Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AWT] Mrowienie na fotelu i podłodze przy 3000 obr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymień plecionkę i dokładnie na kanale sprawdź wydech i jego mocowania czy aby przypadkiem gdzieś nie dotyka do nadwozia bo wtedy takie wibracje mogą przechodzić.

Opublikowano
  • Autor

Juz badalem wydech i nigdzie nie dotyka. Moze to raczej wina tej plecionki bo dwumas by sie chyba bardzie tlukl.

U siebie zmienles ta plecionke?

Opublikowano

Nie u siebie nie wymieniałem, bo póki co nie miałem takich problemów. Spróbuj jeszcze tak - wjedź na kanał ucho jak najbliżej sprzęgła niech w samochodzie ktoś przygazuje, potem niech wciśnie sprzęgło i też przygazuje, jeżeli będzie to dwumas to powinny być słyszalne jakieś uderzenia/stukot podczas gdy sprzęgło nie jest wciśnięte, a kiedy wciśnięte powinny osłabnąć albo zniknąć. Jak nie masz kanału to możesz też spróbować przygazować na postoju z wciśniętym sprzęgłem - jak drgania ustaną to dwumas do sprawdzenia i ew. wymiany. Aczkolwiek najlepiej zacząć od rzeczy najtańszych i wymienić profilaktycznie plecionkę za parę dyszek.

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie robilem tak jak piszesz i nie ma zadnej roznicy pomiedzy wcisnietym sprzeglem na postoju a puszczonym.

Jechalem przed chwilka passatem 1.9 TDI to tam na fotelu juz niezle czuc wibracje na fotelu ale to przeciez diesel w porownaniu do mnie to jest szczegol ale dokucza :disgust:

Opublikowano

To wymień tą plecionkę i może się poprawi albo po prostu ten typ tak ma (może jesteś przewrażliwiony), bynajmniej ja raczej żadnych drgań nie odczuwam. Dwumasa bym odrzucił według tego co piszesz - aha, jeszcze jedno, jak gasisz silnik to nie szarpie ani nie słychać gruchotania? Co do wibrowania wydechu (bo gdzieś o tym pisałeś) to jest to norma, jak go dotkniesz to zawsze będziesz czuł wibracje, z tym, że nie mogą być one takie że aż cała ręka drży.

Opublikowano
  • Autor

Jechalem takze audiczka kiedys 1.8 bez turbo i tez takie delikatne mrowienie jest jak u mnie takze juz sam nie wiem.

Zaczne moze od plecionki na poczatek.

Przy odpalaniu lekko czuc jak zaskakuje ale przy gaszeniu nawet spokoj i cisza.

Opublikowano

Przy odpalaniu to norma że nim szarpnie, ważne żeby nic nie gruchotało. Wymień tą plecionkę i jak będzie ok to bardzo się cieszę, a jak nie to znaczy że to chyba Twoje odczucie i ten typ tak ma. Hmm teraz się tak zastanawiam, może mój też tak ma a nigdy nie zwróciłem na to uwagi :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Zobaczymy jak bedzie. Czasami tak jest ze sie nie zwraca na to uwagi albo sie jest przeczulonym he he. :>

Jak bedziesz jechal to zwroc na to uwage jak mu tak depniesz do deski czy cos czuc na fotelu ok?

Opublikowano

koledzy a te wibracje może powodować skrzynia biegów? bo mi tak mechanik podpowiedział. I drugie pytanie mechanik powiedział ze moja skrzynia wygląda jak nie od mojego modelu bo nie pasują wszystkie otwory na śruby jest to możliwe ? :)

Opublikowano
  • Autor

też bym był ciekaw czy takie wibracje mogą być od skrzyni bo sa :mysli:m nie wiem a być może coś w tym jest :mysli:

Opublikowano

Jeżeli skrzynia byłaby dowalona albo jakoś uszkodzona to jest taka możliwość chyba, ale w to wątpię. Ogólnie u mnie to jak dam gaz do dechy to słyszę grrrrrr :kox: ale żeby jakieś mrowienie było to chyba nie, bynajmniej ja takiego nie wyczuwam :)

Opublikowano
  • Autor

Rozumiem to u mnie też ładnie muzy silniczek tylko to delikatne mówienie.

A jeszcze takie pytanko jak odpalisz autko rano na zimnym silniku to wtedy coś czuć wewnątrz czy też nic?

Opublikowano

Nie no raczej nie, jak zakręcę rozrusznikiem i odpali to zadrży lekko i od razu się stabilizuje, normalnie zupełnie. Pamiętaj też że z rana samochodem może zatrząść, bo nie ma optymalnej temperatury pracy i to nic dziwnego, ale jeśli np. telepie nim cały czas na zimnym to już nie jest ok.

Opublikowano
  • Autor

To u mnie tez jest pozniej ok i spokoj.

Ale to lekkie drzenie wystepuje podczas jazdy gdy przyspieszam i puszcze gaz. Nie jest to silne jakies drzenie ale czuc i jak mowisz to normalne raczej nie jest skoro u ciebie kompletnie nic nie czuc.

Szkoda ze blizej nie mieszkasz to bysmy porownali jak to wyglada w w realu.

Opublikowano

No właśnie, kawałek od Ciebie do mnie jest :D. Ale na pewno jest ktoś kto ma 1.8t z Twojej okolicy i będzie chciał się z Tobą kawałek przejechać żeby sprawdzić czy gra. Zagadaj do kogoś :)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Trzeba bedzie tak zrobic niestety tylko trzeba znalesc chetnego he he :>[br]Dopisany: 11 Listopad 2011, 13:58_________________________________________________Nie chcialem ale musze odgrzac temat po tym jak u brata wkladalismy silnik 1,8 T ANB w automacie i jak odpalilem i przygazowalem to sie rozczarowalem bo u niego silnik pracuje pieknie nie wazne czy 3000 albo 4000 obr. zadnego drzenia nie czuc.

A u mnie mrowi na fotelu jak telefon komorkowy przy takich obrotach i dalej nie wiem od czego juz nie mam sil do tego. :confused4:

Moze od ostatniego czasu ktos znalazl rozwiazanie na to mrowienie? Pomozcie [br]Dopisany: 06 Styczeń 2012, 10:54_________________________________________________Witam, chciałem troszkę odgrzać temat bo bujam się z tym drżeniem mrowieniem już tyle i nie znalazłem dalej przyczyny.

Ale za to mam nowe spostrzeżenia po pewnych moich testach a więc gdy podniosę silniczek na lewarku olejowym to nic praktycznie nie czuć we wnętrzu auta.

Druga rzecz to zmieniłem poduche pod silnikiem na starszą z 95 roku z audi a4 1.8 ale oryginał i jest trochę twardsza niż tak z mojego autka i po tej zmianie to mrowienie minimalnie ustało.

Co to może oznaczać? :mysli:

I jeszcze trzecia część testów to podkładałem kawałki gumy pod poduszki skrzyni ale to tylko na postoju i w tym felernym przedziale obrotów o połowę się zmniejsza ten efekt mrowienia na fotelu silnik chodzi tak bardziej miękko :kox:

Heh znowu się upisałem ale nie dam za wygraną i znajdę przyczynę :evil: Oczywiście z waszą pomocą :hi:

Trochę się zmieszałem tymi wynikami ale jaki wniosek z tego to sam nie wiem i pytanie do was co to może oznaczać?

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy ktos sie juz uporal z tym mrowieniem w 1.8T?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ja zmieniłem auto i pomogło;)