie wyłączonych światłach ale były takie co miały dwie opcje.
piter1114 Opublikowano 12 Maja 2011 Autor Opublikowano 12 Maja 2011 właściwie to zależy mi na sygnale niewłączonych świateł, bo syg.niewyłączenia mam orginal.
Golem1 Opublikowano 12 Maja 2011 Opublikowano 12 Maja 2011 do sygnalizacji włączonych świateł,ja użyłem diody takiej atrapy alarmu i podłączyłem pod światła mijania i inny bezpiecznik w którym mam napięcie non stop i działa to tak jak właczę światła to dioda mi gaśnie natomiast jak mam swiatła wyłaczone to wykożystuję ją jako taką atrapę alarmu.
piter1114 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Opublikowano 13 Maja 2011 to też dobry pomysł tym bardziej,że też nie mam alarmu. Będzie 2in1 :>
Golem1 Opublikowano 13 Maja 2011 Opublikowano 13 Maja 2011 tak też mi się wydaje że można wykożystać taką diodę do dwóch rzeczy a do tego cena takiej diody to ok 5zł.
piter1114 Opublikowano 13 Maja 2011 Autor Opublikowano 13 Maja 2011 ...rzeczywiście dobre i proste pomysły niedawno czytałem na innym forum,że ktoś wykorzystał do tego celu sygnalizator głosowy to byłby niezły bajer , ale szukałem, w necie czegoś takiego brak
Golem1 Opublikowano 13 Maja 2011 Opublikowano 13 Maja 2011 taki sygnalizator głosowy to faktycznie fajny bajer :kox:muszę poszukać bo dla samej ciekawości bym przeczytał jak to jest zrobione
Tposejdon Opublikowano 20 Maja 2011 Opublikowano 20 Maja 2011 koledzy nie powiem na 100 % ale gdzies widziałem na fotum bodajże w opisie programowaniach sterowników ze jak sie ustawi programowanie liczników na Norwegie to wcale nie trzeba nic zakładać bo sam z siebie będzie piszczał jak nie włączysz swiateł.. ale nie sprawdzałem u siebie trzeba by poszukac w opisie kodowania liczników
Rekomendowane odpowiedzi