Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Skrzypiący pedał sprzegła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy. Mam problem ze skrzypiącym pedałem sprzęgła. Byłem już u dwóch mechaników (przy okazji innych napraw) i jeden wogóle nie pomógł, bo polanie pedała WD40 okazało sie nieskuteczne, a drugi rozebrał osłone pedałów coś tam posmarował i ... przez dwie godziny było ok! Później powiedział że tam sie wyciera jakaś tulejka gumowa i trzeba ją wymienic, bo inaczej sie nie da.

Czy macie jakieś pomysły na rozwiazanie tego problemu? Strasznie to denerwujące.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja rownież borykałem się z tym problemem... i suę uporałem :)z tym, że u mnie równie ż wd40 nie pomogło.Ja ściągnałem osłonę pod kierownica i do strzykawki z igłą napsikałem oleju silikonowego w sprawy(nie wiele) po czym wstrzyknałem to pod gumową tulejkę pedału sprzęgła.....gdyż u mnie z tamtąd dochodziło to skrzypeinie. Po dłuższym machaniu pedałem skrzypeinie ustało.....do tej pory mam spokój a było to jakieś 7 miesięcy temu. Pewnie wd40 tez pomoże...tylko nalezy strzykawką z igłą wprowadzić jakieś smarowidło pod gumową tuleje.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Debian27. Jutro postaram sie to zrobic i napisze o efektach :good:

Pozdrooo

Opublikowano

Nie ma sprawy... mam nadzieję, że pomoże, lecz uzbroj się w cierpliwości i mocną rekę do "machania" ;) gdyż u mnie po wstrzyknięciu musiałem nawciskać sprzęgło około 5 minut aby pzrestało....

Opublikowano

Dzięki Debian27. Jutro postaram sie to zrobic i napisze o efektach :good:

Pozdrooo

No to czekam na rezultaty, bo u mnie ten sam problem :D

Opublikowano

a mi wystarczylo WD na skrzypienie pedala :>

Opublikowano
  • Autor

No i po problemie. :good: Potrzebny 1x klucz 8mm, 1x WD40, 1x szmatka, 1x chłodny browarek.

1) Zdejmujemy osłonę pod kierownicą (w sumie 4 śruby - 2 z boku deski pod pokrywą bezpieczników i 2 od frontu po obu stronach kierownicy.

2) 3 łyczki browarku :naughty:

3) Wpełzamy w okolice pedałów uzbrojeni w szmatke i WD40. (Sugeruję odsunąć fotel na maxa)

4) Przy pedale sprzęgła znajduje się tłoczek z gumową osłonką, którą należy zsunać do tyłu w strone kierownicy i smarujemy tłoczek WD40.

(Ja rozłożyłem na kolumnie kierownicy szmatke, co bym przy okazji nie nasmarował sobie gałek ocznych) :shocked:

5) Sprawdzamy efekt wciskając kilkakrotnie pedał sprzęgła, i ewentualnie smarujemy dalej.

6) Jeśli jest ok, przesuwamy gumawą osłonkę na jej miejsce, zakładamy obudowę i możemy dokończyć browarka.

W sumie 15-20 minut roboty, a jeździłem z tym 3 lata :wallbash:

Opublikowano

mi nie pomogło:/ moze sprezynka która sie tam znajduje tak sie odzywa?

Opublikowano

WD40 jest dobre jako penetrator ale do smarowania sa lepsze rzeczy. Np wazelina techniczna albo smar miedziowy lub grafitowy :gwizdanie:

Opublikowano

No i po problemie. :good: Potrzebny 1x klucz 8mm, 1x WD40, 1x szmatka, 1x chłodny browarek.

1) Zdejmujemy osłonę pod kierownicą (w sumie 4 śruby - 2 z boku deski pod pokrywą bezpieczników i 2 od frontu po obu stronach kierownicy.

3) Wpełzamy w okolice pedałów uzbrojeni w szmatke i WD40. (Sugeruję odsunąć fotel na maxa)

4) Przy pedale sprzęgła znajduje się tłoczek z gumową osłonką, którą należy zsunać do tyłu w strone kierownicy i smarujemy tłoszek WD40.

(Ja rozłożyłem na kolumnie kierownicy szmatke, co bym przy okazji nie nasmarował sobie gałek ocznych) :shocked:

5) Sprawdzamy efekt wciskając kilkakrotnie pedał sprzęgła, i ewentualnie smarujemy dalej.

6) Jeśli jest ok, przesuwamy gumawą osłonkę na jej miejsce, zakładamy obudowę i możemy dokończyć browarka.

:good:

Opublikowano
  • Autor

Masz racje, ale na razie działa. Jak zacznie sie znowu odzywać, to spróbuje innego smarowidła :decayed:

[br]Dopisany: 26 Maj 2011, 14:39_________________________________________________Aga, ja na wszelki wypadek najpierw spryskalem te speżyny w plastikowych zaczepach, i wykonałem test, ale nie one skrzypiały.

U mnie było sucho na tłoczku.

Może za mało go nasmarowałaś ?

Po nasmarowaniu trzeba kilkanaście razy wsciskac pedał

Opublikowano

4) Przy pedale sprzęgła znajduje się tłoczek z gumową osłonką, którą należy zsunać do tyłu w strone kierownicy i smarujemy tłoszek WD40.

:notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy:

Mam tylko pytanie techniczne: browarek ma być w puszce czy może być w butelce? :cool1: :cool1: :cool1:

:decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed:

Opublikowano

:notworthy: :notworthy: :notworthy: :notworthy:

Mam tylko pytanie techniczne: browarek ma być w puszce czy może być w butelce? :cool1: :cool1: :cool1:

:decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed: :decayed:

zimny :beer1:

Opublikowano
  • Autor

Obojętnie, byle zimny!!!!!!! :naughty:

Opublikowano

:good: :good: :good:

W weekend ogarnę temat. Jeszcze raz dzięki za wskazówki.

Opublikowano
  • Autor

:good: :good: :good:

W weekend ogarnę temat. Jeszcze raz dzięki za wskazówki.

Nie ma sprawy, ale tak naprawde hołd należy sie koledze Debianowi27. Ja tylko opisałem w jakiej kolejności to zrobić. Mam nadzieje, że te informacje pomogą w rozwiazaniu tego problemu. :>