Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Zamiana swap skrzyni multitronic na tiptronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem laikiem w tej dziedzinie i chciałbym zasięgnąć porady posiadam audi A4 B6 r.2003 1.9 TDI Multitronic Oznaczenie skrzyni multitronic w A4 B6 GJA (VI.2003->V.2004),8E2 910 155 B (7 lameli) kupiłem go z przebiegiem 250 tyś z kompletnym przerobieniem skrzyni w niemieckim serwisie, teraz mam przejechane 278 tyś w tym czasie wymieniłem olej w skrzyni i nic pozatym nie robiłem.

Wracając do wątku podczas jazdy, szybkiego przyspieszania poczułem mocne szarpnięcie jakby zerwanie łańcucha i samochód przestał jechać jakby był na luzie na pozycji D i R, początkowymi oznakami było ciągnięcie podczas wolnego hamowania i na końcu szarpnięcie, a przy wolnym ruszaniu było słychać jak tarcze pracują "rozszerzają się bądź zmniejszają" bądź tak hałasował łańcuch. Przeczytałem post jednego z bywalców tego forum który jakoby rzekł że jest to normalne Pytanie:

1. Czy jest możliwość stwierdzenia bez rozbierania skrzyni kosztów jej naprawy?

2. Czy jest możliwa zamiana skrzyni na Tiptronic-ponoć mniej awaryjna?

Dziękuje za odpowiedz pozdrawiam Paweł Durka - Słupsk

[br]Dopisany: 19 Maj 2011, 20:12_________________________________________________Nie zdążyłem dopisać paru informacji i post został wrzucony sorki, dodam że te wcześniejsze oznaki które miały być prawidłowymi jak napisał jeden z forumowiczów okazały się mitem który został obalony o czym przekonałem się na na własnej skórze. Jeżeli ktoś z was miałby jakąś radę lub informację czy przekładka z multi na tipa jest możliwa a zarazem opłacalna proszę pisać

Opublikowano

Kolego - może być pierdoła (np. przegub), a może coś poważniejszego (auto nie pojedzie też jak zerwiesz dwumas).

Zacznij od VAG-a - trzeba sprawdzić jak sterownik zdiagnozował tę usterkę.

Czy przebieg został potwierdzony? To i tak pobliże 300 000km (czas na regenerację pompy ATF i wymiane łańcucha).

1. Zrób to o czym pisałem powyżej.

2. Skrzynia tip nie wychodziła w zestawie z 1.9TDI - nie ma co gdybać, najpierw sprawdźmy co się stało - może okazać się, że koszty naprawy jednak będą niskie.

Opublikowano
  • Autor

Przegub został sprawdzony jako pierwszy i padł ogólny osąd że to skrzynia nic poza tym

Przebieg został potwierdzony w ASO serwisowany do końca, co do odczytu z Vag-a nie robiłem postaram się jutro przycisnąć mechanika o odczyt o dam znać

Opublikowano

Kolego przeróbka na Tiptronic jest możliwa jak najbardziej ale co kupisz używkę w niewiadomo jakim stanie?Albo posypie się za kilka tyś km... Osobiście bym zrobił remont Twojej i miał święty spokój na długo. Remont całkowity skrzyni ok 3,5 tyś zł ale może się okazać że będzie mniej.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

hardcopy_20052011_135151.jpg

[br]Dopisany: 20 Maj 2011, 19:37_________________________________________________Zrobiłem odczyt niestety komputer nic nie wykrył mechanik powiedział że jest to uszkodzenie mechaniczne, pozostaje pytanie :

1. czy warto jest naprawiać uszkodzoną skrzynie?

2. jaki jest maksymalny koszt naprawy z częściami?

3. mam jeszcze opcje dostania skrzyni w bardzo dobrym stanie z małym przebiegiem od kuzyna z fabryki VW w Poznańu, za 4000 zł jest to pewne źródło chociaż zawsze pozostaje ale...

pomóżcie ocenić moją sytuację i doradźcie jakie jest najlepsze wyjście z góry dzięki za wsparcie

Opublikowano

Kolego - moim zdaniem to nie skrzynia. Taki rodzaj usterki, który uniemożliwia jazdę autem - nawet jeśli mechaniczny, zostawiłby jakiś ślad w postaci błędu zapisanego w buforze sterownika skrzyni (ta przekładnia naprawdę nieźle sama się diagnozuje).

Do całej sprawy podejdź spokojnie - nie planuj już zakupu za 4 000zł :) Zacznij od sprawdzenia przegubów i jeśli tam nie znajdziesz problemu - zrzuć skrzynię i sprawdź czy dwumas się nie zerwał. Dopiero jeśli w/w nie da odpowiedzi - zajmiesz się skrzynią.