Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Kontrolka epc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kiedy powinna się zaświecić kontrolka epc.

U mnie zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie po odpaleniu ale silnik ma błędy i się nie zapala.

Z ciekawości odpinałem jedną cewkę, sondę, przepływke, jeden wtryskiwacz czujnik temp. powietrza i vag pokazuje błędy ale ani epc ani check się nie zapala. Czy mógł poprzedni właściciel wyłączyć działanie tych kontrolek?

[mod]Gdzie jest prefix!? - poprawiłem kolejne wylądują w koszu[/mod]

Opublikowano

może po prostu żarówka się spaliła,błędy EPC pokaże w liczniku 17-tam sprawdzałeś?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kontrolki się świeca po włączeniu zapłonu. check garnie po kilku sekundach i EPC gaśnie po zapaleniu silnika. W liczniku brak błędów. Mimo to przyjechałem ostatnio na trzech cylindrach bo padła cewka i żaden check się nie oświecił. [br]Dopisany: 21 Czerwiec 2011, 10:25_________________________________________________Witam.

Nikt nie ma pomysłu?

Dzisiaj jeszcze zapomniałem podpiąć czujnik położenia wałka rozrządu i dalej nic.

Czy przyczyna będzie w zegarach czy w sterowniku silnika. Na vag-u łapie błędy a kontrolki milczą.

Opublikowano

wklej błędy tutaj-inaczej dalej nie rozpoznamy przyczyn

Opublikowano
  • Autor

Ale błędów normalnie nie ma. Pojawiają się jak coś odepnę od silnika. Nie ma ani w sterowniku silnika ani w zegarach.

Opublikowano

a tak w ogóle-to masz problem z autem,czy tylko eksperymentujesz?

Opublikowano

EPC (ang. Electric Power Control) - system elektronicznego sterowania mocą silnika, pedał gazu -> przepustnica. Nie ma powodu żeby kontrolka zapaliła się po odpięciu cewki, sondy czy innego czujnika nie mającego bezpośredniego wpływu na sterowanie mocą silnika.

Opublikowano

A hamulce Ci swieca??

Opublikowano
  • Autor

Czyli mam rozumieć, że kontrolka się zapali tylko przy problemie z przepustnicą lub pedałem gazu? Inne kontrolki działają normalnie. Miałem uszkodzony czujnik przy pedale hamulca to zapaliły się ESP i ABS czyli tak jak powinno być. Z silnikiem nie ma żadnych problemów na benzynie. Ale na gazie już nie ma tak kolorowo i dlatego myślałem, że jak będzie źle instalacja ustawiona to zapali się kontrolka od silnika wraz z pojawieniem się błędu, że system za ubogi lub za bogaty.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

i

Witam.

Kiedy powinna się zaświecić kontrolka epc.

U mnie zapala się po włączeniu zapłonu i gaśnie po odpaleniu ale silnik ma błędy i się nie zapala.

Z ciekawości odpinałem jedną cewkę, sondę, przepływke, jeden wtryskiwacz czujnik temp. powietrza i vag pokazuje błędy ale ani epc ani check się nie zapala. Czy mógł poprzedni właściciel wyłączyć działanie tych kontrolek?

Gdzie jest prefix!? - poprawiłem kolejne wylądują w koszu

co poradziłeś sobie z tym problemem bo u mnie jest tak samo jak u ciebie czyli kontrolka epc gaśnie po odpaleniu auta (niedawno kupiłem i chcę naprawić go porządnie)dodam że u mnie pojawia się tak że silnik gazuje sam bez przyczyny. Wiem napiszecie że podpiąć pod kompa ,wszystko w swoim czasie jak pojadę autem do polski, ale chciałbym wiedzieć czy ktoś miał coś podobnego , żeby zakupić odpowiednie części i i powymieniać ewentualnie naprawić jak się da