Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALT] Nie podświetla P i N, Problem ze startem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie,

Po udanej akcji z wrzucaniem wstecznego przy 60km/h, pojawił się pierwszy, mocno przeze mnie wyczekiwany problem. Nie może być przecież, że moje nowe (używane) auto przejedzie 10 tyś km bezproblemowo!

Dojechałem sobie do Opola i tam ćmica, auto nie odpala. Wszystko działa, kluczyk sprawny, ale po przekręceniu słychać tylko cisze.

Już zacząłem dzwonić po ASO itp, od razu proponowali lawete i wymiane zamków (2tys zł). Miałem go zepchnąć na parking i wrócić autobusem, aż tu z nudów kręce kluczykiem i ... pali!

Diagnozowałem problem, aż znalazłem. To nie kluczyk, nie immobiliser, to sterownik skrzyni! (chyba :P)

Tutaj wrzucam filmik z objawami:

odpala

już nie odpala

I teraz pytanie: dlaczego dopiero po 'odstaniu' 15-30 minut, auto znów zapala?

Dzisiaj będę szukał mechanika (na gwałt), możliwe, że skocze do Ozorkowa (tylko 210km z Opola)

PS. Wasze forum to prawdziwa encyklopedia Audi. W ciągu paru dni, z kompletnego laika-obszczymurka, stałem się laikiem, czyli ogromny krok do przodu.

Pozdrawiam

Rad

Opublikowano

Uszkodziło się jedno z połączeń między sterownikiem a czujnikiem zakresu przełożeń (F125). Na ten sensor składają się 4 czujniki halla, których odpowiednie wysterowanie (bardziej pasuje słowo sekwencja) informuje skrzynię w jakiej pozycji jest drążek. U Ciebie padło połączenie z sensorem, który jest niezbędny do wykazania pozycji P i N (w identyfikacji pozostałych pozycji nie bieże udziału - to dlatego widzisz na FIS resztę biegów). Pozycja P jest niezbędna aby uruchomić auto (w pozostałych załączona jest blokada zapłonu). W dalsze szczegóły techniczne nie będę się zagłębiał (no chyba, że będziesz drążył temat :wink4:).

Dlaczego po 15-30 minutach jest OK. Kapryśność sterownika - może drucik po schłodzeniu inaczej się ustawia... Oprócz tego niektóre usterki sterownika CVT kasuje się, tak jak "notlauf" czyli przez wyłączenie i włączenie zapłonu. Będzie spokój do czasu aż sterownik nie wykryje jej ponownie.