Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wymontowanie popielniczki przedniej panelu klimatyzacj B5 po 2 lifcie... pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ponownie,

temat dotyczy auta b5 z 2001r po drugim lifcie, czyli w konsoli środkowej patrząc od góry jest: rząd przycisków światła przeciwmgielne, awaryjne i rączka na kubek, potem niżej radio symphony 1 (2 DIN), niżej panel klimy, i na samym dole popielniczka (bez zapalniczki). zapalniczka jest przy ręcznym - taka chowana na pół obrotu.

tym razem mam problem z wymontowaniem popielniczki przedniej, nie dość że jest z nią problem, bo nie wysuwa się sama (musze kombinować śrubokretem... podważać, zahaczać itp) - ale ten temat mam nadzieje, ze rozwiążę jak tylko będę miał ją wymontowaną, to chcę ją usunąć / wymienić na radio cb, bo to chyba najlepsze miejsce będzie (najmniej kolizyjne), a ja i tak nie palę, wiec to pasuje.

tak więc... wiem już że aby wymontować popielniczkę, musze wcześniej wymontować panel klimatyzacji który jest wyżej, bo on przesłania 2 śruby mocujące popielniczkę. no i jest problem z tym panelem klimy, bo podejrzewałem z kolei, że radio które jest powyżej klimy maskuje śruby mocowania klimy - a tak nie jest. męczyłem się pół dnia (bo radio nieoryginalnie zamontowane) żeby wyciągnąć radio... i okazało się że i tak to nie pomogło.

wiem, że panel klimy ma 2 zatrzaski u góry panelu (do schowania)... ale one nie pomagają zbyt wiele, bo coś jeszcze trzyma w ramce. nie chce nic urwać, dlatego wolę najpierw spytać... może akurat ktoś demontował panel klimy w takiej wersji... i może coś podpowiedzieć.

panel klimy to nie wkład w okienko, a całość - od brzegu do brzegu, podobnie jak radio symphony 1, też tworzy cały wkład w otwór 2 DIN, bez żadnych ramek ozdobnych.

pomocy[br]Dopisany: 07 Sierpień 2011, 22:37_________________________________________________koledzy... nikt nie demontował tych elementów u siebie? :confused4:

Opublikowano

Mam u siebie takiego DIN 2 i musisz zrobić to w tej kolejności.

Wyjmij radio - najlepiej wyjmakami bo bez nich będziesz miał radio jak większośc na allegro z bokami popekanymi.

Póżniej mały cienki śrubokręt i podważ metalowe zatrzaski od klimatronica jednoczęśnie wypychajac drugą reką delikatnie sterownik na zewnątrz.

Po wyjęciu klimatronica pokażą się śrubki, odkręć i wyjmij popiołkę.

Powodzonka.

Opublikowano
  • Autor

tak tez myślałem, z tym że podważając dwa górne zatrzaski klimy rusza się ona... ale nic poza tym (jakby gdzies coś jeszcze ja trzymało). nie wiesz może czy nie ma gdzieś jakiś innych zatrzasków / śrub mocujących klime? czy są na bank tylko te dwa górne zatrzaski... to na siłę bym próbował i musi puścić[br]Dopisany: 11 Sierpień 2011, 13:50_________________________________________________zamykam temat...

4h grzebaniny, prób podważania, przekręcania, prawą stroną, lewą itd...

i poszło. zaczepów na panelu klimy było 4szt, a popielniczka oprócz dwóch śrub potrzebowała jeszcze wymontowania plastikowej obwódki w koło mieszki biegowej, bo spodem haczyła o ten plastik.

ogólnie jest to do zrobienia, ale prawdę mówiąc dla takiego co jak to mówią "ojca i matkę zabił"...

Opublikowano

No jest opcja jest zabawa, nic darmo a tak poważnie to faktycznie ciasno to wszystko spasowali.

Opublikowano

No jest opcja jest zabawa, nic darmo a tak poważnie to faktycznie ciasno to wszystko spasowali.

Dokładnie H7/p6 :>

Opublikowano
  • Autor

... nie ciasnota tu jest tyle problemem, co kolejność wymontowywania elementów konsoli. bo o ile radio powinno wyjść bez problemu, to panel klimatyzacji (który ponoć jest kolejny w demontażu) ma 2 zatrzaski na górze - po wyjęciu radia łatwo dostępne i 2 szt na dole, które dostępne są po wymontowaniu popielniczki z dołu. popielniczka z kolei ma śruby zamaskowane przez panel klimy...

w tym miejscu kółko się zamyka i wniosek jest taki, że aby wykręcić popielniczkę potrzebne jest wymontowanie panelu klimy, a aby wymontować panel klimy potrzedne jest wcześniejsze wymontowanie popielniczki :polew:

szkoda że nie odwiedziłem projektanta tego rozwiązania w augsburgu kiedy miałem możliwość, bo bym go spytał ile miał promili w trakcie pracy nad tą konsolą :angry: