miszcz_kierownicy Opublikowano 11 Lipca 2011 Opublikowano 11 Lipca 2011 Pany pytanko. Posiadam w swoim AWX'ie oryginalne webasto (bez pilota, obsługa pokrętłem na tunelu). Dzisiaj przypomniało mi się że ten osprzęt może działać jako wietrzenie/chłodzenie samochodu a nie tylko do grzania w zimę. No i ustawiłem sobie wietrzenie na popołudnie ( na klimatroniku ustawiłem 21 stopni), na konkretną godzinę z czasem dmuchania przez 15minut. Wysiadłem z auta zamknąłem i ........ coś słyszę szum. Zaglądam przez szybę, a tam klimatronik się świeci. Otworzyłem i zauważyłem że chłodzi cały czas. Tak jak by się nie wyłączyła klima po wyłączeniu samochodu? O co chodzi? Przestraszyłem się że się nie wyłączy i mi aku padnie jak tak pochodzi Bóg wie ile czasu . Wyłączyłem dziadostwo i musiałem się później kisić w gorącym aucie. Pytanie: Ten nawiew po wyłączeniu samochodu się sam ma wyłączyć czy jak? Skoro nastawiłem na później a nie żeby mi od razu chłodziło? ;( Poradźcie coś
wrclaguna Opublikowano 12 Lipca 2011 Opublikowano 12 Lipca 2011 Ktora pozycje ustawiles na Fisie ? Ventylacje czy Heating ? Masz szyberdach ?
miszcz_kierownicy Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Opublikowano 12 Lipca 2011 Ktora pozycje ustawiles na Fisie ? Ventylacje czy Heating ? Masz szyberdach ? Wentylacje. Nie, nie mam szyberdachu.
wrclaguna Opublikowano 12 Lipca 2011 Opublikowano 12 Lipca 2011 Ktora pozycje ustawiles na Fisie ? Ventylacje czy Heating ? Masz szyberdach ? Wentylacje. Nie, nie mam szyberdachu. Musze to sprawdzic u siebie jak to dziala i dam cynka .
Gość Opublikowano 12 Lipca 2011 Opublikowano 12 Lipca 2011 to wietrzenie przy braku szyberdachu to nic nie daje, bo niby co ma dac, jak zaciaga zwykłe gorące powietrze z zewnątrz do środka auta... taki pic na wodę, chyba ze zostawisz otwarte okna by się przeciąg zrobił, jak ustawiłes timer, i zaznaczyles od razu opcje na wentylacje, to normalne ze klimatronik swiecil caly czas, jak ustawiles na 15 min to po tym czasie by sie wylaczyl. spokojnie po tym czasie sie aku nie rozladuje pozatym vagiem mozna wylaczyc zalaczanie klimatronika, wtedy trzeba tylko pamietac by klapy od nawiewu byly pootwierane i samo bedzie dmuchac. pzdr.
miszcz_kierownicy Opublikowano 12 Lipca 2011 Autor Opublikowano 12 Lipca 2011 to wietrzenie przy braku szyberdachu to nic nie daje, bo niby co ma dac, jak zaciaga zwykłe gorące powietrze z zewnątrz do środka auta... taki pic na wodę, chyba ze zostawisz otwarte okna by się przeciąg zrobił, jak ustawiłes timer, i zaznaczyles od razu opcje na wentylacje, to normalne ze klimatronik swiecil caly czas, jak ustawiles na 15 min to po tym czasie by sie wylaczyl. spokojnie po tym czasie sie aku nie rozladuje pozatym vagiem mozna wylaczyc zalaczanie klimatronika, wtedy trzeba tylko pamietac by klapy od nawiewu byly pootwierane i samo bedzie dmuchac. pzdr. Ale cały czas jak się świeci klimatronik to działa klima i chłodzi wg stopni na wyświetlaczu :gwizdanie: i ja ustawiłem żeby się włączyło za pare godzin a nie od razu Tu jest ta zagwozdka.... czemu się od razu włączyło i dmuchało, lekko bo lekko ale zawsze coś
Gość Opublikowano 13 Lipca 2011 Opublikowano 13 Lipca 2011 to wietrzenie przy braku szyberdachu to nic nie daje, bo niby co ma dac, jak zaciaga zwykłe gorące powietrze z zewnątrz do środka auta... taki pic na wodę, chyba ze zostawisz otwarte okna by się przeciąg zrobił, jak ustawiłes timer, i zaznaczyles od razu opcje na wentylacje, to normalne ze klimatronik swiecil caly czas, jak ustawiles na 15 min to po tym czasie by sie wylaczyl. spokojnie po tym czasie sie aku nie rozladuje pozatym vagiem mozna wylaczyc zalaczanie klimatronika, wtedy trzeba tylko pamietac by klapy od nawiewu byly pootwierane i samo bedzie dmuchac. pzdr. Ale cały czas jak się świeci klimatronik to działa klima i chłodzi wg stopni na wyświetlaczu :gwizdanie: i ja ustawiłem żeby się włączyło za pare godzin a nie od razu Tu jest ta zagwozdka.... czemu się od razu włączyło i dmuchało, lekko bo lekko ale zawsze coś ale jak może chłodzić klima ?? przecież jak wyłączysz silnik to sprężarka nie pracuje, co najwyzej jeszcze może przez chwilę dmuchać chłodnym powietrzem póki się kanały nie wycieplą i nie zacznie zaciągać tylko gorącego powietrza z dworu. co innego jakbys miał dodatkową klimatyzację postojową która działa niezależnie od silnika to wtedy nadmuch by mial rację bytu latem. tak czy siak, jak nastawiałeś timer na późniejszą godzinę, a załączył się od razu to co jest nie tak, zweryfikuj sterownik webasto vagiem. pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi