Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Podejrzenie zepsutego EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam cos zepsute w ukladzie recylkulacji spalin. Wniosek jest taki ze po zaslepieniu tegozze ukladu samochod "normalnie" chodzi.

Najpierw pekla mi klapka od chlodnicy spalin, a ze bylo to "w drodze" i nie chcialem zaslepiac ukladu przy kolektorze, postanowilem to zrobic tuz przed EGR-em kawalkiem blaszki z orzeszkow :decayed:

Oki, doki- auto chodzilo- ale po zalozeniu zestawu naprawczego do chlodniczki spalin i wyciagnieciu blaszki, okazalo sie ze nadal z ukladem cos jest nie tak, a do tego zauwazylem ze klapka EGR opierala sie o moja blaszke podczas pracy. I teraz mam podejrzenie ze zepsulem ten EGR. Aktualnie mam znow ten uklad zaslepiony, ale przy kolektorze wydechowym. Moje pytanie brzmi: czy da sie po Logu odczytac (na zaslepionym ukladzie) ze EGR zle funkcjonuje? Ogolnie to ten EGR ma jeszcze gwarancje i zastanawiam sie czy jest sens miec nadzieje ze poprzez gwarancje uda sie cos wykombinowac zebym nowy dostal, albo da sie stwierdzic ze ja go uszkodzilem?

Zalaczam Loga:

Log (0 - 003)

Ciekawi mnie w nim ze klapka EGR otwiera sie max 85%- to chyba znak ze w tym miejscu sie zaciol, - dobrze rozumuje?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej kolego ja miałem kiedyś podobny problem z EGR-em ... i okazało sie ze cały nagar który zbiera sie przy klapie ..ja zablokował i doszło do uszkodzenia plastikowego tryba które znajduje się pod ta czarna osłona EGR , ścięło 2 zęby i dlatego nie otwierał sie do końca i musiałem wymienić na nowy .. sprawdź sobie też ten czujnik "czujnika ciśnienia spalin -G450- " często padaj i EGR świruje..

Opublikowano

Czyściliście może EGR w BRD ? Dużo z tym roboty żeby wymontować? Trzeba kupić jakieś uszczelki na wymianę?

Właśnie przymierzam się do tego więc pytam....

Opublikowano

Na forum jet temat o EGR, poszukaj a dowiesz się wszystkiego. Mi wiadomo, że zestaw uszczelek trzeba kupić i dobrze wyczyścić tylko po co czyścić. Zachęcam do przeczytania tematu EGR

Opublikowano

Jestem po czyszczeniu! :decayed:

Cała operacja zajęła 2h.

Kupiłem w ASO:

-nową uszczelkę metalową kolektor<->EGR

-pierścień uszczelniający EGR<->przepustnica

Koszt =50PLN

Fotki wrzucę później.

Co do samej operacji to odkryłem że EGR był zablokowany tzn klapka była cały czas w pozycji zamkniętej jak nalałem trochę benzyny to przeciekała, a nie powinna. Prubąjac kombinerkami go otworzyć zauważyłem że coś go przy klapce blokuje i był to metalowy pierścień uszczelniający klapkę który wypadł i go zablokował.

Po wsunięcie go we właściwe miejsce umyłem wszystko przy użyciu ropy|benzyny oraz zmywacza do hamulców. Było trochę tego syfu. Oczyściłęm trochę nagar z kolektora i tak wszystko zmontowałem. Błąd skasowany i jak do tej pory bez niespodzianki.

Zauważyłem że auto trochę lepiej pali i o wiele lepiej się zbiera! Sprawdzę jeszcze i wrzucę logi statyczne i dynamiczne.

Moja bolączka była opisana tutaj:

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=233151.0

Pozdrawiam,