Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Wymiana łożysk w przednich kołach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ktoś może mi opisac jak wymienić łożyska w przednich kołach :kox: w B6 Avant i jakich firm są najlepsze :mysli: ?? Sklep mi proponuje 200 zł :slina: za komplet do jednego koła, niemieckie podobno ale już chyba lepiej droższe i na dłużej :mysli:

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak wymienić to nie podpowiem, bo nigdy tego nie robiłem u siebie, ale co do łożysk to jakiej firmy łożysko proponuje sklep ?

Wg mnie powinieneś kupić sobie łożyska firmy SKF (a dokładnie do Ciebie SKF VKBA 3536 - koszt około 210 zł). Jakbyś był z Warszawy to mógłbym Tobie je załatwić i byś podjechał i odebrał sobie.

Opublikowano

oj to chyba z cala zwrotnica bedziesz musial wyjechac i najlepiej na prase zeby z piasty wyciagnac,ciezki temat nawet w sam naprawial nieopisali tego(przod)

http://www.usmotor.pl/porady.htm zasada podobna

http://mx6.greennet.org.pl/service/lozysko.html

Opublikowano

zasada podobna ale

oj to chyba z cala zwrotnica bedziesz musial wyjechac

nie trzeba wystarczy rozpiac dół i zdjac przegub z jednej strony od piasty nastepnie odkrecic 4 sruby od wew. strony i tu moze byc problem bo u mnie sie jedna zerwala i trzeba bylo przecinac nastepnie zbijakiem cale lozysko wybić. Wprasować nowe i złożyć godzina roboty na jedno kolo jak śruby beda chcialy sie odkrecać :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi.

Z tego co czytam bez prasy się nie obędzie. Wymianę łożysk dokonam z ojczulkiem, "starym" mechanikiem autobusowym więc chyba damy radę.

Nie miałem nigdy auta z ABS-em więc pytam jak się odłącza czujniki ??? Wyciąga czy wykręca?? Bo w B5, wyczytałem, się wyciąga.

Producent łożysk to SKF (propozycja sklepu) 210 zł za stronę.

Co do mechaników to straciłem niestety zaufanie po tym jak w drugim aucie, w fordzie mechanik (w serwisie) założył mi łożysko, dokręcił ale nie popuścił - efekt grzanie koła i łożysko do d..y. A później założył mi tulejkę w głowicy silnika do świecy i nie wyciągnął wszystkich wiurów - afekt wiury dostały się między tłoki i silnik do d..y.

Opublikowano

chyba tak samo jak w b5 wyciaga ale niechcem cie w prowadzic w blad wiec jak zdejmiesz przegub zerknij od tylu koncowka czujnika wystaje ,oblukasz czy ma gwint czy nie i bedzie ci latwiej go wypchac,co do lozyska to cena ok i skf bardzo polecane,zdemontuj sam a wyprasowac i wprasowac podjedz gdzies i bedziesz mial cacy ...powodzenia