Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Błąd 1269 i przestawiony kąt wtrysku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy sprawa wygląda w ten sposób pojawia sie błąd 1269 czyli Zawór startu wtrysku – N108

Jedyną niepokojąca rzeczą jaka jest to kąt wtrysku przestawił sie z 53 na 39 w bs rozrząd sprawdzałem nic się nie zmieniło autko ciągnie normalne i odpala też trochę zadymia powyżej 2500 tyś ale to po czipie i korekcje na wtryskach są takie sobie

Dodam że ostatnio odłączałem wtyczki od pompy gdyż montowałem jedną rzecz i tym bym sie nie przejmował gdy by nie ten kąt wtrysku przestawiony ;-)

Drugie moje pytanie na przyszłość jak jest z wymianą końcówek wtryskiwaczy jakie to są koszta

i ostatnie pytanie nie mogę sie połączyć vagiem z passatem b4 ale tylko ze sterownikiem abs reszta działa czyżby ecu nie obsługiwało tej grupy tylko dziwne bo koleś mówi że kiedyś sie łączył z abs oczywiście pełna wersja vaga 3.11 natomiast u mnie sie łączy proszę o odpowiedz

Opublikowano

z katem do sprawdzenia dolne kolo na wale :)

Opublikowano

z katem do sprawdzenia dolne kolo na wale :)

bo moze byc niespodzianka i kuku .... :decayed:

Opublikowano
  • Autor

a czy przyczyną przestawienia kąta wtrysku może być rozćiągnięty pasek rozrządu po 35 tyś km patrząc na koło pasowe nie widzę żadnego bicia jedynie napinacz paska rozrządu dziwnie chodzi i pewnie on jest przyczyną takiego hałasowania.Dodam że wymieniłem już napinacz alternatora oraz sprzęgiełko na alternatorze i napinacz paska klimy i został tylko ten napinacz innej opcji nie ma co do hałasu

Opublikowano

pasek musi byc odpowiednio napięty, i napewno nie jest przyczyna takich wachan, przyczyna jest polaczenie dolne koło rozrządu - wał korbowy :kox:

Opublikowano
  • Autor

no dobra ale czy problem z tym kołem pasowym nie dotyczyło silnika 1Z spotkał się ktoś z takim przypadkiem w AFN

Opublikowano

no dobra ale czy problem z tym kołem pasowym nie dotyczyło silnika 1Z spotkał się ktoś z takim przypadkiem w AFN

tak

Opublikowano

pasek rozrządu się rozciąga, jak po 35tys km zeszło z 53 do 39 to masz wszystko prawidłowo, u mnie po 50tys km różnica wynosiła 50 jednostek! tak się pasek rozciągnął, po przejechaniu 5tys z 51 spadło na 45, co 10tys nie ma bata o 5-10 jednostek mam mniej, ale trzeba brać pod uwagę jak kto jeździ :evil:

jak ci z dnia na dzień spadło z 53 na 39 no to podejrzana sprawa, oba pomiary robiłeś przy tej samej temp silnika?

Opublikowano
  • Autor

Właśnie Damian nie z dnia na dzień jak zrobiłem rozrząd było ustawione plus minus na 54 a teraz jest dokładnie 41 nawet dzisiaj jeszcze sprawdzałem oczywiście silnik 90 stopni nagrzany koleś który siedzi w mechanice i robił mi czip powiedział że to sie rozciągnął pasek przez te 35 tyś czyli jakieś trzy lata śmigania i żebym sie tym nie przejmował.Profilaktycznie wymienię rolkę napinającą pasek rozrządu bo coś jeszcze mi hałasuje a jak pisałem wcześniej wszystko co możliwe wymieniłem oczywiście sam.Także chyba po obserwuje po wymianie tej rolki kąt wtrysku ustawie prawidłowo i będę zerkał co jakiś czas :)

Opublikowano

a napinacz paska klimy i napinacz paska alternatora nowy?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Tak i sprzęgiełko na alternatorze też nowe [br]Dopisany: 26 Sierpień 2011, 19:31_________________________________________________Dobra koledzy podsumowując rozebrałem dzisiaj rozrząd i okazało się się że przyczyną przestawienia kąta wtrysku po przebiegu 35 tyś był rozciągnięty pasek rozrządu po tych trzech latach użytkowania oczywiście założyłem nowy pasek oraz napinacz i dolne kółko rozrządu ;-) także już mi ulżyło obawiałem się że na dolnym kole paska rozrządu ścina klin a jednak to nie to kolega solskier i ciachan mieli racje że to wina paska ;-)

Opublikowano

Ja bym tylko zaplon podregulował i jezdzil dalej...