Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Lata wskazówka od prędkościomierza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Klubowiczow :hi:

Jak w temacie. Faluje wskazowka od predkosciomierza. Jak sie zatrzymam to potrafi podskoczyc nawet do ponad 100 km/h. Ale tak do predkosci ok 80 km/h. Pozniej juz jest wszytsko w porzadku.

Blad jaki sie pojawil:

18009 - Relay for Supply Voltage Terminal 30 (J317): Implausible Signal

P1601 - 35-00 - -

Co on oznacza? to chyba jakis przekaznik pod kierownica? 109? Probowalem znalezc cos konkretnego w necie ale nie znalazlem. Mam teraz zegary z FISem. Wczesniej mialem pol fisa i zegary niestety byly uwalone. Myslalem ze to przez zegary. Wiec wymienilem na FISa :naughty: Ale ten jeden problem nie zniknal.

Mozliwe ze przez ten przekaznik silnik wpada w tryb awaryjny powyzej ok 3500 obr? (czasami wiecej, czasami mniej).

Blad po tym jak wpadnie w tryb awaryjny:

17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation

P1557 - 35-00 - -

po wylaczeniu zaplonu i wlaczeniu jeszcze raz tego bledu juz nie ma. Kasuje sie. Wiec najpierw sie przejechalem i pozniej od razu podlaczylem VAGa.

Jesli to nie wina przekaznika to bede sprawdzal turbo, wezyki, zaworek N75 a na samym koncu to moze nawet katalizator. Niestety nie moge go wywalic bo mam anglika a tutaj bez tego nie przejdzie przegladu.

Ogolnie od ok tygodnia pojawilo sie kilka problemow ale najpierw chce dojsc co jest nie tak z ta falujaca wskazowka predkosci.[br]Dopisany: 07 Czerwiec 2011, 14:25_________________________________________________Co do trybu awaryjnego to byc moze znalazlem juz problem :)

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=100073.0

Sprubuje rozruszac sztange grychy turbiny. Mam wlasnie takie objawy jak pisza w tym poscie. Jak nie pomoze to bede patrzec dalej. Mam tylko nadzieje ze turbo jest dobre :confused4:

Opublikowano

A impulsator od licznika sprawdzałeś ?

Opublikowano
  • Autor

Impulsator? A co to dokladnie i gdzie to jest? Jestem otwarty na propozycje co i jak sprawdzac. poki co to nie wiem od czego nawet moglbym sie zabrac.

Opublikowano

Fehler który podajesz – przekaźnik J317 obecnie numeracja zamieniona na J322 może mieć na obudowie w celu identyfikacji cyferkę 15. Zazwyczaj powstaje z kilku powodów i sypie w rożnych grupach bledy, pomijając 01 lecąc dalej przez ABS-y, centralną elektronikę, komfort itd.

Miejsce lokalizacji na foto pozycja 9:

j322.jpg

Przyczyn jest wiele ale głownie to :

Zaniedbana bateria,

Zaniedbane klemy baterii,

Brak kontaktu na łączeniach masy akku – chassis

Mostek alternatora (diody)

Klękający regulator napięcia, rzadko ale czasem przy dobrych długościach szczotek sam nie wyrabia i powstają „peaki” napiecia.

Objawia się to dysfunkcjami elektroniki pojazdu, np. jak u Ciebie skokami zegarów, choć sztosy z zegarami wynikają często nich samych (powolna śmierć procesora, pamięci).

Sam J317, bardzo rzadko ulega awariom (zimne luty i inne przygody z diodami).

Przytoczony przez Ciebie przekaźnik z numerem 109, raczej nie ma tu nic do rzeczy, zakładając ze auto pali z dotyku i nie ma problemów w rożnych sytuacjach z rozruchem.

Zagadki z turbiną – leczenie VNT- celowo pomijam, gdyż produkcji na te tematy, na forum jest na tony i problem dobrze omówiony włącznie z wybudowaniem i rozbiórką.

Opublikowano

Witajcie :hi: Możliwe że impulasator lub coś ze skrzynią.. mi jak się w AHU skrzynia rozlatywała to też na początku miałem problemy z prędkościomierzem. (te same co w opisie). niestety brak błędów bo nie mam fisa. W ogóle pierwszy objaw to był taki że po wyciągnięciu impulsatora to były na nim złote opiłki.. Spróbuj wyciągnąć impulsator i sprawdź czy tam jest wszystko ok

Pozdro..

Opublikowano

Przedzwonienie i oględziny przewodów na lini: impulsator ze skrzyni do zegarów, dużo wyjaśni.

W razie wątpliwości podciągasz przewód z impulsatora wprost do szafy. Z tego co pamiętam pin 28 w złączu A szafy, a przewód różnie, brązowo-czerwony najczęściej choć nie jest to stałą. Pin z impulsatora to raczej 2.

Oględziny samego impulsatora jeśli nie jest w opiłkach, bądź pęknięty, też mogą pomóc.

Samo sprawdzenie jeśli nie masz kogoś kto zrobił by podmiankę też proste, oscyloskop bądź dobry samochodowy miernik jakiś np. fluke dużo może powiedzieć.

Opublikowano
  • Autor

Ten impulsator tak na chlopski rozum to tak jakby czujnik predkosci w skrzyni? Bo wlasnie od tego chcialbym zaczac. A ta wskazowka potrafi drgac nawet jak samochod stoi. Powyzej ok 80 km/h nic sie nie dzieje ze wskazowka. Dziwna sprawa. Bedzie problem z tymi miernikami. Nie mam czegos takiego i nawet nikogo nie znam kto ma. Jak sam nie dojde to bede musial prowadzic do jakiegos speca :(

Opublikowano

Jeśli będziesz miał dostęp do mulitmetra masz krok po kroku jak sprawdzić przewody i sam G22. (Zał foto)

g22_a4.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiazany :) Okazalo sie ze ktos kiedys doczepil jakis kabelek do kabli ktore ida od tego czujnika predkosci. I przypuszczalnie dotykal czasami masy. Ten kabelek wyrzucilem, kable od czujnika zaizolowalem i wszystko jest w porzadku. Teraz zastanawia mnie po co ktos mialby to robic. Tam jest wtyczka z dwoma kablami. I wlasnie do jednego z tych kabli byl podczepiony ten kabelek. Nie wiem gdzie byl drugi koniec bo sobie po prostu latal.

Opublikowano

Sygnał ten jest wykorzystywany w rożnych celach np. taksówkarskich, zdalnych uruchomień silnika, alarmy-antyporwaniówki, dużo zastosowań.