Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] LPG a olej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam Adę A4 (1.8T, instalacja LPG, 150km, przebieg 235k km, 16 letnia :blink: ) od półtora miesiąca, a że jest to moja pierwsza styczność z jakimikolwiek samochodami, więc pozwolicie, że zadam kilka laickich pytań:

Jaki olej w niego lać? Poprzedni właściciel lał mineralny, a wóz jest w całkiem dobrym stanie.

Czy to, że jeżdżę na gazie ma jakikolwiek wpływ na preferencje wyboru oleju (że niby jest sucho itp.)?

Warto używać uniwersalnych 15W40 czy lepiej zmieniać na sezony? 15W40 czy 10W40 ;D?

Ile wynosi tak średnio wymiana oleju, żebym nie dał sie wycyganić?

Co jaki przebieg wymieniać olej?

Jeśli warto by wymienić olej na półsyntetyk lub syntetyk to czy mógłby mi ktoś polecić dobrego, miłego mechanika z okolicy trójmiasta (albo lepiej wejherowa!), który mógłby wytłumaczyć to i owo, nie trzepiąc mnie za bardzo po kieszeni (jam tylko biedny student :P).

A i jeszcze ostry finisz OT, który zniszczy mój poziom wiedzy: ni cholerę nie moge znaleźć oznaczenie na silniku o jego typie :D Może mi ktoś łopatologicznie to przedstawić?

Pozdrawiam!

[mod]Cofnij się do działu gdzie się witałeś przeczytaj regulamin, a następnie temat ze słownikiem trudnych wyrazów.[/mod]

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...