Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Wymiana nagłośnienia wraz z przewodami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Przymierzam się do wymiana ori nagłośnienia na moje, które zostało mi z poprzedniego auta. Tylko będe miał parę pytań do osób robiących juz taki zabieg W B6 lub rozeznanych w tych sprawach.

Ogólnie sytuacja wygląda w ten sposób, że mam:

* głośniki 16cm HERTZ wraz ze zwrotnicami (dystanse już zakupione)

* syki też HERTZ

* skrzynie basową JBL wraz ze wzmacniaczem JBL

* no i kupe przewodów :D

Przewody, które są ori pasowało by wymienić bo szału nie ma. Jak ja widzę sprawę i jak to chce zrobić:

- kostkę ori z wszystkimi kablami zasilającymi radio zostawiam. Ori kostkę, która służy do podłączenia głośników izoluje(bo za dużo zabawy żeby całe okablowanie wyciągać a w przyszłości przy zmianie auta można powrócić do ori)

- kupuję nową kostkę powiedzmy taką: http://allegro.pl/zlacze-iso-8-pinowe-do-glosnikow-gniazdo-nowe-i1706546509.html

- do nich podłączam własne kable które prowadzę do drzwi no i tam pod zwrotnice i wiadomo głośniki pod nią.

- ewentualnie przód dam pod wzmacniacz 4 - kanałowy JBL

- Tyl też dam pod kostę radia

- ori głośnik (basowy) zostawie żeby mi półka nie drżała ale będzie odłączony

- skrzynia wiadomo swoje kable pod kondensator itd.

Czy tak jak napisałem będzie oki. Za wszystkie porady i komentarze dziękuję.

Opublikowano

A co ma być źródłem dźwięku w tej instalacji? fabryczne radio czy coś innego?

Opublikowano
  • Autor

Jednostka sterująca to pioneer deh 9800BT

Opublikowano

Po co będziesz bawił się z kostką od głośników skoro masz wyjścia RCA i wzmacniacz 4 kanałowy. Sygnał z radia podpinasz poprzez RCA wykorzystujesz wyjście przednie i dedykowane subwoofer. Wzmacniaczem zasilasz wszystkie głośniki i cieszysz się pięknym dźwiękiem i całą paleta możliwości ustawiania dźwięku bo wyjście na sub w tym radiu ma aktywna zwrotnicę. Jak dla mnie to jedyne sensowne rozwiązanie.

Opublikowano
  • Autor

Mam taki wzmacniacz: http://www.megamedia.pl/wzmacniacz-jbl-gto-75.4.php

Pod dwa kanały bedzie podłączona skrzynia basowa stereo (2xgłośnik JBL) więc zostaną dwa wolne kanały i jeśli dobrze wiem to pod nie mogę podłączyć tylko ewentualnie przód czyli 1 kanał na prawą strone i drugi na lewą. Chyba, że można inaczej o czym nie wiem także czekam na sugestie.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś ale chodzi i oto żeby z wzmacniacza podłączyć Skrzynie basową robisz mostek i masz jeden kanał który zasila skrzynię. A przednie głośniki podłączasz pod pozostałe kanały w wzmacniaczu. I na tym Sprawa się powinna skończyć, chyba że zamierzasz montować jakieś głośniki z tyłu, ale z własnego doświadczenia bym ci to odradzał. Bo tylne głośniki tylko psuja scenę ale to już kwestia gustu.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś ale chodzi i oto żeby z wzmacniacza podłączyć Skrzynie basową robisz mostek i masz jeden kanał który zasila skrzynię. A przednie głośniki podłączasz pod pozostałe kanały w wzmacniaczu.

ja nie wiem kto kogo jak zrozumial ale tam jest napisane "skrzynia basowa stereo" - nie wiem co pod tym haslem sie na 100% kryje ale obstawiam, ze sa jakies 2 glosniki basowe...i moze kazdy ma osobne okablowanie... moze autor watku rozpatrywal cos takiego:

przod pod wzmacniacz, tyl bezposrednio pod radiem, sygnal liniowy tylu podlaczyc takze pod wzmacniacz, ustawic filtr "tylko niskie" i z nich zasilic "skrzynie basowa stereo" - to co sie traci to mozliwosc sterowania subwooferem z radia (zakladam, ze jak radio ma wyjscie liniowe na subwoofer to pewnie mozna nim z radia sterowac - przy tym co opisalem powyzej sterowanie subwooferem bedzie spiete z tylem/w zasadzei sterowanie tylem => ster. subem)... tyle, ze pewnie nie ma to wielkiego znaczenie bo wzmocniony przod tak przytlumi tylne glosniki zasilone z radia ze ich slychac i tak nie bedzie specjalnie )

pozdrawiam,

Przemek

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

mam podobny dylemat co mój przedmówca tz chciałbym zrobić jakieś dobre car audio . posiadam Radyjko JVC KD-R501(kupione już kiedyś) i seryjne głośniki które trzeba zmienić bo już pierdzą. myślałem żeby na przód włożyć jakieś 16 pb -lecz nie koniecznie tej firmy (oczywiście drzwi będę wygłuszał i wiem że trzeba kombinować z umiejscowieniem głośników ) a na tył jakiś sub. a wszystko podpięte pod wzmacniacz. cena jaką bym chciał przeznaczyć to około 1000-1500złmax (w cenie wygłuszenie ,głośniki przód .okablowanie ,wzmacniacz i subwoofer-skrzynia /tuba/ coś co będzie się nadawało do sedana i będzie cieszyć ucho.) co możecie mi zaproponować[br]Dopisany: 31 Lipiec 2011, 17:30_________________________________________________co myślicie o takim wzmacniaczu http://allegro.pl/boschmann-z-8529x-1900w-5-kanalowy-gwarancja-nowy-i1740438114.html