Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Problem ze skrzynią biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pojawił się problem ze skrzynią biegów w moim aucie,a mianowicie skrzynia przerzuciła się w tryb sportowy (mimo,iż lewarek jest w położeniu Drive) i nie reaguje na zmiany,tj neutral,reverse i park działają bez zarzutu,lecz podczas jazdy skrzynia nie chce przerzucać biegów płynnie,tylko ciągnie aż do czerwonego pola. Dzisiaj zauważyłem ze mrygają mi na wyświetlaczu wszystkie wartości czyli PRNDS...czy ktoś wie w czym może być problem ? wszystko wcześniej działało bez zarzutu :mysli:

Opublikowano

Skrzynia złapała jakiś błąd lub awarię... bez podpięcia kompa raczej ciężko będzie strzelać, może być wiele przyczyn . Jeśli zczytasz kody błędów wrzuć je tutaj.

Opublikowano

Witam

Pojawił się problem ze skrzynią biegów w moim aucie,a mianowicie skrzynia przerzuciła się w tryb sportowy (mimo,iż lewarek jest w położeniu Drive) i nie reaguje na zmiany,tj neutral,reverse i park działają bez zarzutu,lecz podczas jazdy skrzynia nie chce przerzucać biegów płynnie,tylko ciągnie aż do czerwonego pola. Dzisiaj zauważyłem ze mrygają mi na wyświetlaczu wszystkie wartości czyli PRNDS...czy ktoś wie w czym może być problem ? wszystko wcześniej działało bez zarzutu :mysli:

Mrugające podświetlenie wszystkich biegów na DIS oznacza pracę skrzyni w trybie awaryjnym - najprawdopodobniej masz to co najczęściej psuje się w tej skrzyni, czyli uszkodzone połączenia elektryczne sterownika (naprawa ok. 500zł). Aby to potwierdzić trzeba zapiąć VAGa i sprawdzić jakie błędy zapisały się w sterowniku.

Opublikowano

zapinaj Vaga, bo to czeste awarie w tych skrzyniach

Opublikowano
  • Autor

Witam

Panowie udało mi się dorwać do vaga (Dzieki Zygi!) i wyskoczyly mi następujące błędy:

Ze skrzyni:

Address 02: Auto Trans Labels: 01J-927-156.lbl

Control Module Part Number: 8E4 910 155 A HW: 01J 927 156 HT

Component and/or Version: V30 01J 2.0l PD RdW 0010

Software Coding: 0000001

Work Shop Code: WSC 20851 187 65362

VCID: 2756F9C2A9B70224

1 Fault Found

001798 - Transmission Range Sensor (F125): Implausible Signal

P0706 - 000 - - - Intermittent

Freeze Frame

Fault Status: 00100000

Fault Priority: 0

Fault Frequency: 4

Time Indication: 0

Freeze Frame

RPM: 896 /min

RPM: 0 /min

(no units): 2.0

Torque: 14.0 Nm

Temperature: 37.0°C

T.B. Angle: 0.0°

Bin. Bits: 0001 0 1

Oraz z ABS:

Address 03: ABS Brakes Labels: 8E0-910-517.lbl

Control Module Part Number: 8E0 910 517 B HW: 8E0 614 517 AT

Component and/or Version: ESP8 front H04 0180

Software Coding: 0004402

Work Shop Code: WSC 06325 000 00000

VCID: 2648F4C6AEBD1B2C

1 Fault Found

01119 - Gear Recognition Signal

000 - - - Intermittent

Freeze Frame

Fault Status: 00100000

Fault Priority: 3

Fault Frequency: 8

Reset counter: 35

Time Indication: 0

Freeze Frame

Hex Value: 0x00C0

Hex Value: 0x4006

Hex Value: 0x00FF

Hex Value: 0xFFB0

Hex Value: 0x00FF

Czy podpowie ktoś coś więcej na ten temat ? :shocked:

Opublikowano

Sterownik skrzyni do naprawy. Padło to co zwykle czyli druciki do czujnika F125.

Opublikowano
  • Autor

Bart dzieki za podpowiedz! a czy wie ktoś jaki jest numer tego sterownika ? znalazlem w internecie ze dla BLB ze skrzynią GLY (7 label) to ten numer 8E0 910 157 H (7 lamel)- chce się tylko upewnić...

Pozdrawiam

Opublikowano

Skrzynie w B7 TDI mają fabryczne 7 lamel (nic się już tutaj nie modyfikuje). Sterownik masz dla skrzyni JZT - skoro u Ciebie w papierach jest GYJ to najprawdopodobniej wcześniejszy uległ uszkodzeniu i został wymieniony na obecny. JZT to także skrzynia która zastąpiła GYJ - obecny cfg jest zatem do przyjęcia.

Opublikowano
  • Autor

Dokładnie,posiadam fakture na naprawę skrzyni więc zastąpiono sterownik zapewne JZT jak opisujesz powyżej. Zatem numer sterownika,jaki podałem powyżej zgadzał by się z obecną skrzynią ? czy szukać sterownika o oznaczeniu 8E4 910 155 A HW: 01J 927 156 HT?

Opublikowano

Może tak. Nie wiem czy wymieniono Ci skrzynię (raczej wątpię) ale nawet jeśli nie to sterownik, który aktualnie masz w aucie pasuje też do GYJ.

Opublikowano
  • Autor

Bart - Dzięki ! zatem muszę poszukać jakiegoś sterownika w używkach i dać do regeneracji,bo raczej nowy to koszt drugiej skrzyni :decayed:...

Opublikowano

W Ozorkowie Ci naprawią. Dostaniesz rok gwarancji - koszt z nowym ATF to ok. 1600zł.