Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jaka pojemność AKU jest nominalna do AFN?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Do mojej fury lepiej wziasc AKU 85 Ah czy 77Ah? Wyszukiwarki centry i Boscha podaja ze do mojego auta pasuje 77Ah ale w tej chwili mam wlozony akumulator 85Ah (jakiejs kosmicznej firmy Pantera) I nie wiem w jaka pojemnosc powinienem celowac. Nie chce wkladac za duzej pojemnosci zeby nie zasiarczac AKU. Ale jesli 85Ah jest doladowywane do pelna to wole wziasc wiekszy oczywiscie.

Opublikowano

w kodach wyposazenia masz jaki powinien byc.

Przykładowe:

J0L =Akumulator 340A (70AH)

J0R = akumulator 380 Amperow (80 Amperogodzin)

J1D = akumulator 72Ah

J1L= Akumulator 280A (60AH)

J1P = akumulator 220 A (44 Ah)

Opublikowano

Powinien być 80Ah. Można zakładać akumulator + - 10% pojemności więc 85Ah możesz dać spokojnie. Sam mam Vartę Silver 85Ah 800A rozruchu którą kupiłem dwa lata temu i jest OK.

Opublikowano

to zależy czy jedziesz na długie dystanse czy na krótkie jeśl do pracy masz 5km i później do domu to zakładaj 74 bo jak założysz 85 to akumulator będzie niedoładowany i padnie po 2 latach a jak robisz trasy to zakładaj 80 , wszystko tez zależy od wyposażenia jakie masz w aucie. każdy zakłada jak naj wsziekszy a później narzeka ze padł po roku i reklamacja nie była uznana

Opublikowano

To nie jest dokładnie tak - już o tym było w wątku jaki akumulator kupić.

Generalnie czy wsadzisz nawet 100 Ah czy 74 Ah to nie ma znaczenia jeżeli chodzi o doładowywanie. Przecież i z jednego i z drugiego ubędzie tyle samo prądu podczas rozruchu, grzania szyby czy foteli, i alternator będzie doładowywał dokładnie tak samo długo oba akumulatory.

Nie można więc mówić o niedoładowaniu - bo jeżeli było by tak faktycznie jak piszesz to oznaczało by że większy akumulator wolniej się ładuje i szybciej rozładowuje skoro jest niedoładowany.

Tak samo nie ma znaczenia czy masz 10 wzmaków, grzane fotele, grzaną szybę, i robisz krótkie trasy o ile alternator jest w stanie wytworzyć nadwyżkę prądu. Czyli jeżeli masz dużo odbiorników to nie wstawiasz dużego akumulatora bo i tak go zajeździsz, a wstawiasz większy alternator!

Akumulator w sprawnym aucie jest potrzebny tylko i wyłącznie do rozruchu - po nim powinien już być tylko doładowywany i oczekiwać na kolejny rozruch.

Rozróżnienie wielkości akumulatorów stosuje się w zasadzie dla tego żeby auto można było np używać na krótkich trasach np 1 km itd i akumulator był w stanie je odpalać przez jakiś tam zadany okres czasu aż się nie wyładuje, bo statystycznie w końcu po tych 1 km trasach nastąpi jakaś dłuższa gdzie aku odzyska utracony podczas tych częstych rozruchów prąd.

I teraz jeżeli robisz codziennie tylko trasę np 30 km, alternator wytwarza nadwyżkę prądu to możesz wsadzić najmniejszy akumulator jaki będzie w stanie skutecznie odpalać Twoje auto i nic mu się nie stanie.

Oczywiście nie polecam tego, piszę tylko dla uzmysłowienia że akumulator w aucie służy tylko do rozruchu i w sprawnym samochodzie czy będziesz miał cb, car audio, full elektroniki nie ma dla niego żadnego znaczenia.

Opublikowano
  • Autor

Jezdze malo ale za to jak juz jade to 150km w jedna i 150 km z powrotem na drugi dzien. Powiedzmy co drugi weekend. Raz gora dwa razy w tygodniu machne traske tam i z powrotem w sumie 20km gora. (Nie oplaca mi sie jezdzic do pracy autem bo stac w korkach wole w autobusie).

Wyposazenia mam malo, jedynie radio. (oprocz szyb i nawiewu itd).

Wiec jesli dobrze zrozumialem powinienem dobrac zgodnie z kodem wyposazenia czyli 80Ah. Wtedy pasowal by mi Varta Blue 80Ah 740A za 430 zl.

Ale moge sie tez ostatecznie szarpnac na Varta Silver Dynamic 85Ah 800A za ~490zl. Ale nie wiem czy w moim przypadku to ma sens.

Jeszcze jedno - zamierzam jezdzic w gorki i auto tam bedzie pewno stac kolo 6h na mrozie zanim wroce, wiec wolalbym nie miec problemu z odpaleniem.

Dzieki za odpowiedzi!

Opublikowano

Kup taki jaki wg wyposażenia. Ja mam obecnie centrę future 72 Ah 720A i uważam że jest wystarczająca. Po niemcu w aucie jeździł aku 74 Ah i też spokojnie działał już 4 lata, i pewnie i ten rok by pociągnął ale go rozładowałem do zera niechcący podczas montażu klimatronika i na wszelki wypadek wymieniłem żeby się zimą nie okazało że nie mam czym do pracy pojechać :P

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wlozylem Varte silver 85Ah i odpalil od strzalu, jak na razie jest git, dzieki za pomoc!