Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Kolory kabli głośniki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy wie ktos moze co oznaczaja kolory kabelkow glosnikow tylnich ? Tzn. chodzi mi o to ktory to + a ktory - prawy lewy..?

Mam 4 kabelki od glosnikow tylnich: zielony, brazowy oraz bialy, brazowy.

Prosze o pomoc i pozdrawiam

Opublikowano

To są kabelki sygnałowe. :) nie idą bezpośrednio do głośników, i powinny być takie kolory zielony, żółty i dwa brązowe, biały remote +12V. No chyba, że coś było ryte w instalacji

:szukaj: wszystko jest na forum.

kolory kabli

Widzę, że dalej szumią tylne głośniki :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Znalazlem to na forum (zapozyczylem od kolegi) :

opiskablifv2.jpg

a to schemat od mojego radia :

DSC05051.jpg

Moglby teraz ktos pomoc jak to polaczyc? przepraszam ze ciagle pytam o to ale chyba jestem coraz blizej.

Opublikowano

I schematu nie widać :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Ppoprawilem teraz powinno byc widac.

Opublikowano

Schemat radia już widziałem wcześniej.

Radio posiada jakieś wyjście chich?

Brązowe przewody to jest masa audio, zielony i żółty to sygnały.

Klikałeś wcześniej na napis ->kolory kabli<- jak nie to kliknij teraz.

Opublikowano
  • Autor

zolty to masz na mysli nr.12 ?

Tak ma wejscia chinch ale jak bylo na chinch podlaczone to tyl gral bardzo cicho.

Opublikowano

zolty to masz na mysli nr.12 ?

Tak ma wejscia chinch ale jak bylo na chinch podlaczone to tyl gral bardzo cicho.

Ten nr. 12 na zdjęciu to wydaje mi się, to pomarańczowy z brązowym paskiem i to jest CAN, patrząc na to zdjęcie to na sygnały audio wyglądają mi nr.1 i nr.2.

Nie podłączaj sygnałów audio bezpośrednio do końcówek mocy radia, bo uwalisz wejścia wzmacniacza, który zasila tył.

Puść nowe kable do tylnych głośników bezpośrednio od radia i będzie po kłopocie, bo subwoofer jak pisałeś wcześniej, i tak Ci przecież nie gra.

Opublikowano

Ja mam w miniiso na tył,takie połączenie;

Biały(pin1) głośnik lewy tył

żółty (pin2) głośnik prawy tył

brązowy(pin3) masa

biały(pin6) zasilanie 12v

Przy podłączaniu sam kilka razy sprawdzałem miernikiem czy coś tu niepomieszał z kablami....chodzi o te białe kabelki.

Opublikowano
  • Autor

moze to pomoze zrobilem zdjecia glosnikow :

DSC05056.jpg

DSC05057.jpg

DSC05058.jpg

DSC05059.jpg

dodam tylko ze te szumy to w tych malych glosnikach slychac.....

[br]Dopisany: 25 Październik 2011, 15:42_________________________________________________Czyli podlaczyc sie nie da? Musze nowe kable prowadzic?

Opublikowano

[br]Dopisany: 25 Październik 2011, 15:42_________________________________________________Czyli podlaczyc sie nie da? Musze nowe kable prowadzic?

Podłączyć się da, ale najlepiej będzie pociągnąć kable prosto od radia i wpiąć do przewodów głośnikowych w okolicy środkowych słupków.

Chyba, że w przyszłości będziesz chciał uruchomić ori subwoofer, wtedy musisz poszukać odpowiedniego adaptera, tylko pozostaje ryzyko, że tył będzie grał ciszej tak jak przez chinche. Chociaż w ori też tył gra ciszej, mi osobiście to nie przeszkadza. :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Moglbys cos wiecej powiedziec o tych slupkach ? Gdzie mam dokladniej szukac tych kabli? No i rozumiem ze normalnie kabel dwuzylowy do glosnika a potem do radia jak ?

Opublikowano

Wiązka tylnych drzwi przechodzi do wnętrza samochodu przez środkowy słupek, musisz znaleźć miejsce, gdzie ona wychodzi ze słupka, znależć w niej przewody które idą do głośników i się do nich podpiąć.

Jeśli będziesz się wpinał do przewodów głóśnikowych nie odcinając ich od reszty instalcji to odepnij kostkę od wzmacniacza w bagażniku, bo on przy takim podłączeniu nie będzie potrzebny.

Chyba,że pociągniesz przewody wprost do głośników Twój wybór, w słupku siedzi kostka jak kabel będzie gruby może być problem z przeciągnięciem go do drzwi.

Tak normalnie kabel dwużyłowy jeden koniec do głośnika drugi do radia.

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za pomoc kupie chyba te kable i bede sie meczyc hehe.

Moglbys mi jeszcze powiedziec jak rozpoznac ktory to bedzie + a ktory - ?

Bo na schemacie tego radyjka jest napisane Prawy tyl + prawy tyl - itd.[br]Dopisany: 26 Październik 2011, 20:33_________________________________________________Poprowadzilem nowe kable i jest ok .

Teraz kolejny problem zanikajace (radio sygnal) kupilem ten wzmacniacz ale zabardzo nie pomaga nie jestem pewny czy dobrze podlaczone tzn. moglibyscie powiedziec gdzie podlaczyc ten niebieski kabelek ?