Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVJ] Wyciek oleju od strony turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Kilka dni temu zauważyłam ze cieknie mi olej ,po dokładnych oględzinach zdiagnozowałem że leje od strony turbiny .

Dzisiaj podniosłem rozebrałem wszystkie obudowy i umyłem dokładnie silnik ,od spodu cały zarzygany olejem łacznie z skrzynią biegów.

po wysuszeniu odpaliłem i po 20 minutach pokazała się pierwsza kropla .

Nie wiem dokładnie skąd ale na moje oko to albo sączy sie gdzieś spod pokrywy rozrządu lub głowicy . Po ściągnięciu obudowy rozrządu wszystko suche zimering cały i suchy .Dodam jeszcze że miesiąc temu była wymieniana uszczelka pod pokrywą zaworów i przejechane 4000 kilometrów .Panowie jakieś sugestie z tym fantem ???? dołączam fotki poglądowe ów wycieku

Przed.jpg

image.jpg

Opublikowano

u mnie było podobnie-kapało nad katalizatorem-uszczelka niby nowa,a dalej się coś tam sączyło-ja bym obstawiał uszczelkę,bo podczas wymiany,jak za mocną dokręci się pokrywę-to i tak za jakiś czas pęknie koło śruby

Opublikowano

Moim zdaniem to wygląda prawie 100% uszczelka pod głowicą, tam idzie kanał olejowy i to stamtąd leci, widziałem już kilka 1.8t lejących właśnie w tym miejscu...Upewnij się jeszcze czy to przypadkiem nie zacieka na to miejsce spod pokrywy, bo też może tak robić, oby to była pokrywa, bo jak głowica to trochę drożej wyjdzie

Opublikowano

Witam ponownie .

Bardziej przyjrzałem się uszczelce pod pokrywa zaworów ,rozebrałem pokrywę rozrządu wyczyściłem wszystko idealnie do srebrnego metalu, poskładałem do kupy i odpaliłem silnik .20 minut oczekiwania i pokazały się pierwsze krople pod silnikiem .Rozebrałem pokrywę rozrządu i widzę stróżkę oleju ,powtórzyłem całe czynności od początku i ponownie to samo .Tak więc na 100 % nowo założona uszczelka nawala ,nic nie było widać ponieważ sączyło się od strony rozrządu .Dołączam fotki poglądowe .Pozdrawiam i dziękuję za porady .

Przed.jpg

image.jpg