Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Kontrolka ABS, ESP, hamulec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Jestem posiadaczem Audi A4 Avant z 2003 1.9 TDI 130 KM.

Od dwóch dni mam problem z kontrolkami ABS, ESP oraz hamulcem oraz przerywającym stopem.

Szukałem na forum podobnego tematu i znalazłem odpowiedź, tj. czujnik świateł stopu, kupiłem czujnik

i pojechałem do mechanika go wymienić. Podpiął się pod komputer i wykasował błąd (czujnik stopu).

Przejechałem jakieś 5 km i kontroli znowu się pojawiły, zauważyłem, iż przy włączonym silniku i naciśnięciu hamulca

dalej nie ma świateł stop. Dopiero po naciśnięciu hamulca z większą siłą stop się włącza. Przy kilkakrotnym naciśnięciu hamulca (jakieś 3 razy)

pedał hamulec twardnieje i wydaje dziwny dźwięk, coś jak tsss. Dzisiaj pojechałem do innego warsztatu podłączyli pod auto data i wywaliło błąd

jak wcześniej (czujnik stopu), wyjechałem z warsztatu i znowu to samo, najbardziej martwi mnie ten hamulec i dlaczego te kontroli dalej się palą?

Proszę Forumowiczów o wskazówki, sugestie

Z góry dziękuję

Opublikowano

Nalezy poprawnie ustawic czujnik a nie tylko go zamontowac

Opublikowano

Wymieniałem go kiedyś i dopiero za 3 razem zrobiłem to poprawnie. Pomogłem sobie WD40 , mocno go sp-sikałem przed montażem.

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Dzięki za odpowiedź, dzisiaj byłem u mechanika i powiedział mi, że zamontował ten czujnik tak jak należy. Przejechał się i po wciśnięciu hamulca powiedział, iż jest stop, ale na moje nie jest tak jak być powinno. Wcześniej tylko musnąłem pedał i w lusterku widziałem blask świateł stopu, teraz po naciśnięciu hamulec nie reaguje ,dopiero przy większej sile nacisku. Wcześniej po podłączeni pod kompa wykazał błąd czujnika stopu oraz coś z przekaźnikiem pompy, tak jak się kontroli paliły tak się palą. Mechanik wspominał coś o tym, że to musi być coś z ABS-em, ale komp nic nie pokazał, kolejny dzień bez postępu...

Opublikowano

Mechanik nie ma racji. Ja go wkładałem z vagiem .Po to żeby sprawdzić czy jest dobrze. Stop też mi świecił. Jak go będziesz wkładał to chyba powinien być wciśnięty.

Opublikowano
  • Autor

w takim razie co mi radzisz?

Opublikowano

Przy wkładaniu nie naciskaj pedału hamulca. Po przekręceniu musisz usłyszeć kliknięcie.

Opublikowano

Ja ten czunik sam naprawiłem a nie wymieniałem na nowy. Na wyciągnietym czujniku ten bolec wcisnąłem na 8 pstryknięć a potem załozyłem na lekko wciśniętym pedale hamulca (8 to było optymalne ustawienie, nie za pozno i nie za wcześnie sie zapala stop, testowane było 6-9)