Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B8] Skrzynia S-tronic i audi hold assist

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy któryś z Kolegów orientuje się czy do B8 ze skrzynią S-tronic można dołożyć funkcje audi hold assist (asysten podjazdu/zatrzymania). Pewnie można wszystko tylko czy koszty i zakres modyfikacji nie zabija? Przeglądając ogłoszenia zauważyłem, że jest to rzadko spotykana funkcja, a dla skrzyni automatycznej idealne rozwiązanie.

I drugie pytanie, czy w B8 podobnie łatwo jak w B7 można dorezać łopatki na kierownicy?

Opublikowano

Ja u siebie mam Audi Hold Assist :decayed: bardzo fajna rzecz :good:

Jezeli chodzi o podlaczenie to na pewno trzeba zmienic panel sterujacy w tunelu wraz wlacznikiem , pewnie kodowanie w sterowniku silnika , sterownika hamulca elektrycznego , pewnie cos w zegarach jeszcze .

Ogolnie w B8 kiepska sprawa jest cokolwiek zmienic lub dolozyc . Przy wymianie sterownikow zawsze sie wiaze z wizyta w ASO w celu zdjecia tzw. ochrony komponentu .

Opublikowano
  • Autor

Próbowałem się dowiedzieć ile taka przyjemność w ASO kosztuje ale jak zwykle mają problemy, a to nie wiemy, a jak będzie Pana miał VIN to sprawdzimy czy są takie zestawy i ....

Jeżeli nie potrzeba wymieniać lub dokładać dodatkowych sterowników to może kodowanie w ASO nie zabije ceną?

Opublikowano

łopatki w kierownicy również możesz dorezać

[br]Dopisany: 08 Sierpień 2011, 22:00_________________________________________________a z Component Protection można sobie poradzić nie tylko w ASO

Opublikowano

dziwne pytanie, nie widziałem na oczy auta ze skrzynią auto które by chociaż centymetr zjechało na podjeździe, mam na myśli bieg D i bez hamulca, śmigam automatem, śmigałem i wcześniej w Lexusach i Mercedesach i Audi też i nie było takich objawów, co do skrzyni manual to mogę się zgodzić, od lat Subaru ma takie rozwiązanie i to chyba w standardzie, przynajmniej w Legacy

Opublikowano

ale na D nie gasisz auta i nie zostawiasz bo kluczyka nie wyjmiesz... zostawiasz na P a wtedy jak puścisz hamulec auto troszkę się potoczy zanim zadziałają łopatki w skrzyni, które "zablokują" auto... takie potoczenie się na P i zatrzymanie nie jest zdrowe dla mechanizmu łopatek w skrzyni, który blokuje auto przed toczeniem się.... oczywiście można sobie poradzić ręcznym ale ten system ma sens i jest "wygodny"

Opublikowano

jak dla mnie to trochę masło maślane, to chyba nie system dla blondynek, jak często zostawia się auto na podjazdach? sporadycznie

z tego co pamiętam w A5 i A4 ręczny jest elektryczny i się sam aktywuje

Opublikowano

słuchaj większość systemów i bajerów obecnie montowanych jest jak dla blondynki... ale człowiek robi się coraz starszy, wygodniejszy i takie bajery go rajcują.... mnie osobiście bardziej zastanawia trwałość i niezawodność tych elektronicznych zabawek ponieważ duża część tych bajerów jest robiona przez małe rączki z logo Audi i biorąc pod uwagę nasze zimy, które czasami potrafią być bardzo solidne i generalnie warunki klimatyczne + czas eksploatacji (2-4lata) to nie chciałbym zatrzymać się na światłach pod górkę gdzie system "zadziała" a później na nich zostać bo hamulce będą trzymały gdyż czujnik/przekaźnik/układ zwariuje - takie małe OT

Opublikowano

to co piszesz to jedno a rdzewiejące tylne tarcze? za chwilę będzie ze 100 postów z B8/A5 co z tym zrobić? w ręcznym na lince wystarczy kilka razy lekko podciągnąć ręczny przy małej prędkości i spox

Opublikowano

Mam ten system przy manualnej skrzyni i uwazam ze czasem jest bardzo pomocny.Np na bardzo stromych podjazdach,lub w sytuacji kiedy nie mozesz sie stoczyc nawet milimetr (pomogl mi kiedys w bardzo stromym i ciasnym zakrecie do parkingu)

Opublikowano
  • Autor

dziwne pytanie, nie widziałem na oczy auta ze skrzynią auto które by chociaż centymetr zjechało na podjeździe, mam na myśli bieg D i bez hamulca, śmigam automatem, śmigałem i wcześniej w Lexusach i Mercedesach i Audi też i nie było takich objawów, co do skrzyni manual to mogę się zgodzić, od lat Subaru ma takie rozwiązanie i to chyba w standardzie, przynajmniej w Legacy

Ja też jeździłem samochodami z automatyczną skrzynią i za każdym razem na biegu D bez gazu samochód poruszał się do przodu. Jak jeździłem audi A5 ze skrzynią S-tronic i funkcją audi hold assist to można było się zatrzymać np. na światłach i puścić hamulec a auto stało. Dopiero po dodaniu gazu autko zaczynało jechać. Jak jeździłem citroenem C5 z automatem bez takiej funkcji to po zatrzymaniu trzeba było załączyć hamulec ręczny, auto stało ale było czuć szarpanie tak jakby auto chciało jechać ale miało zbyt duże obciążenie a za niskie obroty. Więc takie rozwiązanie to jak dla mnie niebardzo :thumbdown:.

To co ma audi i VW jak najbardziej :good:

Opublikowano

Panton

a z Component Protection można sobie poradzić nie tylko w ASO

Opowiedz coś więcej !! Ze wszystkimi ?? :naughty:

Opublikowano

Panton

a z Component Protection można sobie poradzić nie tylko w ASO

Opowiedz coś więcej !! Ze wszystkimi ?? :naughty:

można zdjąć Component Protection tylko trzeba mieć zabawki za kilkadziesiąt tysi + wiedza ;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1dfdb9ef93040aa2.html

Opublikowano

na pewno taniej niż w ASO bo po co by ktoś jechał do alternatywnego warsztatu jak cena nie byłaby konkurencyjna :decayed:

nie podam dokładnie kwoty bo jeszcze się tym nie zajmuję :wink4:

Opublikowano

a znasz kogoś kto już działa w tym temacie ?? :naughty: