Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

225/45/18 vs 235/40/18 co lepiej kupic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam okazje na oponki 225/45/18 w dobrej cenie i pytanko czy kolo nie bedzie za duze i wyglad beznadziejny.

Wole 225/45 niz 235/40 bo wydaje mi sie ze 40 to juz nisko a czesto żona jezdzi i jest strach przed dziurami czy wjazdami na mały kraweznik.

Jak spoko wyglada 225/45 to biore bo oponki po 7 mm maja.

Czekam na podpowiedzi

Opublikowano

Zonie chcesz dawać samochód na 18"? babie to tylko fabryczne 15" przysługują..

A tak poważnie to 225/45 będzie za duza, 235/40 będzie ok.

Opublikowano
  • Autor

Tak bedzie wieksza ale w sumie o 1cm czy tez nie wiele wiecej. Bedzie to widac golym okiem?

Opublikowano

bierz 235/40 gumy jest dużo u mnie żona jeździ bez problemu

Opublikowano

bierz 235/40 gumy jest dużo u mnie żona jeździ bez problemu

225/45 będzie miała wyższy profil, jeśli o to ci chodziło :cool1:

Zonie chcesz dawać samochód na 18"? babie to tylko fabryczne 15" przysługują..

moja przejeździła sezon na 19" i nie było problemu....

odpowiadając na pytanie, bierz 235/40

Opublikowano

Prosty przelicznik:

235 mm x 40% = 94 mm

225 mm x 45% = 101,25 mm

Wyniki powyżej, to wysokości danych opon. Sam widzisz, że różnica pomiędzy 225/45 a 235/40 jest znaczna i raczej nie można ich stosować zamiennie. Na oponach 225/45 prędkość rzeczywista samochodu byłaby większa niż ta na liczniku, do tego dochodzą kłopoty ze zbyt dużą oponą, która po prostu może obcierać o nadkole.

W internecie jest dostępnych sporo kalkulatorów do obliczania średnicy całego koła z danym rozmiarem opony. Wpisujesz rozmiar oryginału i rozmiar zamiennika i masz wynik czarno na białym, o ile się różnią.

Bierz 235/40, a jak Ci za nie pasuje niski profil, to kup mniejsze felgi i oponę z większym profilem...

Pozdrawiam

Opublikowano

Tedi mówiłem Ci zakładał 235/40 bo na tej feli to dobrze wygląda :)

Opublikowano

Prosty przelicznik:

235 mm x 40% = 94 mm

225 mm x 45% = 101,25 mm

Wyniki powyżej, to wysokości danych opon. Sam widzisz, że różnica pomiędzy 225/45 a 235/40 jest znaczna i raczej nie można ich stosować zamiennie. Na oponach 225/45 prędkość rzeczywista samochodu byłaby większa niż ta na liczniku, do tego dochodzą kłopoty ze zbyt dużą oponą, która po prostu może obcierać o nadkole.

W internecie jest dostępnych sporo kalkulatorów do obliczania średnicy całego koła z danym rozmiarem opony. Wpisujesz rozmiar oryginału i rozmiar zamiennika i masz wynik czarno na białym, o ile się różnią.

Bierz 235/40, a jak Ci za nie pasuje niski profil, to kup mniejsze felgi i oponę z większym profilem...

Pozdrawiam

Dokładnie jak kolega pisze 225/45 to nie 225mm na 45mm tylko 45% z 225mm :cool1:

A po za tym po co Ci osiemnastki na takiej gumie :polew: Będzie wyglądać komicznie :decayed::polew:[br]Dopisany: 02 Listopad 2011, 22:23_________________________________________________A z tą prędkością kiedyś miałem kalkulator co oblicza o ile oszukuje na prędkości przy zmianie gumy na inne parametry. Jak sobie przypomne to wrzuce linka :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Dzieki Panowie za info co do samych przelicznikow i obliczenia wysokosci profilu i srednicy to sam sobie z tym radze i wiem co i jak sie oblicza ale dzieki za info.

Bardziej mi chodzilo o wyglad wizualny takiej opony na 18". Skoro wiekszosc pisze o 235 to chyba tak zrobie. Dziekuje

Opublikowano

Prosty przelicznik:

235 mm x 40% = 94 mm

225 mm x 45% = 101,25 mm

Pozdrawiam

odpowiedź byłaby idealna gdyby nie to stwierdzenie (pogrubienie) :wink4:

Opublikowano

Prosty przelicznik:

235 mm x 40% = 94 mm

225 mm x 45% = 101,25 mm

Pozdrawiam

odpowiedź byłaby idealna gdyby nie to stwierdzenie (pogrubienie) :wink4:

Nie czaje Twojej uwagi :gwizdanie: Bo to co kolega napisał (pogrubienie) to prawda :cool1:

Ten kalkulator do opon co miałem pokazywał nawet o ile na danej oponie będzie osszukiwać na prędkości

Opublikowano

Koledze chodzi o to, że każdy licznik zaniża prędkość, powiedzmy fabrycznie, ale jest to narzucone ustawowo, że licznik nie może pokazywać mniejszej prędkości niż faktyczna. Więc teoretycznie zakładając koła o większej średnicy, możemy się zbliżyć do tej prędkości, którą mamy właśnie na liczniku :P czyż nie o to chodzi?? :gwizdanie:

Opublikowano

Koledze chodzi o to, że każdy licznik zaniża prędkość, powiedzmy fabrycznie, ale jest to narzucone ustawowo, że licznik nie może pokazywać mniejszej prędkości niż faktyczna. Więc teoretycznie zakładając koła o większej średnicy, możemy się zbliżyć do tej prędkości, którą mamy właśnie na liczniku :P czyż nie o to chodzi?? :gwizdanie:

dokładnie o to chodzi :good:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, na "polske drogi" kupilem 225/45/18 i jest ok, wizualnie i komfortowo tez w miare, bonus jaki jest przy tym rozmiarze to ze licznik pokazuje rzeczywista predkosc :)