Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Głośniki do A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi mi o głośniki w przednich drzwiach. Chciałbym kupić nowe, lepsze głośniki, aby dawały radę, bo te przy głośniejszym pierdalnięciu nie dają rady.

Dodam, że z tyłu dobrze grają (są wymienione). Wzmacniacz i tuba również są.

Opublikowano

Jak widzisz już 20 razy ktoś oglądał Twojego posta, ale nikt nie wie o co chodzi. Więc powiedz jakie jest pytanie:

a) jaka jest średnica głośników z przodu?

B) jakiej firmy mam kupić głośniki?

c) jakiej mocy powinienem kupić głośniki?

d) wszystkie powyższe

e) inne pytanie

Ehhh... ta młodzież ;)

Opublikowano

Chodzi mi o głośniki w przednich drzwiach. Chciałbym kupić nowe, lepsze głośniki, aby dawały radę, bo te przy głośniejszym pierdalnięciu nie dają rady.

Dodam, że z tyłu dobrze grają (są wymienione). Wzmacniacz i tuba również są.

przy większym "pierdalnięciu" :decayed: żadne nie dadzą rady, masz z przodu małe głośniczki mocowane do tapicerki, wsadzisz systemy za 1000 zł też będzie kiszka jeśli nie zostaną odpowiednio zamontowane itp

Opublikowano

I jeszcze pytanie czy chodzi o max spl choćby "harcząc" zeby zagłuszyć kumpla na dzielni czy o jakość. Bo ,,nie dają rady" można różnie interpretować" :gwizdanie:

Opublikowano

w zasadzie odpowiedź jest prosta :)

potrzebny jest dobry odseparowany system na 16cm wrzucony w panele a może nawet 2x16cm, do tego solidne wygłuszenia, dobre kable, odpowiedni wzmacniacz i jeszcze trzeba czymś to dobrze wysterować.

i wtedy to da radę :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Zaraz będą fotki tego co mam. Chodzi o przednie głośniczki, bo je trzeba będzie zmienić. Dodam, że nie chodzi mi o to aby "zagłuszyć kumpla na dzielni". Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o głośniki, sprzęt audio, lecz kocham słuchać muzykę i skoro mam już coś tam w aucie to uważam, że warto to rozbudować.

Za chwilkę dodam tu link.

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=210875.0

Opublikowano

Czyli jak się domyślam(y) chcesz wymienić fabryczne głośniki na lepsze głośniki? Przy czym lepsze w rozumieniu "ładniej grające", a nie koniecznie mocniejsze. I jak dobrze rozumiem chcesz te lepsze wsadzić w te miejsca gdzie są obecnie zainstalowane fabryczne - czyli zamocować je do tapicerki. A ile masz na to kasy? No i czego oczekujesz po dobrym brzmieniu (dużo basu, neutralny środek, delikatna góra)?

Opublikowano
  • Autor

W tym problem, że nie wiem. Jestem laikiem jeśli chodzi o sprzęt audio.

Zapytam się dzisiaj kumpla co będzie pasować.

A głośniki niekoniecznie muszą być w tym miejscu, myślę raczej o mocniejszych.

A kasa? Nawet nie orientuję się w cenach.

Poza tym nie jest to temat gorący, są to moje plany, a nie że zaraz jadę do sklepu i zamawiam.

A co Ty byś wymyślił na przód?

Opublikowano

Na szybko i tanio (kupiłem Audi na początku czerwca) - wsadziłem 10 cm głośniki Clariona za jakieś sto kilkadziesiąt złotych w tapicerkę. Nie ma w tym basu, ale i tak gra to o niebo lepiej niż seryjne Blaupunkty Audi, które z tamtąd wyciągnąłem. Odlutowałem w nich "sekcję" wysokotonową, przez co stały się głośnikami średniotonowymi z lekkim dołem ;) Podciąłem ich pasmo na zwrotnicy aktywnej do 63Hz żeby się nie męczyły czymś , czego i tak nie mają szansy zagrać i wszystko poniżej puściłem na subwoofer.

Wysokotonowe również wywaliłem oryginalne i wstawiłem jakie miałem czyli Mission HiFi z kolumn za około 2 tysiące złotych. Podzieliłem na zwrotnicy pasmo średnie/wysokie na 3,2 kHz i muszę powiedzieć że do góry nie mam zastrzeżeń.

Oczywiście w tym całym bajzlu jest duży niedosyt przełomu niskich i suba (okolice 50-70 Hz), ale to normalne ze względu na średnicę i sposób montaży tych Clarionów.

Póki co zbieram kasę na jakiś zacny zestaw dzielony z 16 lub 13 cm głośnikiem na przód oraz zbieram się w sobie na podjęcie tematu wygłuszenia i zrobienia komory w przednich drzwiach.

Opublikowano
  • Autor

I robiłeś to sam? Bo ja wątpię, abym wyczaił to sam. Muszę znaleźć kogoś kto dostosowałby wszystko. :>

Opublikowano

To jedno z kilku rozwiązań. Docelowo i tak najlepsze jest zamocowanie głośnika do konstrukcji drzwi, a nie do tapicerki. Przykład operacji tu:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=23961.0

Ale z tym jest dopiero w cholere roboty, czasu i pieniędzy. Na razie nie mam czasu, pieniędzy też nie za wiele (musze szybko spłacić zakup auta), a chęci (jak pomyślę ile mnie to w poprzednim Golfie kosztowało) też mi jakoś brakuje. Chwilowo więc zastosowałem rozwiązanie pośrednie, żeby jakoś słuchać ulubionej muzy :)

Marzy mi się wykonanie wewnętrznej ścianki drzwi z blachy aluminiowej i dopiero etdy wygłuszenie matami. Muszę poćwiczyć temat, więc planuję zakup jakiś pokieraszowanych drzwi z ramą do testów :) Jakoś słabo mnie przekonuje naklejenie samych mat na tą konstrukcję. Kojarzy mi się to z wykonaniem obudowy głośnika na bazie reklamówki tudziez butelki PET ;) Obudowa musi być sztywna żeby spełaniała swoją rolę.

Opublikowano

Ja w swojej B5 założyłem zestaw odseparowany u-Dimension El Comp5 (głośnik 13stka, zwrotnica i tweeter) Tak jak Ty jestem laikiem w kwestii car audio, ale głosiki grają o niebo lepiej od seryjnych i jak dla mnie więcej nie trzeba(jeśli chodzi o przód oczywiście)

Opublikowano
  • Autor

No ja będę się powoli doinformowywać co do tego tematu. Póki co zastanawiam się w ogóle jaki sprzęt byłby dobry.

Czy firma Magnat jest dobra? Bo mam dwa na tyle. Tak z czystej ciekawości. :P

Opublikowano

Masz głośniki czy wzmacniacze Magnata?

Czy jest dobry? Pomijając fakt że nie wiadomo o którym modelu piszesz, to generalnie są marki gorsze od Magnata i lepsze od niego. Jakby Cię ktoś zapytał czy Opel to dobre auto, to co byś odpowiedział? ;)

Opublikowano
  • Autor

Średnie. OK. Słuchaj nie wiem. Cyknę fotkę, OK?

Fotki wzmacniacza masz w temacie mojej A4. Idę spojrzeć na nie.[br]Dopisany: 01 Lipiec 2011, 12:51_________________________________________________01072011707.th.jpg01072011705.th.jpg01072011704.th.jpg01072011703.th.jpg