Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Coś piszczy przy ruszaniu, jak popada deszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem pewną rzecz. Jak popada deszcz to przy ruszaniu z komory silnika idzie jakiś pisk, nie jest to przeraźliwe piszczenie, tylko takie trochę jakby wycie. wcześniej wystarczyło, że 2-3 ruszyłem i zniknęło a ostatnio to niemal całą trasę do pracy wyło przy ruszaniu. I tylko jak popada. Cóż to może być ?

Opublikowano

pasek?

Opublikowano
  • Autor

pasek?

Który ? ;) na pasek mi to piszczenie nie brzmi ale kto wie. Jakiś czas temu miałem zapchane odpływy i w przegrodzie gdzie jest AKU zbierała się woda. Jakaś pompa może (np. serwo) wydawać takie dźwięki ?

Opublikowano

A gdzie masz syrenkę alarmu?

U mnie jak były zapchane odpływy to właśnie syrenka żałośnie popiskiwała jak ją zalała woda.

Opublikowano

Sprawdzałeś dwa napinacze pasków klinowych? Jeden jest z samoregulacja naciągu może jest już wybity i nadaje się do wymiany

Opublikowano
  • Autor

Alarmu nie mam.

Nie sprawdzałem napinaczy bo dziwne wydaje mi się to, że tylko po deszczu. No i jak pada to te napinacze nie są narażone na działanie deszczu bo maska zamknięta ;)

Opublikowano

U mnie też piszczało rano, po dodaniu gazu przestawało, okazało się iż napinacz z samoregulacja był już prawie w rozsypce :gwizdanie:

Opublikowano

Alarmu nie mam.

Nie sprawdzałem napinaczy bo dziwne wydaje mi się to, że tylko po deszczu. No i jak pada to te napinacze nie są narażone na działanie deszczu bo maska zamknięta ;)

Ale wilgoć z powietrza siada.

Opublikowano
  • Autor

Dziś po pracy podejdę sprawdzić ten napinacz z samoregulacją.

Napiszcie mi proszę tylko gdzie go szukać i czy na "wyczucie" idzie to sprawdzić tj. ręką (wyczuwalne luzy, inne objawy) ?? :) czy też jedynie wizyta u mechanika i wyjęcie dziada tylko pozostaje ?

PS. czym może się skończyć jazda z czymś takim ? bo pasek klinowy to dobrze rozumuję, to jest ten na alternatorze ?

Pozdrawiam

Opublikowano

masz dwa paski

jeden na klimę idzie, na dole. Tam jest napinacz taki na imbusa, przyglądnij się mu, ja miałem u siebie tak że niby był napięty pasek a piszczał przez pierwsze kilometry. Wymiana załatwiła sprawę.

Drugi pasek ciągnie się przez prawie wszystkie rolki, żeby ułatwić Ci znalezienie go przechodzi też przez alternator :wink4:

On napinany jest napinaczem z samoregulatorem. Jeśli widzisz że pasek skacze lub ten napinacz BARDZO skacze to do wymiany jest kółko (ze sprzęgłem) alternatora lub właśnie ten napinacz.

:hi: