Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AWT] Drążek i końcówka - pilne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w moim autku (patrz profil) wymieniłem drążk i końcówke drążka z prawej strony i okazało sie że niema rergulacji zbieżności tzn końcówka drążka nie chce się wkręcić do końca !!???!!!??? :shocked: i teraz niewiem czym to jest spowodowane wadą elementów czy złym dich dobraniem ....kumpel który mi to zamawiał zarzeka się że części dobrał odpowiednie bo tu niema jakiejś wielkiej filozofji.... a jednak nie pasują (niestety za bardzo nie mogłem porównać tych elementów gdyż starą końcówke z drążkiem należało uciąć :blink:) i teraz jest kicha bo koło mam zbierzne i to sporo !!

I teraz pytanko czy ktoś sie spotkał z takim problemem ?? Czy moge tak o poprostu uciąć końcówke żeby niejako weszła głebiej ???

Opublikowano

ja wymieniełem u siebie to samo i jak kupowałem to musiałem dokładnie podać jaki model, rok produkcji, silnik, czy ośka czy q więc może kolega ci zamówił do innego modelu. Z tym ucinaniem to raczej nie można, lepiej kup drugą końcówkę, nie jest to droga rzecz, odpowiednią do twojego auta.

niestety za bardzo nie mogłem porównać tych elementów gdyż starą końcówke z drążkiem należało uciąć

dlaczego uciąć??nie dało się jej wyciągnąć

Opublikowano

no niestety nie bardzo bo klucza specjalnego niemam żeby złapać od zewnątrz zały drążek a końcówka zapieczona na amen :( zrobie tak że faktycznie kupie nowe elementy tylko że musze oba bo niewiem który jest nie taki jak trzeba a to już 120 zł ale może uda mi się tamte oddać

Opublikowano

Witam

Przyłącze sie do tego problemu bo mam podobny i nie wiem co zrobić :confused4:

Kupiłem nowe końcówki drążków (takie same jak stare) i pojechałem na diagnostyke ustawić zbieżność i sie okazało że regulacja na drążkach sie skończyła a jeszcze 1 cm trzeba by tył opon do środka ściągnąć.

Wcześniej były mniej wkrecone i zbieżność była opon nie cieło. Teraz wkręcone są do oporu a zbieżności nie ma. :wallbash:

Ktoś ma może jakąś rade dla mnie ????

Opublikowano

moge ci tylko podpowiedzieć tzn jeżeli zamawiasz to bierz komplet z jenej firmy ja wziołem z dwuch innych końcówka/drążek i była katastrofa wziołem komplet było lepiej nie dużo lepiej ale lepiej zbierzność dało sie ustawić na styk a jeżeli dalej kicha to chłopaki na warsztacie proponowali ciąć końcówke

Opublikowano

A nie masz moze innej liczby obrotow kierownicy w prawo i w lewo? moze maglownica nie jest w pozycji neutralnej gdy kola stoja prosto.

Opublikowano

Na maglownicy jest równo, ale to i tak by nie miało znaczenia przy zbieżności raczej.

Dzis odkręciłem i sie okazało że przegub kulowy sie odkrecił :/

Wkręciłem go ale jeszcze mi brakuje 3 mm zbieżności a regulacji nie ma :no:

Jeszcze mam zamiar dac cieńsze nakrętki kontrujące na końcówkach drążków i powinno być ok.

Ale coś mi sie dalej nie widzi ta regulacja :mysli:

Opublikowano

u mnie gometria mieści sie w granicach na styk ale mają mi przyjść nowe oponki i boje sie żeby ich nie zjechało więc odżałuje i skocze do Audi z prośbą o ustawienie zbieżności zobaczymy co mi powiedzą ..... niewiem czy zdążę dziś ale w przyszłym tygodniu napewno .... ktoś wie ile ta przyjemność może tam kosztować ??? może oni podsuna jakieś rozwiązanie a jak nie to biore kątówke i ucinam 1.5 do 2 cm i myśle że bedzie temat z głowy .... jak sie coś dowiem dam znać

co do nakrętki kontrującej to chyba ci nic nie da bo to szpilka sie nie chce wkręcić a tu przy nakrętce jest luz (to nie ona blokuje) tak mi sie wydaje ja robiłem to miesiąc temu ... :mysli:

Opublikowano

Witam

No ja zrobiłem cieńsze nakretki kontrujące. Znaczy sie podfrezowałem że nachodzą dalej na niegwintowaną część.

I musiałem skrócić końcówke o jakies 5 mm bo wkręciła sie do oporu a tu miałem jeszcze troche gwintu do dyspozycji.

Teraz jest ok. Można ustawiać zbieżnie i rozbieżnie koła do woli jest na tyle regulacji.

Naketki kontrujące o 3mm ściągnołem.

Opublikowano

Końcówke ciołem szlifierką.

No masz racje gwint się uszkadza przy cięciu no ale ja mam narzynki do drobnego gwintu wiec potem gwint "przeleciałem" i jest elegancko jak trzeba.

Robiłem to w warsztacie samochodowym a nie w piwnicy wiec wszystko jest :wink4: