Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Spadek mocy w jeździe pod górę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedawno mialem taka akcje: wjezdzalem pod strome wzniesienie na 4 biegu. Nagle obroty spadly do okolo tysiaca, auto nie reagowalo na gaz i wogle stracilo moc. Zredukowalem do 3 , ale dalej to samo, 2 - to samo. Dopiero jak sie zatrzymalem i wrzucilem 1 udalo sie ruszyc potem ciagnalem na 2 do konca wzniesienia. Pozniej po plaskim nie bylo problemow. Nie mam doswiadczenia w jezdzie po gorach - to jest normalne zachowanie czy jakis przewod /uszczelka mi strzelil?

Opublikowano

szczerze powiedziawszy to dziwne zachowanie ale tez mi sie coś takiego zdarzyło ale to może ze 2 razy. i nie wiem czym to spowodowane było

Opublikowano
  • Autor

I potem juz nie miales problemow? Zadnych nieszczelnych przewodow czy uszczelek?

Opublikowano

Kiedyś sie spotkałem z czymś takim, że jak tak nagle stracił moc to się nastawnik zawiesił czy coś takiego..[br]Dopisany: 25 Maj 2011, 16:55_________________________________________________Jeśli to on to błąd powinien wyskoczyć na vagu

Opublikowano

dziwna sprawa z tym zachowaniem pod górkę

zobacz jakie błędy wyjdą na vag-u bo ciekawy temat z taka awarią

Opublikowano

ta i jak bedziesz logi robic to zrob pare dynamicznych przy podjezdzie pod gorke jak Ci chwyci :D

Opublikowano

Miałem dwa razy podobnie. Raz zatkany filtr i na wzniesieniach zwalniał. Dostawał za mało paliwa pod obciążeniem. Zapaliła się kontrolka i wywalało błąd. Drugim razem łapał powietrze przez uszkodzony filtr, ale wtedy też źle zapalał rano, bo paliwo schodziło do baku przez noc. W jednym warsztacie chcieli już wyciągać pompę i naprawiać. Za diagnozę dałem 80 zł, duży warsztat. Ale taki jeden Jacek ,,garażowiec'' postawił na filtr i było po sprawie. Flaszke dałem od siebie :hi:

Opublikowano

Wyeliminuj wpierw najtańszą opcje, czyli filtr. Dajzn znać czym to było spowodowane.

Pozdrawiam Nelson

Opublikowano
  • Autor

Wszystkie filtry nie dawno wymienialem razem z olejem. Chyba ze mechanik mnie przycial w preta bo nie bylem przy tym... :wallbash:

Z tego co rozmawialem z ludzmi to to normalne ze silnik zdycha jak sie na 4 za wolno pod gore jedzie. Powinienem zredukowac co namniej do 3 zanim zwolnilem na tym wzniesieniu.

Zastanawiam sie tylko czy to zachowanie ze prawie calkowicie stracil moc to normalka - czy powinien zgasnac... Nie wiem jakie jest typowe zachowanie ukladu napedowego pod za duzym obciazeniem.

Opublikowano

Ja nie ufam ŻADNEMU mechanikowi :no: Filtr poznasz czy nowy, chyba że umyty. Raz zatankujesz gówniane paliwo i filtr zatkany. Przy wymianie oleju zawsze jestem i tylko z swoim olejem. Żadna beczka :gwizdanie: Wymian filtra paliwa i powietrza robisz samemu bez problemu. Teraz olej też sobie wymieniam. A szczyt złodziejstwa i oszustwa to już w autoryzowanych serwisach :thumbdown:

Opublikowano

Ja nie ufam ŻADNEMU mechanikowi :no: Filtr poznasz czy nowy, chyba że umyty. Raz zatankujesz gówniane paliwo i filtr zatkany. Przy wymianie oleju zawsze jestem i tylko z swoim olejem. Żadna beczka :gwizdanie: Wymian filtra paliwa i powietrza robisz samemu bez problemu. Teraz olej też sobie wymieniam. A szczyt złodziejstwa i oszustwa to już w autoryzowanych serwisach :thumbdown:

w serwisach robią w bambuko i to fakt, znajomy miał praktyki w ASO Mercedesa (było to parę lat temu) i opowiadał jak majster kazał wymienić świece i poszedł a chłopcy świece wykręcili, wyczyścili, założyli a nowe do kieszeni :polew: dlatego jak ktoś ma trochę chęci i kluczy to bez problemu zrobi sobie podstawowe wymiany (na nich właśnie najwięcej przycinają), na forum jest wiele porad co i jak zrobić także polecam :good:

A kolega wcześniej pisze że ponoć to normalne że na 4 pod górę może zdechnąć, może i tak jak masz za niskie obroty ale robisz redukcję i wio musi jechać a założyciel tematu pisze że redukował 4-3-2 więc normalne to nie jest....

Opublikowano

I ważne, żeby każdy kto prosi o poradę, i w końcu naprawi to co było zepsute, zechciał też dać znać, czy dobrze chłopaki kombinowali i starali się pomóc :naughty: Są obiawy i jest przyczyna. Potem z tego skorzysta ktoś inny :hi: Ja tam za dużo niewiem, bo auto mi się nie psuje :polew: No prawie :decayed: Jak widzę, ze ktoś ma podobny problem jaki ja miałem, to wtedy lubę zabłysnąć mądrością :tongue4:[br]Dopisany: 27 Maj 2011, 12:30_________________________________________________Mi auto na autostradzie na wzniesieniu z 140 zwolniło do 90. Gaz do dechy i nic. Na równym jakoś szlo. Jak będzie za mało paliwa dostawać to i na jedynce pod górę będzie lipa. Zmienić filtr, a potem ewentualnie szukać dalej. Co najwyżej będzie filtr na przyszłość :cool1:

Pół roku temu też miałem słabości w aucie. Jak wyjechałem z domu było ok, ale po 5 km nagle muł i jak fiacikiem jechałem. Problem okazał się N75. kupiłem na giełdzie i sam wymieniłem :rolleyes:

Opublikowano

N75 to zawór podciśnienia który steruje turbiną