Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Bardzo duży wzrost spalania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :) Na wstępie napiszę że mechanik ze mnie żaden, tak więc do rzeczy.. Pacjent to 1.6 ADP bez LPG, jego problem to ostatnimi czasy bardzo duże spalanie rzędu 15-20/100 w trasie nie przekraczając 120km/h, po przekroczeniu 120km/h spalanie sięgło mi 37 litrów na 138km. Jeszcze jakiś czas temu spalanie sięgało góra 12 litrów w trasie, ale myślałem że to było spowodowane warunkami na drodze, przy jeździe do 80km/h spalanie sięga jedynie 10-13l, ale z taką jazdą to sami wiecie :decayed: Na komputerze jedyne błędy jakie miałem to 16500 - do czasu wymiany czujnika, lecz teraz po przyciśnięciu nieco pedału gazu pojawił się błąd 561 - Regulacja składu mieszanki, Kontrola dodawania mieszanki. Czym to może być spowodowane? W tym tygodniu postaram się wymienić sondę lambda (o ile uda się odkręcić, zapiekła się i chyba trzeba będzie wraz z kolektorem wywalić), dodam tylko że jeszcze rok temu autko paliło mi niemal idealnie, czyli 6-9 litrów w trasie (zależało od warunków). Proszę o pomoc w zlokalizowaniu usterki

Opublikowano

Sonde wymieniasz tak na chybil trafil? Przeciez mozna zrobic logi i sprawdzic co pokazuje :) Ale przy takim spalaniu to raczej ona.

Opublikowano
  • Autor

nie mam technicznych możliwości zrobienia logów na chwilę obecną, sondę zakupiłem okazyjnie więc będę musiał wymienić ją prawdopodobnie z całym kolektorem.. nawet po podgrzaniu nie wyjdzie. A jeśli okaże się że po wymianie sondy będzie takie samo spalanie to co mi jeszcze pozostaje?

Opublikowano

A nie masz nigdzie wycieków?? wymień filtr powietrza najpierw, potem świece i przepływomierz ale to możesz na VAGu posprawdzać zanim powymieniasz pół samochodu w ciemno..

Opublikowano
  • Autor

wyciek miałem zimą gdy zahaczyłem nieco o zaspę, jakoś tak śnieg zrzucił przewód paliwowy koło filtra paliwa, od tego czasu żadnych wycieków. Filtr powietrza firmy Mann wymieniony w lipcu, świece wymienione w kwietniu firmy NGK, wymieniłem także przewody zapłonowe, kopułkę oraz palec, przepływki nie ruszałem, VAG na chwilę obecną pokazał 2 błędy 16500, który skasowałem po wymianie czujnika, jedynie teraz pojawił się błąd 561 który pierwszy raz zobaczyłem na oczy w piątek. Może to głupio zabrzmi, ale czy to może mieć coś wspólnego że zalałem na próbę olej firmy "Valvoline"? Po zalaniu słyszałem nienajlepsze komentarze o nim...

Opublikowano

Valvoline to bardzo dobre oleje więc nie musisz się martwic :good:

A błąd 00561 adaptacja mieszanki to napewno nie od oleju - sprawdź szczelność dolotu powietrza i przepływomierz VAGiem. Ten błąd moze być też od sondy lambda.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Muszę odkopać ten temat po to żeby inni mieli odpowiedź na podobny problem.

Sytuacja ze spalaniem uległa zupełnej poprawie, cykl mieszany wyniósł mnie dzisiaj lekko ponad 6 litrów na 100km!

Problem polegał w sondzie lambda, na VAGu było czysto, sprawdzenie sondy odbyło się w sposób ręcznego pomiaru, na biegu jałowym silnik osiągał nawet 1200 obr/min, sonda wykazywała sygnał ledwo 0.08V, mało tego - sygnał potrafił zanikać :decayed: po dodawaniu gazu nie było zmiany aż do ~4800 obr wtedy był drastyczny skok do 0.85V zajebiaszczy wynik :kox: Równolegle z wymianą sondy wymieniłem ponownie czujnik temp. płynu chłodzącego - poprzedni czujnik okazał się niewypałem... Szukając dalszych czujników wyczułem czujnik ciśnienia oleju który był zalany olejem - okazało się że potrafiło rozwalić plastik przy czujniku i uciekał sobie delikatnie olej, zastosowałem tymczasowo znaleziony w garażu czujnik na niższe ciśnienie, więc spokojnie tego samego dnia pojechałem po nowy czujnik, który wymieniałem już na parkingu pod sklepem i wszystko gra.

Tak więc nie ma czasami co ufać bezgranicznie VAGowi tylko trzeba ruszyć ręce i zacząć grzebać :)

Jeśli nie ma pytań to temacik myślę że można zamknąć