Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Problem po złapanej gumie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i proszę o pomoc złapałem dziś gumę i niestety musiałem tak dojechać na kapciu gdzieś okloło 2 km.może trochę mniej po ściągnięciu opony ukazał mi się taki widok

1.Obraz_007.jpg

2.

Obraz_016.jpg[/url

z drugiej strony zaczęło też trochę obdzierać ale mniej

1.

Obraz_008.jpg

Tak to wygląda opona do wymiany zastanawia mnie czy tarło od dłuższego czasu , ponieważ mam obniżone zawieszenie na sprężynach H&R I OPONACH 235/18/.40,czy jest to wynikiem tych 2km czy coś jest nie tak dodam,że z drugiej strony opona idealna aha no i jeszcze jeden problemik poci się lekko amortyzator.Proszę o radę.Jak temat nie w tym miejscu to przepraszam.

Opublikowano

Niepotrzebnie napytałeś sobie biedy jadąc na kapciu :confused4: Przegrzana opona, zniszczone opasanie boczne. Kwalifikuje się do wymiany bo może podczas jazdy wystrzelić tam gdzie jest osłabiona.

Opublikowano

no dobra ale czy to jest napewno z tego, że opona była przebita bo to trochę dziwne raczej teraz jak sobie przypomniałem to jechałem zaledwie z kilometr

Opublikowano

Na bank od tego, na takim dystansie opona już dostała po tyłku. Też kiedyś jedną podobnie załatwiłem, coś mi weszło w bieżnik i ciśnienie powoli schodziło, zanim poczułem że auto ściąga przejechałem co najmniej kilkanaście kilometrów i opona niestety też była do wyrzucenia.

Opublikowano

dla mnie to dziwne takie równe starcie opony tak jakby do tej opony przyszła jakaś metalowa rzecz i coś tarło naprawdę dziwne

Opublikowano

Niestety tak właśnie wygląda opona, która jechała bez ciśnienia. Zobacz jak układa się opona bez powietrza dociśnięta do asfaltu i wyobraź sobie obciążenie jakiemu jest poddawana podczas jazdy, dźwigając kilkaset kilo, pokonując tarcie, nagrzewając się stopniowo itp. W miejscu stykającym się z asflatem w takich warunkach występuje za***iste obciążenie i guma jest zjadana moment, a opasanie wewnętrzne się rozpada.

Co do tego amora o którym pisałeś to zapewne niedługo klęknie skoro się poci. Gdyby opona tarła o nadkole zapewniam, że od razu byś to zauważył tym bardziej przy ciągłym tarciu, a nie występującym tylko przy maksymalnym skręcie czy obciążonym aucie. Nawet na obniżonym zawieszeniu jeżeli jest właściwie dobrana szerokość opony i odsadzenie felgi to nic w normalnych warunkach nie będzie trzeć :wink4:

Opublikowano

oponkę już zakupiłem używaną jutro wymienię a może powiesz mi jeszcze jakie amortyzatory dokupić bo będzie trzeba je wymienić, teraz są oryginalne do standardowego zawieszenia a sprężynki mam teraz H&R obniżające o -35mm które zostały zakupione z combi i chyba przód poszedł ciut więcej jeszcze w dół

Powiem jeszcze,że przed założeniem tych sprężyn amortyzatory miały 64% skuteczności więc wychodzi na to, że te sprężyny obniżające porostu wykończyli te amortyzatory bo czytałem tu na forum i wychodzi , że do -35mm a nawet do -40mm nie potrzeba stosowania sportowych amortyzatorów.

Opublikowano

oponkę już zakupiłem używaną jutro wymienię a może powiesz mi jeszcze jakie amortyzatory dokupić bo będzie trzeba je wymienić, teraz są oryginalne do standardowego zawieszenia a sprężynki mam teraz H&R obniżające o -35mm które zostały zakupione z combi i chyba przód poszedł ciut więcej jeszcze w dół

Powiem jeszcze,że przed założeniem tych sprężyn amortyzatory miały 64% skuteczności więc wychodzi na to, że te sprężyny obniżające porostu wykończyli te amortyzatory bo czytałem tu na forum i wychodzi , że do -35mm a nawet do -40mm nie potrzeba stosowania sportowych amortyzatorów.

64 % to nie za dużo na amortyzator, a masz racje co do sprężyn że obniżające szybciej dokończą amortyzator który jest już wypracowany w innym zakresie niż przy nowych sprężynach a co do opinii że do sprężyn -35mm lub -40mm można założyć standardowy amor to się nie zgodzę bo gleba już jest wyraźna a miękkość amortyzatora stara więc jedno się nie łączy z drugim :gwizdanie: dla mnie do takiej sprężyny musi iść już inny amortyzator :good: takie moje zdanie

Opublikowano

dziś sprawdzałem wszystkie i koła i co się okazało dwa amory spocone ale co ciekawe tylko lewa strona przód i tył od strony kierowcy prawa strona sucho.Więc moje pytanie co by kupić do sprężyn H&R jakie amortyzatory i czy to prawda, że np.sportowy amortyzator może jeszcze obniżyć zawieszenie?.Chodzi mi w zasadzie o to,że tył mi stoji trochę wyżej i szło by to zaraz wykorzystać żeby go obniżyć.