Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Zamontowanie wyświetlacza fis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko jak sie montuje/przykleja tą tasiemke łączącą wyświetlacz komputera z licznikiem? Ostatnio myślałem że padł mi wyświetlacz ale po demontażu okazało sie że jest tylko odklejone i nie wiem teraz jak to naprawić...

I tak przy okazji czy ktoś wie jak sprawdzić buzzer/gong czy jest dobry i ewentualnie jaki powinien być nowy? Dodam że vag-iem sprawdzałem i jest cisza ale licznik jest przekładany i nie wiem czy wszystko ktoś dobrze podłączył.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Mam pytanko jak sie montuje/przykleja tą tasiemke łączącą wyświetlacz komputera z licznikiem? Ostatnio myślałem że padł mi wyświetlacz ale po demontażu okazało sie że jest tylko odklejone i nie wiem teraz jak to naprawić...

I tak przy okazji czy ktoś wie jak sprawdzić buzzer/gong czy jest dobry i ewentualnie jaki powinien być nowy? Dodam że vag-iem sprawdzałem i jest cisza ale licznik jest przekładany i nie wiem czy wszystko ktoś dobrze podłączył.

Pozdrawiam

Wujek google na pewno ci pomoze jak bys dobrze poszukal. Tasma w zaleznosci w ktorym miejscu puscila jest klejona lub lutowana , trzrba też sprawdzic czy wszystkie sciezki cale. Co do poprawnosci polaczen wiekszosc odpowiedzi znajdziesz w temacie efekt wymiany na fis.

Opublikowano

W A4 B5 tasma jest klejona.

U siebie niedawno robilem operacje naprawy owej tasmy. Rozgrzalem zlaczenie opalarka, na dlugosci zlaczenia przylozylem gumke uciskowa. (zrobilem ze zwyklej gumki do zmazywania). Wyswietlacz dziala teraz w 97%, gdzie wczesniej dzialal w 35% :)

Opublikowano

Rozgrzewanie taśmy pomaga na krótko, na kilka miesięcy, co gorsza praktycznie uniemożliwia później regenerację połączenia klejonego - trzeba kupić nowy wyświetlacz.

Co do samego wyświetlacza jest do płyty licznika lutowany, wymiana raczej tylko przy pomocy hot air'a, mam na stanie i sobie wymieniłem, nie jest to jakaś wielka filozofia.

Taśma wyświetlacza składa się z dwóch części - pierwsza z procesorem obsługującym sygnały do lcd przylutowana do płytki , druga przyklejona do tej pierwszej i do samego wyświetlacza. Pada w 99 % połączenie między taśmami. Wymienia się klej, można kupić specjalną taśmę 3m, koszt około 130 zł za rolkę. Roboty kupa, trzeb odlutować wyświetlacz, za pomocą acetonu rozdzielić obie taśmy, oczyścić z kleju, nałożyć nowy, wygrzać, zakleić, wlutować wyświetlacz na miejsce. Dlatego taka przyjemność kosztuje 100 zł :)