Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Wymiana zamków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukałem na naszym forum informacji jak w temacie, jednak nie mogę "skleić" tego w całość :> mianowicie:

Włamano mi się do samochodu w taki sposób, że uszkodzono mi wszystkie 3 zamki zewnętrzne (dwoje drzwi+bagażnik).

Stąd pytania:

1. Czy jeżeli wymienię tylko te 3 wspomniane wyżej, to będę mógł je otwierać kluczem, który aktualnie posiadam? Czy jednak żeby obsłużyć wszystkie zamki jednym kluczem, jestem zmuszony do wymiany wszystkich? (stacyjka też?)

2. Wymiana wszystkich zamków jest kosztowna, stąd mój pomysł tymczasowy: jeżeli układ elektryczny jest sprawny ( w co wątpię, ponieważ mogę zamknąć drzwi od środka za pomocą przełącznika na drzwiach, otworzyć mogę jedynie ręcznie) to zakładam alarm sterowany pilotem, który otwiera i zamyka mi drzwi i do momentu naprawy zamków radzę sobie z "obsługą drzwi". Czy myślicie, że to ma jakiś sens i ma prawo zadziałać? :)

Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi, podpowiedzi i sugestie :cool1:

Opublikowano

1 - jezeli wymienisz zamki na nowe no to bd inny kluczyk od zamkow i inny do stacyjki zeby z imo sie nie bawic chyba ze jest jakis inny sposob .

2 - Jezeli zamki zostały rozwalone w ten sposob ze nie idzie ich zamykac i otwierac kluczem ale od srodka idzie to pewnie z pilota tez da rade . Tylko czy to opłacalne jezeli komplet zamkow kosztuje http://allegro.pl/a4-b5-1-9-tdi-zamki-wkladki-stacyjka-kpl-jeden-kl-i1929742914.html.

Ja bym zamki wymienił i był by spokój :tongue4:

Opublikowano

Dzięki za pomoc:-) Jestem w stanie wymienić to wszystko sam czy wymagane są do tego ponadprzeciętne zdolności i narzędzia?;-)

Opublikowano

Nie musi być wcale inne kluczyk, jeśli będą nowe zamki. :hi: W Poznaniu np. jest mnóstwo firm, które dorabiają klucze itp, a zarazem dorabiają nowe zamki do danego klucza. Sam tak u siebie zrobiłem. Cały komplet zamków nowy, ale pod mój stary klucz od stacyjki :gwizdanie: Na pewno u Ciebie, też ktoś takie coś robi. :cool1: Popytaj u magików od zamków/kluczy.

Opublikowano

Witam ponownie

Dzięki Maxcudo za podpowiedź...rzeczywiście jest możliwość dorobienia zamka pod mój kluczyk, którego aktualnie używam. Jest wiele takich firm, które zajmują się tego typu sprawami.

Całość (zamki, wkładki zamka, klamki i ich malowanie, robocizna) kosztowała mnie 650 PLN.

Zaraz jadę odebrać autko i obejrzę pracę speców. Dam znać, jak to wygląda :>

Opublikowano

Więc tak....odebrałem autko, wszystko otwieram nadal kluczem, którego uzywałem :> Całkiem nieźle to wyszło moim "magikom" :-) Nie widać żadnej różnicy w stosunku do ori.

Teraz czas na alarm/straszak, bo kolejnego włamu nie przeżyję ;-)

Temat do zamknięcia.

Jeszcze raz dzięki za wszelkie podpowiedzi!