Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Piszczenie w tylnym kole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem że jak jadę po nierównej drodze i auto się kołyszę to słuchać piszczenie dochodzące z tylnego prawego koła.

Prawdopodobnie uszkodzone są jakieś tuleje na wahaczach. Czy koś miał z tym problem co należy wymienić żeby pozbyć się tego pisku??

Czy przy rozbieraniu zawieszenia z tyłu i po wymianie tulei w wahaczach trzeba ustawiać geometrię??

Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

jak piszczy to moze byc peknieta sprezyna, geometrie zawsze lepiej ustawic po kazdej ingerencji w zawieszenie

Opublikowano

A jak na postoju bujasz autem to też popiskuje,i jak podnosisz auto na podnośniku też piszczy?Czy tylko jak jedziesz?Bo może to być amortyzator.Takie piski dochodziły do mojego ucha spryskałem amorek WD40 i teraz jest cisza. :>

Opublikowano

Słuchaj a jesteś pewien że to zawieszenie? Posadź kogoś z tyłu jak będziesz jechał i niech posłucha. Wiem na swoim przykładzie, że może to piszczeć nawet roleta bagażnika ( w sumie to nie bo masz sedana) czy niedomknięte fotele z tyłu lub też nawet głupi plastik

Opublikowano
  • Autor

Tak dochodzi to z zawieszenia, jest to takie skrzypienie z piszczeniem, słychac to jak auto zacznie się bujać jak jade po nierównej drodze. Na postoju jak pobujam autem to tego nie słychac. No faktycznie amortyzator to też może być.

A jesli chodzi o tuleje wahaczy z tyłu to co się najczęściej wymienia??

Opublikowano

Słuchaj a przypomniała mi się sytuacja ale z Meganki. Na progach zwalniających, w różnych zagłębieniach i przy podjazdach na krawężniki.

Miałem takie coś jak dźwięk skręcanej sprężyny (skrzypiącej) połączony z cichym piskiem.

Przyczyną było wyrobione gniazdo (taki zestaw gum) gdzie łączy się amortyzator z karoserią.

Może tam trzeba posłuchać?

Części dość tanie ale rozbierania dużo...

Opublikowano

Po wymianie osłon amortyzatorów i odbojów na nowe piszczy mi delikatnie cały tył. Można psiknąć WD-40, ale mi się nie chce.

Opublikowano

Można psiknąć WD-40, ale mi się nie chce.

To ja już wcześniej pisałem,najłatwiejszy sposób aby sprawdzić o co kaman :gwizdanie:

Opublikowano

u mnie piszczy górny wahacz z tyłu, na początku na nierównościach, a teraz ciągle :D sprawdź tuleje, podnieś auto i poruszaj wahaczami :hi:

Opublikowano

U mnie piszczało ale to był zuzyty klocek :gwizdanie:

Opublikowano

U mnie piszczało ale to był zuzyty klocek :gwizdanie:

Ja jak miałem zużyte klocki to nie piszczało tylko był odgłos tarcia metal o metal,a tak w ogóle to kolega pisze,że odgłosy piszczenia dochodzą podczas jazdy na nierównościach a nie podczas hamowania :mysli: